Wysłany: 03-11-2010, 9:28 Dostęp do ukrytych plików i katalogów w n900 z komputera
Jako iż nigdzie nie znalazłem podobnego tematu, postanowiłem napisać poradnik, jak uzyskać dostęp do ukrytych plików i folderów w naszych telefonach.
Z góry przepraszam administrację, że zakładam go w tym dziale, ale myślę, że przyda się wielu osobom.
1. Pierwsze co musimy zrobić, to zaopatrzyć się w program Win SCP. Możecie go pobrać z załącznika lub poszukać w Internecie. Od razu zaznaczam, że nie jest to najnowsza wersja, bo używam tego programu już od jakiegoś czasu, więc mógł zostać zaktualizowany.
2. Następnie w repozytoriach wyszukujemy programu OpenSSH Client and Server, nie żadnych pośrednich, dokładnie o takiej nazwie. Program oczywiście instalujemy.
3. Podczas instalacji zostaniemy poproszeni o podanie hasła. Podane hasło należy zapamiętać, ponieważ jest potrzebne do nawiązania połączenia między telefonem a komputerem. Jak ktoś zapomni, to może spróbować przeinstalować program, a jak nie pomoże, to tylko re-flash pozostaje.
4. Po instalacji łączymy się z domową siecią WiFi i włączamy program Win SCP.
» w polu nazwa hosta wpisujemy adres IP naszego telefonu,
» jako nazwę użytkownika wpisujemy root
» podajemy hasło, które wpisaliśmy podczas instalacji.
Reszta powinna być pozostawiona tak jak na obrazku poniżej.
Aby sprawdzić jaki mamy adres IP możemy postąpić następująco:
» łączymy się z domową siecią WiFi i uruchamiamy X Terminal,
» wpisujemy poniższe komendy:
Kod:
Aby móc zobaczyć zawartość umieszczoną w tagu [ CODE ] musisz się zarejestrować
Albo!
Pobieramy aplikację WifiInfo która dostępna jest w repozytoriach.
Gdyby ktoś miał problem z połączeniem, niech sprawdzi czy klawisz Caps Lock nie jest włączony. Ewentualnie wyłączenie programu i ponowne połączenie do sieci powinno pomóc. Sesję można zapisać, co jest wygodne, bo nie musimy za każdym razem podawać adresu IP i uzupełniać tych wszystkich pól. Jedynie zostaniemy poproszenie o hasło.
Poniżej dwie miniaturki przedstawiające jak wygląda program.
Autor postu otrzymał 2 piwo(a)
Ostatnio zmieniony przez thommee 21-11-2010, 4:18 , w całości zmieniany 1 raz
Ach, źle napisałem :) W telefonie mam od dawna dostęp do plików systemowych (używam programu "FileBox") Natomiast chodziło mi o dostęp do nich z poziomu komputera. Z tego co się orientuje do sieci ad-hoc potrzebuje karty WLAN na komputerze, której nie posiadam. Z internetem łączę się przy pomocy modemu USB (iPlus).
Musisz być połączony z siecią. A skoro masz modem, to zapewne Internet tylko na komputerze.
Chyba konieczny jest do tego router. No chyba, że w jakiś sposób ten modem rozdzieli Ci Internet na telefon i komputer w tym samym czasie
3. Podczas instalacji zostaniemy poproszeni o podanie hasła. Podane hasło należy zapamiętać, ponieważ jest potrzebne do nawiązania połączenia między telefonem a komputerem. Jak ktoś zapomni, to może spróbować przeinstalować program, a jak nie pomoże, to tylko re-flash pozostaje.
Witam,
Na forum maemo-talk.org znalazłęm informację że hasło można jednak zmienić jeśli się nie pamięta starego.
Wcodzimy do Xterminala
wklepujemy:
Kod:
następnie
Kod:
i robimy to o co nas prosi, przy okazji zmieniając hasło.
Ja swojego hasła też nie byłem pewny.
Zrobiłem jak wyżej, wpisałem hasło i działa :)
PS
Przepraszam za tą archeologię ale chyba temat wart odkopania :)
hej jak wpisuje ifconfig -a to mi wyskakuja jakies bzdety errors miedzy innym w tym jest jak wpisalem foty podalem zerknijcie i dajcie znac nie wiem co zrobic a chcialbym sobie poprawic jkosc jak i wgrac inne aplikacje rowniez ale nie moge przez to
hej jak wpisuje ifconfig -a to mi wyskakuja jakies bzdety errors miedzy innym w tym jest jak wpisalem foty podalem zerknijcie i dajcie znac nie wiem co zrobic a chcialbym sobie poprawic jkosc jak i wgrac inne aplikacje rowniez ale nie moge przez to
Witam.
U mnie jest tak samo, jak na 2-gim zdj. ..tak więc ,,przewiń" do góry i pod poz. ,,wlan0" w drugij linijce zobaczysz swoje IP : inet adde: …
Albo zainstaluj: Personal IP Adress >>> Klik
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum