_________________ Nokia 3110 > Panasonic GD30 > Nokia 3330 > Nokia 6610i > Nokia 1600 > N70 > HTC TyTN II > N900
Autor postu otrzymał 1 piwo(a)
hellfire
Wysłany: 20-02-2012, 11:56
Pozwolę sobie odświeżyć temat ;)
Otóż, w ustawieniu "ideal" min freq jest ustawiony na 500mhz. Zsstanawiam się czy nie powoduje to wzrostu zużycia baterii w idlu, gdyż na 250mhz ustawione jest mniejsze napięcie
Model telefonu: N900
Wysłany: 12-03-2012, 9:14
Witam,
Potwierdzam że faktycznie jest mniejsze zużycie baterii poprzez zastosowanie power kernela :)
nie mówiąc o zauważalnym zwiększeniu prędkości podczas standardowego użytkowania enki (startup, app, itp).
Gierki to raczej na "czas oczekiwania..." to nie do tego służy (przynajmniej w moim przypadku).
Watro postąpić zgodnie z proponowanymi krokami lecz wg swoich potrzeb, i już zauważalny jest efekt. Widać różnicę zużycia bat.
Podziękował :) "good job"
jakimek
Model telefonu: nokia n900
Wysłany: 14-04-2012, 4:18
A mam pytanie po zainstalowaniu battery patcha trzeba wpisywać jakieś komendy jeszcze by zaczął on działać i dłużej trzymać baterię przy życiu?
Witam,
Potwierdzam że faktycznie jest mniejsze zużycie baterii poprzez zastosowanie power kernela :)
nie mówiąc o zauważalnym zwiększeniu prędkości podczas standardowego użytkowania enki (startup, app, itp).
Gierki to raczej na "czas oczekiwania..." to nie do tego służy (przynajmniej w moim przypadku).
Watro postąpić zgodnie z proponowanymi krokami lecz wg swoich potrzeb, i już zauważalny jest efekt. Widać różnicę zużycia bat.
Podziękował :) "good job"
Powiem tak - ze swojego doświadczenia i wiedzy wyniesionej ze szkoły - czy masz battery patcha, czy kernela, czy speedpatcha i używasz telefonu w większym zakresie niż SMS/MMS i dzwonienie - to żaden z powyższych bzdetów nie jest Ci potrzebny - chyba, że siedzisz ze stoperem przy telefonie i sprawdzasz na jakich ustawieniach i o ile dłużej (czas liczony w MINUTACH) pożyje bateria. Jeśli natomiast używasz telefonu, bo czekasz na SMSa lub ktoś ma do Ciebie zadzwonic - pogadasz chwile i nara - to owszem - może Ci sie przydać... tyle o ile...
Kernel nie przedłuży Ci żywotności baterii - chyba że ustawisz częstotliwości 125-500 lub podobne (nie pamiętam już górnej granicy) i walniesz telefon w kąt. Podkręcasz procesor - telefon masz wydajniejszy, ale energia dla tej wydajności nie bierze się z powietrza tylko z baterii telefonu!!! Nie wiem w ogóle po co ten temat istnieje i jeszcze nie został zamknięty, skoro nie ma NIC wspólnego z rzeczywistością...
Dziwi mnie również Twoje stwierdzenie, że bateria trzyma Ci dłużęj... Co - sobota była - pospało się dłużej te kilka godzin, więc rzecz zrozumiała, że wieczorem miałeś mniej zużytej baterii, niż jakbyś wstawał o tej 6:00 - 7:00 w tygodniu do SZKOŁY?!
Proszę Was...
Mortus
Wysłany: 20-04-2012, 10:48
Napisz mi proszę. Dlaczego niektóre netbooki na Windowsie potrafią wytrzymać 9,5 godziny, A przy wykorzystaniu Linuxa dostają zadyszki po 6 godzinach. Mimo tego że standardowe ustawienia taktowania itp. są nie ruszone? I tutaj dochodzimy do sedna sprawy nie tylko hardware i niskopoziomowy software sprzętu (bios, EFI or whateva) zarządza ustawieniami energii ale jądro systemu też...
agr0
Model telefonu: N900
Wysłany: 21-04-2012, 8:16
Witam, czym może być spowodowane to, że po ustawieniu domyślnego cfg i restarcie telefonu, taktowania wracają do fabrycznych? W terminalu wpisuje to:
Kod:
Aby móc zobaczyć zawartość umieszczoną w tagu [ CODE ] musisz się zarejestrować
Dlaczego nic nie mogę zrobić ze swoim kernelem? Po każdej komendzie wypada mi not found.
Zainstalowałem dokładnie to: Linux kernel for power user (settings and overclock). Komenda uname -r pokazuje mi, że jest ok (wersja 50). Mam coś jeszcze doinstalować?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum