nokia
Witaj na maemo-forum.pl - Zarejestruj się u nas, to potrwa kilka sekund, a uzyskasz pełną funkcjonalność lub zaloguj się.

ZAPAMIĘTAJ HASŁO

Poprzedni temat :: Następny temat
Bateria nagle trzyma dłużej (!)
Autor Wiadomość
cih997

Piwa: 6/4
  Wysłany: 23-11-2010, 11:55    Bateria nagle trzyma dłużej (!)

Kupiłem N900 z PR 1.2, później zaktualizowałem do PR 1.3.

Na pulpicie kalendarz i kilka linków do aplikacji. Kilka rozmów, chwila internetu, komunikator - dawało do 12 - 16 godzin pracy bez ładowania. Przy mniejszym użyciu jeden, półtora dnia.

Po ostatnich modyfikacjach, telefon po kilku rozmowach, kilkunastu smsach, cały czas połączony przez wifi z routerem (co kilka godzin po kilka chwil surfowania, aktualizacji oprogramowania), jasność ustawiona 4/5, email (3 konta) sprawdzany co 15 min, procesor podkręcony w trybie min - max: 500MHz - 850MHz, wytrzymał 26h. I jest jeszcze 45.2% baterii.

Nie przeglądałem jeszcze całego forum więc możliwe że ktoś już poniższe opisał.

1. Instalacja kernel power (wraz z kernel power settings) z menadżera aplikacji (repozytorium bodajże extras-devel, nie pamiętam w tej chwili). Opisany efekt dotyczy jądra v46 (2.6.28.10power46). Kernel power jest zmodyfikowaną wersją jądra systemu maemo. M. in. umożliwia ona łatwe podkręcanie procesora, nawet do 1150MHz. W praktyce, przy niższych częstotliwościach, poprawia czas pracy na baterii.

Po instalacji jądra załadowałem ustawienia kernela o nazwie ideal komendą:

(jako root, czyli wcześniej uruchamiamy gainroot lub podobnie, ja wpisuję po prostu 'root' i już jestem w konsoli z uprawnieniami roota)

kernel-config load ideal

Ustawia ona częstotliwości procesora na tryb pracy 500 - 850MHz, wyłącza częstotliwości 125, 250MHz, ustawia politykę procesora na governor ondemand (nie pamiętam jaka jest domyślna), aktywuje 'ignore nice load' (to robi też cpufreqUI, nie pamiętam jakie są techniczne konsekwencje tej opcji, w praktyce oszczędza nam baterię), up threshold ustawia na 75, sampling rate na 150000, powersave bias na 0.

Następnie w aplikacji cpufreqUI (dostępna w menadżerze aplikacji, nie pamiętam w tej chwili z jakiego repozytorium) zaznaczyłem opcję SmartReflex.

Smart Reflex ustawia w opcjach kernela parametry VDD1 i VDD2 na '1' (Nokia domyślnie ustawia '0'). Z tego co czytałem w różnych miejscach, smart reflex przy częstotliwościach powyżej 500MHz w nokii n900 może powodować niestabilność różnych aplikacji jak i samego systemu. Jakkolwiek nie we wszystkich telefonach. Nie znalazłem wyjaśnienia dlaczego tak się dzieje. Ja włączyłem tę opcję, przetestowałem aplikacje których używam na codzień - wszystko działa bezproblemowo. Smart reflex, nie pamiętam dokładnie, zmniejsza użycie procesora w czasie normalnej pracy i w czasie idle. Tym samym oszczędza naszą bateryjkę.

Następnie zapisałem sobie ustawienia kernela komendą:

kernel-config save ideal_sr

Teraz polecam każdemu przetestować sobie (bez resetowania telefonu) tę konfigurację. Jeśli aplikacje zaczęły się zawieszać, działać nie tak jak zostały do tego stworzone, to można zacząć panikować na forum, a najlepiej usunąć kernel power.

U mnie wszystko działa prawidłowo dlatego ustawiłem sobie tę konfigurację jako domyślną (czyli po restarcie telefonu zostanie ona załadowana) komendą:

kernel-config default ideal_sr

Trudne? A to dopiero początek.

2. Ustawiłem sobie jasność na 4 z 5.

3. Używam tylko dwóch pulpitów. Mam na nich kalendarz, widżet wyświetlający aktualne IP oraz kilka skrótów do aplikacji. Nie mam widżetu pogody ani tym podobnych (zamiast niego dodałem link na pulpicie, zyskujemy cenny czas pracy na baterii ponieważ widżety takie jak pogoda łączą się co jakiś czas z serwerami).

4. Jeśli nie używam to bluetooth i wifi wyłączam.

5. W SETTINGS -> LOCATION wyłączyłem GPS i Network positioning (A-GPS). Nie ma potrzeby żeby były aktywne. Kiedy włączam Sygic'a do nawigacji system pyta się czy włączyć GPS i A-GPS. Później je wyłączam.

6. Sprawdzanie poczty mam ustawione na co 15 minut. Zaoszczędzimy jeszcze więcej baterii jeśli ustawimy manualne sprawdzanie poczty. Jeśli to wystarcza to polecam.

7. Boost N900 czyli wyłączenie wielu zbędnych procesów m. in. niektórych elementów serwera dźwięku Pulse Audio autorstwa SavageD. Pełny opis jak to zrobić http://talk.maemo.org/showthread.php?t=63997

Myślę że ta metoda spowodowała najlepsze skutki w kontekście pracy baterii. Polecam.

Do wykonania tej metody, jeśli korzystasz lub potrafisz korzystać z linuxa / putty / wiesz jak połączyć się z SSH inaczej niż w opisie, polecam osobiście linux i połączenie przez konsolę. Możemy wtedy wrzucać pliki via mc, uruchamiać polecenia na telefonie a to wszystko nawet go nie dotykając.

8. Jeśli nie potrzeba można wyłączyć 3G.

Jeśli ktoś ma inne sprawdzone metody to podrzućcie linki albo opisy.

Pamiętaj że instalacja kernel power oraz wykonanie Boost N900 może uszkodzić Twój telefon. Nie wiem jak jest z gwarancją więc nie ostrzegam że możesz ją utracić.

BTW jak ktoś potrzebuje strony internetowej itp. to zapraszam do kontaktu. Więcej o mojej działalności na http://aspexi.pl
 Autor postu otrzymał 3 piwo(a)
Postaw piwo autorowi tego posta

cih997

Wysłany: 09-12-2010, 6:55    

Po wielu testach z powyższą konfiguracją zalecam nie zaznaczanie Smart Reflex. Niektóre aplikacje niestety nie działają stabilnie.

ama_g 

Piwa: 4/1
Wysłany: 12-12-2010, 8:18    

Mam pytanko czy dużo gorsza jakość muzyki jest po wgraniu tego boosta??
i czy możne się coś po tym krzaczyć??

cih997

Wysłany: 12-12-2010, 8:58    

Muza działa bez problemów, w najwyższej jakości. Ten boost wyłącza m.in. procesy serwera dźwięku pulseaudio które są niewykorzystywane przez maemo a obciążają baterię.

Nie zauważyłem żadnego krzaczenia się które mogłoby być związane z tym boostem.

ama_g 

Piwa: 4/1
Wysłany: 12-12-2010, 9:16    

Dziękuje kolego zatem go zainstaluję :) A co daje ten SmartReflex bo jak go włączyłem to mi się telefon zresetował i nic to nie dało??
a są jeszcze jakieś sposoby poza tymi dobrze znanymi które mogły by przyczynić się do spadku baterii, ( skrypt BoostN900 odpala się sam przy każdym uruchomieniu??)

chester1

Wysłany: 14-12-2010, 1:20    

mi po wpisaniu komedy kernel-config load ideal sam mi sie restartuje i tyle i jakis blad wyskakuje

neverafter

Postawił 7 piw(a)
Wysłany: 19-12-2010, 5:08    

mi po restarcie wyskakuje cos takiego "warning unexpected reboot occurred. your custom kernel settings were not loaded" ?!

cih997

Wysłany: 19-12-2010, 6:52    

ama_g napisał/a:
A co daje ten SmartReflex bo jak go włączyłem to mi się telefon zresetował i nic to nie dało??

Odradzam zaznaczanie tej opcji. Procek zużywa mniej baterii ale aplikacje nie lubią tego zachowania procka krzacząc się w ramach protestu...
ama_g napisał/a:
a są jeszcze jakieś sposoby poza tymi dobrze znanymi które mogły by przyczynić się do spadku baterii, ( skrypt BoostN900 odpala się sam przy każdym uruchomieniu??)

Skrypt BoostN900 raz uruchomiony zapisuje ustawienia które są wczytywane przy każdym uruchomieniu. Dopiero deinstalacja BoostN900 albo reflash usuwa te modyfikacje.

Kernel power generalnie robi dobrze bateryjce. Standardowo ustawia procka w częstotliwościach 500 - 850MHz. Dzięki kernel power możemy modyfikować w jakich częstotliwościach ma pracować procek. Dodatkowo możemy ustalać dla jakich częstotliwości mają być jakie napięcia na procesorze. Odsyłam do talk.maemo.org.

chester1 napisał/a:
mi po wpisaniu komedy kernel-config load ideal sam mi sie restartuje i tyle i jakis blad wyskakuje

Spróbuj inne konfigi predefiniowane.
neverafter napisał/a:
mi po restarcie wyskakuje cos takiego "warning unexpected reboot occurred. your custom kernel settings were not loaded" ?!

Trzeba manualnie zmodyfikować config albo zrezygnować z custom kernel settings.
 Autor postu otrzymał 1 piwo(a)

neverafter

Postawił 7 piw(a)
Wysłany: 19-12-2010, 9:07    

a czym sie rozni ten skrypt BoostN900 od skryptu ktory proponuje knypek3
Kod:
Aby móc zobaczyć zawartość umieszczoną w tagu [ CODE ] musisz się zarejestrować

ktory lepiej zastosowac ???

taziff 
Beginner progremmer

Model telefonu: N900
Piwa: 249/6
Wysłany: 19-12-2010, 9:12    

Hmm ale trzeba sobie odpowiedzieć na jedno pytanie. Czego używacie na swych nokiach i jak długo. Dla mnie bateria starcza na około 13h przy moim normalnym użytkowaniu (150 esów, trochę Wi-Fi, trochę muzy). Jak mało używałem fona czyli kilkanaście esów na dzień to krzywa w wykresie baterii wskazywała na to że fon wytrzymał by 3-4 dni :)

Żebym nie wiem co robiliście to ta nokia nie wytrzyma długo jeśli korzystacie z niej normalnie :)

[URL]Zapraszam!!!!!!![/URL]

cih997

Wysłany: 27-12-2010, 9:10    

taziff napisał/a:
Żebym nie wiem co robiliście to ta nokia nie wytrzyma długo jeśli korzystacie z niej normalnie :)

Jasne ale zawsze warto mieć te parę godzin więcej niż w standardzie ;-)

BTW zauważyłem ostatnio że potężnym bateriożercą jest Pidgin.

Adiii

Piwa: 3/6
Wysłany: 27-12-2010, 9:32    

cih997 napisał/a:
BTW zauważyłem ostatnio że potężnym bateriożercą jest Pidgin.

ojj święta racja. Zostawiłem na ok 5h telefon w bezruchu z włączonym pidginem. Po pięciu godzinach pełna bateria przeistoczyła się w pustą baterię, a zaznaczam, że telefon nie był w tym czasie używany.

Cóż, odnośnie poradnika. Dla zaczynającego zabawę maemo te rzeczy są dość trudne do wykonania i obawiam się że łatwo zepsuć sobie system/sprzęt. Póki co odstawiam temat na później :->

coolos 
Tester ;-)

Piwa: 11/8
Wysłany: 02-01-2011, 1:23    

eee, ja po 1 dniu użytkowania telefonu wykonałem wszystkie te czynności. Procek podkręcony - fajnie, tylko specjalnie mniejszego zużycia energii nie widzę :/

Someone 
?

Piwa: 83/11
Wysłany: 02-01-2011, 9:04    

Dla początkujących i nie tylko, bo myślę że dla każdego kto ma problem z baterią, przydatny będzie ten temat: http://maemo-forum.pl/bat...rocej-vt169.htm
Chociaż, jak pisał mój poprzednik i to może nic nie dać, ale warto spróbować, na pewno gorzej nie będzie :)

coolos 
Tester ;-)

Piwa: 11/8
Wysłany: 05-01-2011, 8:07    

Ja miałem problemy z baterią nawet po reflashu i sforatowaniu eMMC i po zstosowaniu ww. wskazówek.

Teraz bateria trzyma mi dosyć długo, wcześniej przez noc ubywało mi 11% baterii teraz może 1%.

Zmiany które poprawiły u mnie wydajność baterii to:
- nie instalowanie cpufreqUI
- zamiana batterygraph na battery eye,
- zainstalowanie wifi switcher i wyłanczanie wifi (myślę że włączone wifi było winowajcą wpierdzielania baterii)

Odpowiedz do tematu