nokia
Witaj na maemo-forum.pl - Zarejestruj się u nas, to potrwa kilka sekund, a uzyskasz pełną funkcjonalność lub zaloguj się.

ZAPAMIĘTAJ HASŁO

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Falon
15-08-2010, 8:02
Błąd ładowania baterii
Autor Wiadomość
jagu 

Wysłany: 15-08-2010, 2:49    Błąd ładowania baterii

Witam.
Parę dni temu kupiłem n900. Po podłączeniu do internetu pociągnął sam sobie update systemu jak mniemam, ze swojej strony doinstalowałem parę dodatków z repozytorium, głównie emulatory, poza tym mierniki baterii i odtwarzacz filmów z kodekami. Soft działał i działa dobrze lecz... po podłączeniu na noc do ładowarki, rano poziom baterii wskazywał ok. 46% i nie ładowała się dalej. Kiedy to zobaczyłem podłączyłem ponownie i po dosłownie kilkunastu sekundach wyskoczył komunikat "Błąd ładowania". Normalnie podczas ładowania, zielony wskaźnik stanu baterii na górze pulpitu animuje się, po tym błędzie staje w miejscu, żółta dioda na obudowie miga nadal ale bateria się nie ładuje. Mam wobec tego wielkie pytanie, gdyż nie znalazłem żadnego podobnego wątku w necie... Czy to jest problem baterii? Czy wada softu? Czy telefonu samego w sobie? Nie mam jak na chwilę obecną tego przetestować a też dobrze było by mieć jakąkolwiek wiedzę na ten temat podczas zgłaszania ewentualnej reklamacji w sklepie. Druga sprawa, że jeśli to bateria to czy oferowane na allegro baterie w cenach ok. 50-80 zł "oryginalne" są faktycznie trwałe i oryginalne, za taką cenę czy to podróby? Ostatnia rzecz to pytanie czy reset nokii w obecnej sytuacji do stanu fabrycznego jaki jest opisany na tym forum rozwiązałby może problem z błędem ładowania czy lepiej udać się do miejsca zakupu? Byłbym wdzięczny za jakiekolwiek opinie i sugestie.
Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony przez jagu 15-08-2010, 3:53 , w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta

mac02 

Piwa: 50/7
Wysłany: 15-08-2010, 3:10    

hm.. albo softu, albo wejścia micro usb ( chociaz obstawiam na soft) . Sam jak podłaczam telefon do komutera to czasami wyskakuje komunikat "bład ładowania" i sie nie łaczy z komputerem. Wtedy musze odłaczyc kabelk i podłaczyc i wszytsko działa..

jagu 

Wysłany: 15-08-2010, 3:30    

Dzięki za odp. co do micro usb to chyba nie w tym przypadku bo, transfer danych pomiędzy kompem przebiegał ok. Poza tym co najważniejsze - ładowanie baterii do połowy przebiega ok wiec tą godzinę czy ileś ładuje się bez błędu dopiero po przekroczeniu tej bariery, ilekroć podłączę ładowarkę (zwykłą albo kabel usb) to wyskakuje ten błąd i tel się nie ładuje. Z innych szczegółów wspomnę że wykresy stanu baterii czasem skaczą tzn że jest naładowana w np 38% a potem (po kilku próbach ładowania zakończonych szybkimi błędami ładowania) nagle na wykresie jest 53%, brak stałości no i możliwości dalszego ładowania..

thommee 
Dj Thom'ass

Piwa: 115/6
Wysłany: 15-08-2010, 5:02    

Bardzo ciekawa ta przypadłość. Rozumiem, że wyłączałeś fona, wyciągałeś baterię i kartę sim, kartę pamięci na chwilę itp?

jagu 

Wysłany: 15-08-2010, 6:18    

Tak jest, baterie wyciągałem, co prawda karty sim - nie, ale teraz zrobiłem taką próbę i jednak bez zmian. Próbowałem ładować "na siłę" czyli po każdym pojawieniu się błędu, wyciągałem i wkładałem ponownie wtyczkę od ładowarki, i kiedy np było 53% stanu baterii to podskoczyło na 75, po ponownym włożeniu i wyjęciu wtyczki spadło do 70. Soft jest na bieżąco updatowany. Szlag mnie chce trafić. Myślałem że może bateria musi się "rozkręcić" ale bez przesady, żeby po zakupie nie można jej było naładować do pełna. Zastanawia mnie w jaki sposób można zdiagnozować przyczynę, bo jeśli to bateria to to raczej nie jest większy problem ją wymienić...

mac02 

Piwa: 50/7
Wysłany: 15-08-2010, 6:40    

w sumie ja tez według miernika baterii moge naładować na max 96% ( tzn jak ładowałem to było bateria pełna i 96 % pokazywał mi program.. )

jagu 

Wysłany: 15-08-2010, 6:45    

Tym nie mniej jest różnica pomiędzy 50, 75% a 95%. Poza tym, irytujący jest fakt błędu ładowania. Doczytałem na anglosaskich forach, że istnieje problem ładowarki ściennej, ale u mnie ściana czy usb - komunikat ten sam, fakt że może z usb poładuje się minute dłużej...Spróbuje odinstalowac wszystkie dodatkowe programy, może któryś powoduje taki błąd... flashować nie chcę przed wizytą w sklepie.

thommee 
Dj Thom'ass

Wysłany: 15-08-2010, 7:27    

Sprawdź czy ci naładuje baterie na wyłączonym fonie.

Jeśli naładuje - to najprawdopodobniej jakaś aplikacja powoduje błąd
Jeśli nie naładuje - błąd sprzętowy - najprawdopodobniej uszkodzony hardware w fonie lub bateria.

Sprawdź i napisz.

jagu 

Wysłany: 15-08-2010, 7:39    

Zrobiłem test ładowania przy wyłączonym telefonie:

Po podłączeniu do ładowarki pokazało się logo Nokii przyciemnione i zawibrowało, po czym zaczęła migać dioda Led. Po około 20 sek. delikatna wibracja i dioda zgasła.

Rozumiem, że jeśli miała by się dalej ładować to by dalej mrugała...

Jak rozumiem, soft w tym wypadku odpada bo przecież telefon wyłączony...Ale czy to kwestia hardware'u czy baterii...może baterii? Bo przecież do połowy ładuje bez problemów...

thommee 
Dj Thom'ass

Wysłany: 15-08-2010, 8:49    

nom. Więc to nie wina żadnej aplikacji z fonu.
Więc: Albo bateria albo HW. Wssytko wskazuje na to że bateria...

Zobaczę może na necie coś wynajdę o tym...

jagu 

Wysłany: 15-08-2010, 10:03    

W porządku. .

Dzięki wielkie za zainteresowanie tematem. Pozostaje tylko jutro rozwikłać (mam nadzieje) temat w punkcie sprzedaży. Cóż mogę więcej powiedzieć, telefon poza tą koszmarną anomalią działa bardzo dobrze i będę z niego zadowolony mam nadzieje w pełni po jutrze... :-| . Tak czy owak dam znać czego się dowiedziałem i w czym tkwił haczyk, może taka informacja przyda się komuś na przyszłość. Mam nadzieje że w baterii...

Pozdrawiam!

jagu 

Wysłany: 29-08-2010, 11:58    

Z opóźnieniem ale stawiam posta "nad i". Telefon okazał się hardware'owo zjechany i został wymieniony na nowy. bateria ładuje się prawidłowo więc temat można uznać za zamknięty.

Odpowiedz do tematu