N900 ma odbiornik A-GPS z tego co czytałem pobiera on jakieś dane z internetu żeby lepiej działało, i tu moje pytanie czy da się wyłączyć pobieranie tych danych z internetu tak żeby działał sam GPS.
witam,
ja jak odznaczę lokalizacja w sieci komórkowej to po uruchomieniu mapy, monituje mnie o połączenie z netem a jak nie połączę to GPS nie może znaleźć pozycji na mapie i w zasadzie nic nie działa. Prawda taka, że ta forma nawigacji, która jest w N900 jest do bani i do niczego się nie nadaje. Ja niestety nie potrafię zainstalować sobie niczego innego :(. mam nadzieje że Nokia niedługo coś z tym zrobi choć w to wątpię.
to dziwne bo nawigacja nie ma nic wspólnego z sygnałem np. tak też działa pozycjonowanie i kompas niezależnie od używanej nawigacji
Dziwne, ale prawdziwe... Dokładnie wczoraj miałem ten sam problem i to przy bezchmurnym niebie. Aktualną pozycję udało mi się dopiero uzyskać po uruchomieniu mapy SYGIC-a - ten załapał w moment
Ja mogę czekać choćby z godzinę i nie ma szans. Co do Sygic to działa bez problemu, choc mapę mam tylko na parę dni potem trzeba kupić aktualizację za 60 euro :). może ktoś ma jakiegoś linka :) gdzie jest taniej :)
Pozdro
jakol1904
Wysłany: 21-05-2010, 8:13
a ja mam pytanie co do tego wbudowanego gps-a czy da sie w nim wlaczyc glos np. skrec w lewo, bo na reklamach w tv widzialem ze jakis glos jest;D
wabior1
Wysłany: 22-05-2010, 8:20
jakol1904 napisał/a:
a ja mam pytanie co do tego wbudowanego gps-a czy da sie w nim wlaczyc glos np. skrec w lewo, bo na reklamach w tv widzialem ze jakis glos jest;D
Wbudowany GPS to system, który na podstawie komunikacji z satelitami podaje twoją aktualną pozycję. A aplikacja "Mapy" na podstawie wbudowanego GPSa, graficznie przedstawia to położenie na mapie. Nie jest to system nawigacji satelitarnej i nie można włączyć komend głosowych. Możesz za to zobaczyć gdzie jesteś i wyznaczyć trasę. To wszystko.
Ponadto do aplikacji Mapy można ręcznie załadować mapy (ja wgrałem Europę) i przeglądać je bez połączenia z internetem, ale dopiero jak złapie sygnał GPS.
W pomieszczeniach, bez połączenia z internetem aplikacja Mapy jest praktycznie bezużyteczna. Jak już się łączyć, to lepiej wejść na Google Maps... ;(
Prawdziwą nawigacją jest komercyjny Sygic Mobile Maps.
Mam ją zainstalowaną i jestem z niej zadowolony.
jakol1904
Wysłany: 23-05-2010, 1:13
a ten program twoj co podalas ma glos polski?;D
wabior1
Wysłany: 26-05-2010, 6:32
jakol1904 napisał/a:
a ten program twoj co podalas ma glos polski?;D
Ma polski głos i większość ważnych języków.
Ja dla jaj ustawiłem czeski i puściłem trasę :D Ludzie w sklepie nie wiedzieli o co kaman;p
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum