Model telefonu: Nokia N900, N9/N950
Wysłany: 02-12-2010, 8:22 Bluetooth HID Host
Aby uaktywnić obsługę urządzeń Bluetooth, takich jak myszka lub klawiatura, należy:
* Uzyskujemy uprawnienia root'a
* Otwieramy plik /etc/bluetooth/main.conf
* Powinien wyglądać następująco:
Kod:
Aby móc zobaczyć zawartość umieszczoną w tagu [ CODE ] musisz się zarejestrować
* Zmieniamy zawartość na:
Kod:
* Zapisujemy zmiany
* Wykonujemy polecenia:
Kod:
* Gotowe. Przed korzystaniem z myszy polecam instalację pakietu 'extmou'. Więcej informacji tutaj.
Kłaniam się grzecznie,
Mam problem z podłączeniem myszki na bluetooth, zrobiłem wszystko tak jak napisane w X-terminal, po kodzie „apt-get install mc” terminal popracował i miałem po drodze jakiś error ale niestety nie spisałem. Potem wpisałem „mcedit /etc/bluetooth/main.conf” i udało się wejść i zmienić tak jak było opisane.
repozyty z Maemo Extras-testing mam a "extmou" niema, "extkbd" zainstalowałem i jak w ustawieniach się wchodzi pojawia się komunikat:
Carnot open /usr/share/hal/fdi/policy/20thirdparty/99-x11-external-keyboard.fdi – No such file or directory
Z góry dzięki za pomoc (i cierpliwość wobec żółtodzioba)
Czy każda klawiatura BT zadziała (z pakietem extkbt)? Jak jakaś klawa działa z PS3 to znaczy, że wykorzystuje protokół HID, czy niekoniecznie (PS3 ma wgrane jakiekolwiek sterowniki klawiatur???). Zastanawiam się nad kupnem fajnej kompaktowej klawiatury za wielką wodą, a nie mam możliwości sprawdzić przed przesyłką. Sprzedawca na słowo "N900" zareagował stwierdzeniem mniej więcej takim: "nie mam możliwości sprawdzenia z wszystkimi egzotycznymi urządzeniami".
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum