Wysłany: 24-05-2010, 11:25 Bateria nagle trzyma dużo krócej (?)
Witam wszystkich
Dzisiaj moja Nokia mnie niemiło zaskoczyła. Zwykle przy "delikatnym" użytkowaniu bateria wystarczała na 2-2,5 dnia.
Mniej więcej tak wyglądało zużycie (widać spadek na początku)
Czy ktoś może wie o co chodzi, bo ja zgłupiałem
Z aplikacji uruchomionych w tle mam: OpenSSH Client, BatteryGraph, AutoDisconnect, ProfileX Extended, Callnotify
Z tym, że używam wszystkich tych dodatków od dawna i wczoraj nic nowego nie instalowałem.
Ktoś wie jak sprawdzić co tak nagle zaczęło zżerać energię?
Ja miałem odwrotną sytuacje... Bateria wytrzymywała mi na jeden dzień, czasem nie cały.
Ostatnio kilka razy zostawiłem ją w domu zamiast zabieraćdo pracy i bateria nagle zaczeła wystarczać na 2-3 dni.
Niewiem czemu tak jest.. zgaduje że to przez to że w pracy mam gorszy zasięg, ale to by było dziwne że przez zasięg bateria wytrzymuje 3 razy mniej...
Sęk w tym, że ja mam zasięg cały czas na full i to 3G. Teraz specjalnie przełączyłem na 2G żeby zobaczyć co się będzie działo, ale widzę że nic się nie zmieniło. Bateria ciągle "spada" na pysk!
ja mialem troszke inaczej trzy razy od nowosci czyli jakies trzy miesiace ze bateria nagle przy 50% padala musialem ladowac poszlem do serwisu i tam mi powiedzieli ze to jakis chip ktory ma za zadanie informowac system o stanie baterii. A oprocz tego bateria trzyma mi okolo jeden dzien to na serwis spytal:
Jak laduje baterie? mowie ze czesto z usb w kompie, a oni na to ze lepiej wylaczyc opcje ladowania z usb i ladowac ze sciany bo usb nie laduje baterii w calosci. co do wifi to jezeli mamy router nie daleko to warto zmienic w opcjach pobór mocy obiornika wifi( bylo o tym na forum)
u mnie baterie zżera taki procesz - bridge_work-que
troche poszukalem i wychodzi ze jest to wina odtwarzacza i prawdopodobnie zle sfrormatowanej karty pamieci
o tym to nie wiem ale dla mnie to dziwne bo ja tak jak dostalem telefon i raz uzylem VANILLI to nic nie formatowalem i pamiec tez zostawilem. staram sie aby zadna aplikacja nie byla wlaczona gdy jej nie uzywam. i mysle ze dzieki nowej aktualizacji bateria teraz dochodzi nawet do 3 dni.
_________________ mihu15
lokiclone
Wysłany: 03-06-2010, 6:34
ja dodatkowo zainstalowalem sobie widget (czy jak to sie nazywa) do wylanczania lub wlanczania wifi z poziomu gornego statusu a nazywa sie WiFi Swither co przedluza czas dzialania baterii o ile nie wiem ale na pewno dziala;)
Szczęściarze... u mnie bateria trzyma zaledwie 5h.............. Co jest cholernie dziwne szczególnie że dzieje sie tak nawet w przypadku gdy nie korzystam z telefony (stan czuwania). korzystam z aplikacji BatteryEye i wykres zuzycia baterii pokazuje od 100% do 0% ---> 5,5h
Przeczytalem Wasze posty i spróbuje sformatować kartę pamięci którą wrzuciłem w telefon, zaktualizuje soft i zobaczymy...
U mnie wręcz na odwrót, bateria jakby była mocniejsza. Może musi się sformatować ? Wiem, że od nowości była gotowa do użycia ale jednak...
Może jest tak, że mniej używam telefonu. Mam w tle włączona prace prognozy pogody, mam zawsze wyłączony internet, mam widget do wyników na żywo, ale to nie ma chyba wpływu.
Widgety kontaktów również nie mają wpływu. Ważne jest aby ładować telefon po całkowitym rozładowaniu ( albo stan krytyczny baterii), gdy ładujesz telefon gdy masz jeszcze pół baterii, to podobno bateria słabnie. Podobnie jest z bateriami w laptopach, słabną gdy jesteś na kablu cały czas. Tak słyszałem.
Model telefonu: N900
Wiek: 21 Dołączył: 09 Sie 2010 Posty: 526 Piwa: 31/10 Skąd: Z kernela
Wysłany: 09-08-2010, 1:09
Witam!
Mam dla Was rozwiązanie:
Zastosujcie się do zasad:
http://wiki.maemo.org/Mak...ery_last_longer
(Jak ktoś nie zna angielskiego to translate.google.com)
oraz skorzystajcie ze skrytpu z innego forum do tego dorzuciłem parę komend od siebie:
http://w112.wrzuta.pl/plik/06NizjkjzHi/ref
Skrypt odświeża N900'tkę, zresztą zobaczcie sami.
Do tego jeszcze, mam program wyłączający w ogóle moduł Wi-fi (wifi switcher).
Oprócz tego mam wgrane jądro Titan. Konfiguracja z tego co pamiętam Ultra.
Pracuję na 500 - 850 Mhz.
Telefon jak trzymał mi 1 - 1.5 dnia to w tej chwili trzyma mi 3 dni (dzisiaj zaczął lecieć 4 , ale tylko 10 % baterii)
Model telefonu: N900
Wiek: 21 Dołączył: 09 Sie 2010 Posty: 526 Piwa: 31/10 Skąd: Z kernela
Wysłany: 30-08-2010, 9:03
Zmodyfikowany kernel w celu odblokowania opcji overclock. Do tego masz ustawienia krenel-config i tam wybierasz jakie napięcie ma dostawać procek.
http://wiki.maemo.org/Overclocking#Voltage_tables
Tabelka na samym dole.
Mam pomieszany ideal z ulv.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum