Witaj na maemo-forum.pl - Zarejestruj się u nas, to potrwa kilka sekund, a uzyskasz pełną funkcjonalność lub zaloguj się.

ZAPAMIĘTAJ HASŁO

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Falon
06-11-2010, 12:36
Batria - kupno

Oryginalna czy ORYGINALNA??
Oryginalna
66%
 66%  [ 4 ]
ORYGINALNA
33%
 33%  [ 2 ]
Głosowań: 6
Wszystkich Głosów: 6

Autor Wiadomość
pedrossi 

Piwa: 1/4
Wysłany: 08-06-2010, 3:52    Batria - kupno

Doszedłem do wniosku, że muszę nabyć nową baterię do mojej N900, bo czasem nie mam możliwości ładowania, a korzystać trzeba.

Przeglądałem głownie oferty sprzedawców z allegro.

Oczywiście biorę pod uwagę tylko BL-5J Li-ion 3.7V / 1320mAh

39,00 zł - Oryginalna
49,00 zł - Oryginalna, blister
89,99 zł - ORYGINALNA
99,00 zł - ORYGINALNA, blister

Jasną kwestią jest to, że są Oryginalne i ORYGINALNE, ale jaki to ma wpływ na użytkowanie?? Czy ta ORYGINALNA przewyższa jakością 2 razy tą Oryginalną?? Czy w ogóle warto wierzyć w te oryginalności?? Na Nokia Poland nie ma ceny owej baterii.
Postaw piwo autorowi tego posta

lupa 

Wysłany: 08-06-2010, 6:10    

wow.. niezłe przebicie w cenach... patrzyłem na ceny tej baterii i na stronie nokii bateria kosztuje 158.00 zł

Ja chyba bym sie zdecydował na tą tańszą wersje orginalną ale niewiem jaka jest między nimi różnica..
tańsza może być gorsza, ale chyba nie aż o 50%... z drugiej strony ludzie na allegro mogą sprzedawać tą tańszą Orginalną którą poprostu nazywają ORGINALNĄ przez co mogą ją sprzedać dwa razy drożej....

Hardknox

Wysłany: 10-06-2010, 1:21    

Obydwie kosztują tyle samo, to są takie same baterie. Miałem okazje testować zarówno te tańsze blistrówki z Allegro oraz orginały za 1 zł od operatora.

Nie zauważyłem jakiejkolwiek różnicy a mam je w takich samych modelach aparatu N900
W miare używania też jednakowo długo trzymają, a o cenie trudno dyskutować według mnie to tylko windowanie żeby zarobić

pedrossi 

Wysłany: 10-06-2010, 1:55    

Hardknox napisał/a:
Obydwie kosztują tyle samo, to są takie same baterie. Miałem okazje testować zarówno te tańsze blistrówki z Allegro oraz orginały za 1 zł od operatora.

Jest różnica rzędu 50zł, w tym wypadku to 2 za 1. Ja się nie zastanawiam nad tym czy kupić baterię z blistrem czy bez. Ważne jaka to będzie bateria, czy za 50zł czy za 100zł.

Hardknox napisał/a:
...a o cenie trudno dyskutować według mnie to tylko windowanie żeby zarobić

lupa napisał/a:
wow.. niezłe przebicie w cenach... patrzyłem na ceny tej baterii i na stronie nokii bateria kosztuje 158.00 zł

50zł, a 150zł...?? Tu gdzieś musi coś się różnić.

quba83 

Wysłany: 10-06-2010, 10:19    

W UK są dużo tańsze na ebayu sam dokupiłem 2 sztuki za 4,99 funta (około 25 zł). W serwisie nokii potwierdzili oryginalność tych baterii, wiec polecam poszperać po brytyjskim ebayu. Oczywiście te same baterie są wystawione za 5 funtów, jak i za 25, ale wybór chyba jest prosty. Cześć sprzedawców nie wysyła towaru za granice, większość jednak to robi, np:

http://cgi.ebay.co.uk/Nok...=item1c1331e2c0

można tez zerknąć tutaj:

http://phones.shop.ebay.c...6.c0.m270.l1313

kupiłem również japońskiej produkcji baterie o większej pojemności 1930 mAh, bardzo solidnie wykonana, rzeczywiście telefon trzyma trochę dłużej, lecz na pewno nie jest to półtora raza, tak jak wynikałoby z pojemności (oryginalna ma 1320 mAh), jeśli ktoś jest zainteresowany to może zajrzeć tutaj:

http://cgi.ebay.co.uk/NEW...=item2ead58d718

pozdrawiam

pedrossi 

Wysłany: 11-06-2010, 10:34    

Nigdy nie kupowałem na ebay. Możesz tak na szybko opowiedzieć jak to zrobiłeś??

quba83 

Wysłany: 11-06-2010, 1:40    

Musisz zalozyc konto na ebayu (podobnie jak na allegro), zalogowac sie i tyle... Jesli zalozysz konto na polskim ebayu (www.ebay.pl) , to bez problemu zalogujesz sie rowniez na brytyjskim (www.ebay.co.uk) , bo konto jest zawsze to samo. Bardzo przydatne jest miec konto w Paypal, poniewaz na ebayu jest to najpopularniejszy i najbezpieczniejszy sposob placenia. Czesc przedmiotow mozna kupic tylko płacąc przez Paypal. Rejestracja w jednym i drugim portalu zajmuje 5 min, a ceny za granica bywaja kilkukrotnie nizsze.

Pozdrawiam

quba83 

Wysłany: 11-06-2010, 1:53    

Teraz zauwazylem, ze jak zaznaczylem na polskim ebayu zeby szukal rowniez w europie, to znajduje bez problemu angielskie i podaje ceny w zlotowkach, ta jest np. za 24 zl:

http://cgi.ebay.pl/Nokia-...=item1c1331e2c0

W wyszukiwaniu wpisuje zawsze "genuine" (oryginalna), bo ebay bardzo restrykcyjnie traktuje takie informacje w tytulach i opisach, wiec jesli wyzej podlinkowany przeze mnie sklep ma 49563 opinii od kupujacych, to nie ma mozliwosci zeby cos bylo nie tak.

pedrossi 

Wysłany: 11-06-2010, 2:30    

a na paypal trzeba koniecznie płacić kartą kredytową??

quba83 

Wysłany: 11-06-2010, 2:50    

Przy zakladaniu konta, musisz dodac swoje konto bankowe (czyli dane konta bankowego a nie karty) z ktorego beda automatycznie pobierane pieniadze. W momencie kiedy placisz za przedmiot nie musisz wpisywac zadnych numerow kart ani numerow konta itp. tylko automatycznie jestes zapytany o login i haslo do Paypala, potwierdzasz kwote ktora Ci sciagna z konta i zalatwione. Wszystkie transakcje sa zapisywane na Paypalu i mozesz je sobie przejzec pozniej. W razie problemow z towarem ebay zwraca pieniadze tylko w przypadku jesli placiles przez Paypal, bo to jest twardy dowod zaplaty.

pozdrawiam

pedrossi 

Wysłany: 18-06-2010, 12:43    

W takim razie na PayPal nie trzeba przelewać pieniędzy żeby zapłacić za przedmiot??
Czy z zakupami trzeba się wstrzymać do czasu, aż konto zostanie zweryfikowane (ten przelew powrotny)??
Czy jak chce kupić 2 takie same baterie i jedną inną, od tego samego użytkownika to da się to jakoś połączyć??

quba83 

Wysłany: 18-06-2010, 11:51    

Do momentu zweryfikowania konta na Paypal mozesz normalnie robic zakupy, tyle ,ze jest limit. Nie pamietam ile dokladnie wynosi, jesli go osiagniesz to nic juz nie kupisz dopóki nie zweryfikujesz konta (na angielskim koncie bylo chyba 400 funtow na rok). Jesli kupujesz od tego samego uzytkownika kilka przedmiotow, to najczesciej wysylaja w jednej paczce, najlepiej skontaktować sie w tej sprawie ze sprzedajacym mailowo, przez ebay.

pedrossi 

Wysłany: 19-06-2010, 11:28    

No ok, wbiłem numer konta na PayPal (czekam na weryfikacje) i jak chciałem kupić baterię to wyskakuje mi żebym wprowadził numer karty kredytowej...

Odpowiedz do tematu