jak by ktoś nie wiedział jak uruchamia się skrypty, to:
Wrzucamy nasz skrypt np "skrypt.sh" na telefon do pamięci głównej.
Uruchamiamy X-Terminal.
Wchodzimy w tryb ROOT'a (musimy mieć zainstalowaną aplikację rootsh):
Kod:
Aby móc zobaczyć zawartość umieszczoną w tagu [ CODE ] musisz się zarejestrować
Wchodzimy do katalogu gdzie wrzuciliśmy nasz skrypt, np MyDocs:
Kod:
możemy sprawdzić czy nasz plik rzeczywiście znajduje się w wybranym katalogu:
Kod:
Jeśli jest to wpisujemy:
Kod:
...gdzie "skrypt.sh" to nazwa naszego pliku ze skryptem.
za kazdym razem jak probuje wpisac cd .documents czy cd Dokumenty to wyskakuje mi ze cant cd to Dokumenty, jestem amatorem tego typu rzeczy wiec wybaczcie mi te pytania, ale tez mam problem z bateria, ktora jak czytalem powinna trzymac bardzo dlugo..
Witam.
N900 mam od 2 tygodni i jestem zachwycony możliwościami tego urządzenia, mój problem polega jednak na żywotności baterii. Już wcześniej, przed kupnem, dużo czytałem na temat N900 i Maemo, i w większości recenzji ostrzegano o tym, że bateria słabo trzyma, w każdej jednak mówiono, że wystarczy na dzień użytkowania a po aktualizacji do 1.2 wytrzyma nawet 2-3 dni na lekkim użytkowaniu. Zrobiłem wszystko co zalecano. Zainstalowałem programy takie jak BatteryGraph Conky i WiFiswitcher by kontrolować i obniżyć pobór mocy. Zmniejszyłem jasność ekranu oraz podniosłem taktowanie procesora z oryginalnego na 500-750mhz w XLV. Ale bateria nadal przy nawet lekkim użytkowaniu z trudem wytrzymuje 2 dni a co dopiero dzień z zwykłym użytkowaniem ( internet z GSM, odtwarzacz itp). Do posta dołączam screeny z BatteryGraph, które powinny chociaż odrobinę przybliżyć problem poboru mocy przy użytkowaniu.
Mam podobny problem jak przedmowcy bateria bardzo krotko trzyma doslownie pare godzin<5 godz przy czym odtwarzacz doslownie godzine, reszta to z 30 min. dzwonienia razem z pisaniem sms i tyle> Podpowiedzcie jak sprawdzic gdzie tkwi przyczyna i jak to sprawdzic... Musze dodac ze jestem amatorem nie zadnym programistom i dopiero co sie ucze i prosilbym krok po kroku... dz...
Przeczytaj ten temat, a dodatkowo może tutaj też coś znajdziesz: http://maemo-forum.pl/niepelne-ladowania-vt508.htm
1. Radzę zwrócić uwagę na kwestię ładowarki, jak i sposób ładowania telefonu. Znacznie lepsze efekty uzyskuje się dzięki ładowarce sieciowej, a nie kablowi USB.
2. Poza tym, napisz czy problem utrzymuje się od początku, czy przez jakąś aplikacje, którą ostatnio zainstalowałeś?
3. Zainstaluj też wcześniej wymienione programy aby kontrolować pracę telefonu. Będziesz wiedział kiedy jest najbardziej obciążony.
4. W tym temacie jest napisane w jaki sposób można zmniejszyć zużycie energii. Zastosuj się do tych porad i powiedz, czy coś pomogło.
5. Jeśli problem wziął się znikąd, to możesz zrobić re-flash. Czasami może pomóc. Ale wcześniej wyklucz to, co wcześniej napisałem.
Może ktoś poradzi jak sprawdzić uruchomione procesy. Być może jakiś niepotrzebny zużywa energię.
Po pierwsze laduje ja ladowarka sieciowa
po drugie bateria trzymala na poczatku doslownie pare godzin
po trzecie po sprawdzeniu jakie programy "chodza" w czsie nie uzytkowania baterii stwierdzilem ze jednym z nich jest konik trojanski ktory przeszedl z kompa i doslownie po sprawdzeniu komorki i kompa oraz usunieciu plikow konia komorka zaczela mi trzymac poltora dnia a w tym czasie ogladalem z godzine filmu i dosyc duzo gadalem przez nia
a po czwarte przed chwila stwierdzilem ze po kserowaly mi sie foldery np aparat jest podwojnie klipy wideo czy klipy audio czy obrazy to mnie jeszcze ciagle zastanawia
Model telefonu: Nokia N900, N9/N950
Wysłany: 18-11-2010, 4:52
leon napisał/a:
Po pierwsze laduje ja ladowarka sieciowa
po drugie bateria trzymala na poczatku doslownie pare godzin
po trzecie po sprawdzeniu jakie programy "chodza" w czsie nie uzytkowania baterii stwierdzilem ze jednym z nich jest konik trojanski ktory przeszedl z kompa i doslownie po sprawdzeniu komorki i kompa oraz usunieciu plikow konia komorka zaczela mi trzymac poltora dnia a w tym czasie ogladalem z godzine filmu i dosyc duzo gadalem przez nia
a po czwarte przed chwila stwierdzilem ze po kserowaly mi sie foldery np aparat jest podwojnie klipy wideo czy klipy audio czy obrazy to mnie jeszcze ciagle zastanawia
Koń trojański przeszedł z Windows na Maemo . W ogóle nie martw się o wirusy pod Linuksem.
Zdublowane foldery mogą świadczyć o jednej z pierwszych wersji Maemo. Sprawdź jaką masz i w razie potrzeby zaktualizuj.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum