Na pewno coraz częściej przechodzi wam przez głowę jedna myśl mianowicie: „ a może by tak sprzedać moją n900 i kupić coś innego?’’. Właśnie o takich ludziach myślała firma hauwei wprowadzając na rynek cacuszko o dźwięcznej nazwie IDEOS U8500 (oryg. 山羊屁股).
Jest to bezpośrednia odpowiedź na Nokie N900 tylko że wydana troche poźniej. Idea była prosta- ktoś kto chce sprzedać swoja używaną N900 dostanie za nią 600zł, i dziwnym zbiegiem okoliczności włąśnie tyle kosztuje „Hjui”. Ze względu na to że zostałem szczęśliwie wylosowany w programie testuj smartfona, stwierdziłem że podzielę się z użytkownikami forum bezpośrednim i bezstronniczym porównaniem dwóch konkurentów. Zaczynajmy!
Wykonanie -n900 wykonano poprawnie materiały są zadowalające, w Hauwei znajdziemy solidne twarde jak dyktatura Mao Zedonga plastiki, poza tym badanie jego budowy ciągle dostarcza nowych atrakcji, zawsze znajdę jakąć nową szczelinę. W n900 jest 5 przycisków fizycznych w Hauwei jest ich 8- Ideos wygrywa tą konkurecję
System operacyjny – maemo5 PR 1.3 vs Android 2.2.1 każdy kto zna chociaż podstawy matematyki wie że 2.21 to więcej niż 1.3, a więcej znaczy lepiej. Wygrywa Android
Pamięć- niby lepiej wypada nokia 32GB vs 512MB aczkolwiek U8500 jest sprzedawany w zestawie z Kartą pamięci 1GB, w n900 nie dołożono żadnej karty pamięci kolejny triumf chińczyka
Wyświetlacz - W n900 zastosowano wyświetlacz 3,5’’ o rozdzielczości 480x800 co daje nam ziarnistość 266Ppi oraz przestarzałą oporową warstwe dotykową. Jeżeli chodzi o Ideosa U8500 tutaj zastosowano o wiele nowocześniejszą i lepszą pojemnościową warstwę dotykową, dziękiczemu gdy zaczniemy przesuwać długopisem po ekranie nic sie nie stanie dopiero gdy przyłożymy palec... ... to też nic sie nie stanie. Nie moge znależć informacji na ten temat ale mam wrażenie że w Hauweiu zastosowano technologie rozpoznawania piżgnięcia w ekran co zapobiega przypadkowemu właczeniu jakiejś aplikacji- proste i genialne zarazem. Reszta informacji to odpowiednio przekątna 3,2 cala rozdzielczość 320x480 i 180ppi – w dzisiejszych czasch jest era miniaturyzacji wiele sie o tm słyszy, w tej konkurencji U8500 miażdży n900.
Procesor - W n900 stary nudny ARM Cortex A8 600MHz, natomiast w Ideosie zastosowano ultranowoczesny procesor Qualcomm 7225 528 MHz. Pewnie myślicie że ta niewielka przewaga pozwoli nokii wygrać w tej części? Nic bardziej mylnego Hauwei uzyskał w popularnym androidowym benchmarku Quadrant ponad 2000 punktów, podczas gdy na N900 benchamrk sie nawet nie uruchomił. To tylko utwierdziło mnie o potędze tego telefonu
Wydajność - w przypadku nokii wszyscy mamy swoje doswiadczenia oraz opinie natemat wydajnosci dlatego skupie się na Ideosie. Kolejnym chińskim innowacyjnym pomysłem jest nakładka systemowa dotycząca animacji. W dzisiejszych telefonachwszystkie przejścia i animacje są płynne i nudne. Chińczycy poszli krok na przód tutaj wszystko przechodzi skokami zarówno animowane tapety jak i poruszanie się po menu( podobne przejścia mają być zastosowane w iPhone 5). Poniżej filmik ukazujący działanie ruchomej tapety ( których n900 niema, więc kolejny plus dla Hauwei)
http://www.youtube.com/watch?v=7U4yFAEKIOA
Aparat - Kolejny kamień milowy w dziedzinie apratów w komórkach. Chińczycy pokazli jak wiele można wyciągnąć z 3,2 megapixelowej matrycy. W aparacie na stałe zastosowano efekt rozmycia co czyni zdjęcia artystycznymi.
W tym momencie zakończę moje porównanie, mi tyle wystarcza już się przekonałem. Moja n900 ląduje w koszu na śmieci a ja na nowo odkryłem sens życia i od teraz na pewno w życiu dążyć będe do posiadania smartfona Ideos U8500.
Poniżej zdjęcie tego cacka
Tak nudziło mi sie :][/b]
_________________ Wiedza jest jak spirytus - tylko tęgiej głowie służy
a tak przy okazji z tego co czytałem to w programie tym zbiera się punkty, a żeby zebrać punkty trzeba to i tamto zainstalować. Jedna z aplikacji potrzebuje baardzo dużo uprawnien (np czytanie sms :) )
_________________ Pomogłem?? Postaw piwko :)
[URL]Zapraszam!!!!!!![/URL]
morys
Model telefonu: n900
@ Taziff:Jasne że dla jaj, ten cały program przyznawania punktów jest beznadziejny, jest dozdobycia chyba 700 pkt i przykładowo: właczeni GPS 50pkt bluetooth 30pkt konfiguracja konta google 200pkt. przecietny uzykownik zdobedzie maksimum punktow w pol godziny, aaplikacja szpieguje kazda czynnosc tego telefonu. Program powinien nosić nazwe "zraź się do smartfona", bo telfeon jest tandetny system chodzi w nim mniej płynnie niz pierwsza wersja NitDroida uruchomiona na karcie klasy 2.
_________________ Wiedza jest jak spirytus - tylko tęgiej głowie służy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum