Witaj na maemo-forum.pl - Zarejestruj się u nas, to potrwa kilka sekund, a uzyskasz pełną funkcjonalność lub zaloguj się.

ZAPAMIĘTAJ HASŁO

Poprzedni temat :: Następny temat
Czy warto...?
Autor Wiadomość
Fiper 
~Watch out!~

Wysłany: 28-08-2010, 1:59    Czy warto...?

Witam. Jestem na tym forum od jakiegos czasu.
Czytalem tez wczesniej o maemo, ale opinie producentow tego systemu
mnie nie interesuja zbytnio. Dlategotez mam pytanie do was: Czy jestescie
zadowoleni z N900 i pracujacego na niej maemo? Prosze o szczere wypowiedzi,
o podanie zalet jak i wad systemu/telefonu. Najbardziej chcialbym sie dowiedziec
czy telefon ten sie nie zawiesza, poniewaz ma procek 600tke i az 32gb pamieci wbudowanej.
Z gory dziekuje.
Postaw piwo autorowi tego posta

mac02 

Piwa: 43/7
Wysłany: 28-08-2010, 4:07    

a wiec tak:
Ja jestem mega zadowolony, wszystko czego oczekiwalem od telefonu znalazlem w nim.
Jak dla mnie jedyne wady tego telefonu to bardzo mala baza gier, producenci jeszcze nie robia odpowiednikow gier na maemo.
Poza tym:
1. przegladanie internetu to po prostu bajka, praktycznie przestalem korzystac z domowego komputera. Nie wazne czy youtube czy facebook, wszystko dziala i wyglada jak na kompie. Chociaz na naszej nokii nie da sie np ogladac serialii online na np iitv.pl bo maja tam za duza rozdzielczosc.
2. gps dziala bardzo sprawnie
3. filmy na telefonie? zaden problem i to z napisami + tv out :)
4. muzyka: dzwiek dobry a 32 gb mowia same za siebie.
5. mail: 4 klikniecia i klienci najpopularniejszych poczt skonfigurowani.
5. office: przegladanie b. dobre a i rowniez edycja jest ( jest program ktory do excela ma niewiele mniejsze mozliwosci jak na kompie.)
6. aparatu uzywam do robienia notatek z innych zeszytow na uczelni. Sprawdza sie genialnie ;)

7. jesli oczekujesz od telefonu gier jak na iphonie, to nie jest to telefon dla ciebie, chociaz w sumie mozesz sobie zainstalowac rozne emulatory i miec gry od atarii po PS ;)

jedyny jeszcze minus to jak dla mnie bateria, ktora ja laduje co noc.

8. a no i jeszcze wbudowany skype i inne konta jak g talk jabber, facebook czat i kilka innych ( gadu gadu nie ma, ale program ogolnie do zainstalowania jest)

Fiper 
~Watch out!~

Wysłany: 28-08-2010, 4:43    

Dzieki Ci bardzo.
Juz wiem na 100% ze go biore;p Do gier mam PCta,
bardziej mi potrzebne "podreczne biuro".
A jak wyglada sprawa z bateria?

mac02 

Wysłany: 28-08-2010, 5:00    

no z bateria jak napisalem, ja dosyc intensywanie korzystam a wiec na noc podlaczam do ladowania. Ale jak by tak nic nie robic, tylkp by lezal, to 2-3 dni powinien wytrzymac, ale wiemy ze telefon nie jest od lezenia.

Poczytaj sobie tez inne opinie w necie, bo niechce aby bylo na mnie jak potem ci sie nie spodoba ;)
Jak juz mowielm, jak dla mnie jako owe 'biuro' sprawdza sie b. dobrze. zaden pdf, @ ani plik offica mu nie straszny ;)

yaqb 

Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 28-08-2010, 5:03    

Z baterią jest różnie w zależności od tego jak mocno eksploatujesz telefon.
Na forum jak dobrze pamiętam jest wątek poświęcony samej baterii w tym telefonie. Mnie bateria trzyma około 2 dni. Niektórym udało się z baterii wyciągnąć około 4 dni użytkowania N900. Ale wiem że sporo mieszali w komendach linuxa.
Nokia E90 (z której się przesiadłem na N900) z baterią 1500 mAh trzymała mi około 5 dni. N900 z baterią 1320 mAh trzyma mi około 2 dni. Biorąc pod uwagę sam wyświetlacz który pobiera sporo energii to dla mnie dobry wynik.
Na pewno musisz być nastawiony że w najgorszym wypadku będziesz co dzień ładował telefon, ale mimo tego uważam że ten telefon jest tego wart.

knypek3 
Power User

Model telefonu: N900
Piwa: 31/10
Wysłany: 28-08-2010, 6:15    

Nie widziałem lepszego telefonu, nie dotykałem również :D
N900 ma wszystko. Do gier, masz rację, jest PC.
Z n900 możesz go nawet zrobić - myszka bt + klawiaturka.
Do masa świetnych programów.
Tylko bateria do d*py :)
Kupuj (szczególnie jak lubisz sprawy związane z komputerem) :D Nie zawiedziesz się
Co do zawieszeń to ani jednego nie miałem.

winiar13 

Wysłany: 30-08-2010, 1:47    

Mnie trochę denerwują sprawy związane z telefonem a mianowicie że nie można korzystać non stop z trybu pionowego, a także to że nie można przypisać różnych dzwonków do kontakrów. Oczywiście są programy które zmieniają ten stan rzeczy i pewnie niedługo powstaną aktualizajce poprawiające takie niedciągnięcia. Jeszcze jedna sprawa która mnie denerwuje a mianowicie że nie można bezpośrednio z klawiatury wybierać polskich znaków. Mimo to telefon normalnie bajka i w pełni potwierzdzam wcześniejsze opinie choć jestem ppoczątkującym użytkownikiem i dopiero poznaje możliwości n900. Jeszcze jedna sprawa to cena- za te pieniądze można niezły tv kupić albo pc a i instalowanie programów nie jest sprwą banalnie prostą.

knypek3 
Power User

Wysłany: 30-08-2010, 2:00    

Co do polskich znaków klawiatury to kiedyś widziałem gdzieś nakładkę , że kombinacja klawiszy daje polski znak. Ale gdzie to już Ci nie powiem

thommee 
Dj Thom'ass

Piwa: 107/6
Wysłany: 30-08-2010, 6:10    

knypek3 napisał/a:
Co do polskich znaków klawiatury to kiedyś widziałem gdzieś nakładkę , że kombinacja klawiszy daje polski znak. Ale gdzie to już Ci nie powiem

http://maemo-forum.pl/zna...atury-vt194.htm

knypek3 
Power User

Wysłany: 30-08-2010, 7:17    

oo , właśnie o to mi chodziło :D

mac02 

Wysłany: 30-08-2010, 10:56    

winiar13 napisał/a:
Mnie trochę denerwują sprawy związane z telefonem a mianowicie że nie można korzystać non stop z trybu pionowego

hm.. ale masz na mysli z telefonu tzn aplikacji do dzwonienia ;) czy z calego tabletu?
bo jesli co do calego telefonu, to mi sie zupelnie nie widzi uzywanie naszej n900 w pionie.. to jest takie zbyt telefonowate, jak na n900 ;)

winiar13 

Wysłany: 31-08-2010, 8:49    

No chodzi mi o korzystanie ogólne tak z pulpitu jakby. Mi też nie bardzo by to odpowiadało używanie n900 w pionie ale niektórzy ludzie pewnie chcieli by tak używać a nie ma tego w opcjach telefonu żeby poprostu sobie ustawić jak się chce. A co do postów wyżej na temat polskich znaków do jak pisałem wcześniej da się bezpośrednio wpisać ą,ę itp ale przy pomocy jakichś sposobów a nie ma tego bezpośrednio tak jak jest to np w noki c6 gdzie wciśkając klawisz Fn i np a wyskakuje od razu ą bez instalowania czegokolwiek.

thommee 
Dj Thom'ass

Piwa: 107/6
Wysłany: 01-09-2010, 3:32    

Jest aplikacja w repozytoriach sprawiająca że "pulpit" się obraca w każdą stronę, ale nie wygląda to zbyt estetycznie.

Drugie wyjście to plugin na "pulpit" (nazwy chwilowo nie pamiętam) - dodajemy w nim skróty do aplikacji a plugin odwraca je względem położenia telefonu

jaworek1232 

Postawił 2 piw(a)
Wysłany: 09-09-2010, 9:48    

Ja gdzieś czytałem ze bateria bardzo dobrze trzyma

rycerz75 

Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 10-09-2010, 10:46    

jaworek1232 napisał/a:
Ja gdzieś czytałem ze bateria bardzo dobrze trzyma

Nie czytaj "gdzieś" tylko co piszą użytkownicy noki n900. Ja posiadam n900 od prawie dwóch tygodni i korzystam z niej często, co skutkuje tym że ładuję codziennie. Niestety bateria jest słabym punktem n900, dlatego polecam zapasową baterię, lub stały dostęp do ładowarek nokii :mrgreen:

Odpowiedz do tematu