Jako iż dystrybucji Linuksa jest cała masa, to chciałbym zapytać szczególnie użytkowników, jaki polecają dla osoby początkującej? Zdaję sobie sprawę, że każdy może zachwalać sobie swój system, dlatego prosiłbym o jakieś plusy i minusy
Sprzętu zbyt dobrego nie posiadam, bo obecnie nie jest mi potrzebny, chociaż sytuacja zapewne zmieni się gdzieś bliżej wakacji, dlatego wolę się na nim pobawić i nabrać wprawy, no ale mimo wszystko: AMD Sempron 3000+ 1,81 GHz, 512 MB RAM, Ati Radeon 9550.
Osobiście zastanawiałem się nad Fedorą, Debianem i Ubuntu. Jednak z tego co się orientuję, to w Fedorze polecenia w Terminalu troszeczkę inaczej wyglądają?
Za wszystkie wypowiedzi i porady serdecznie dziękuję
Ja bym Ci polecił Ubuntu. Sam zacząłem przygodę z linuxem od Ubuntu (i na tym skończyłem jak na razie ) Jak coś to ściągaj od razu polską wersję. Ma ona od razu zainstalowane kodeki co jest przydatne, bo czasami instalacja ich może zjeść dużo nerwów i powiem tak od razu nie załamuj się jeśli coś nie będzie chciało działać. Na wszystko znajdziesz gdzieś odpowiedź wystarczy poszukać :)
1. Mandriva - jeśli zamierzasz powolutku uczyć się linuxa i jechać windowsowo (konfiguracje typu wyklikać itp)
2. Ubuntu - aktualnie silnie rozwijana, z dużym wsparciem i rozwiązaniami krok po kroku, ogromna ilość pakietów
3. Debian - ojciec Ubuntu, dojrzała dystrybucja, trochę do tyłu z niektórymi nowinkami, pomoc tak samo jak na Ubuntu ( w zasadzie w obu dystrybucjach można używać pomocy zamiennie)
To jeszcze kilka pytan odnosnie Ubuntu:
- przy instalacji automatycznie wyszukuje drugi system i pyta, ktory ustawic domyslnie, czy trzeba sie tym bawic pozniej, bo Ubuntu staje sie systemem domyslnym?
- jak wyglada kwestia przygotowania i partycjonowania dysku? Leci z automatu, czy jednak lepiej robic to recznie? System Windows zainstalowany mam domyslnie na 40 GB partycji C, z kolei Linuxa chcialem wrzucic na 40 GB partycje D, nie powinno byc problemow?
- gdzies czytalem, ze automatycznie i bardzo dobrze konfiguruje podstawowe ustawienia, np sieci itd, prawda to?
- i jakich wersji uzywacie?
Instaluje się takie coś jak GRUB. To jest taki Multiboot z Maemo xD
Najwygodniej to z automatu. Możesz robić to ręcznie, ale trzeba mieć trochę o tym pojęcia jakie partycje ile pojemności itp
Jeśli masz po lanie to od razu możesz używać. Jeśli masz neo (nie wiem jak jest teraz) to wcześniej były problemy. Trzeba było zainstalować dodatkowe oprogramowanie.
Wersja to oczywiście najnowsza
I po instalacji dodaj dodatkowe repozytoria bez nich ani rusz
Tak, o tym wszystkim mniej więcej wiem. Nie wiem tylko jak wygląda sprawa właśnie z tą konfiguracją po zainstalowaniu oraz w jaki sposób będzie się uruchamiał, czy od razu będę miał możliwość wyboru systemu, czy dopiero jak się tym pobawię, bo z tego co czytałem to jest różnie Dzięki za info
Ubuntu i jego Grub przejmuje działalność nad systemami, który się uruchamia domyślnie itd.
Jak chcesz go jako drugi system to dobrze poczytaj na forum instrukcje bo ludzią się niezłe jaja robią z powodu niewiedzy.
Możesz się spodziewać dużego prawdopodobieństwa że uszkodzisz windowsa jako niedoświadczony user, więc zrób sobie kpie tego i owego. A nawet dobrze sobie od nowa po instalować
Wiec też że nie wszystkie urządzenia działają z ubuntu i możesz mieć problem z np drukarką, dobrze mieć HP. Wszystkie inne podzespoły podstawowe komputera nie robią problemów.
No tak, o tym słyszałem i byłem uświadamiany, tylko spotykałem się z informacjami, że po zainstalowaniu i ponownym uruchomieniu komputera mamy do wyboru system. Nie wiem jak to wygląda w przypadku Ubuntu, ale chyba podczas instalacji najnowszej Fedory, instalator automatycznie wykrywa inne systemu i pyta, który z nich ustawić jako domyślny. Ciekawi mnie tylko ten jeden fakt, czy tak jest, że system sobie wybieram, czy też muszę się Grubem pobawić, aby tak było.
Pytam dlatego, że właśnie chcę mieć wybór Co i jak, to już sobie sprawdzę, chciałbym się tylko dowiedzieć jak to wygląda zaraz po zainstalowaniu Ubuntu, czy mam ten wybór, czy to sobie dopiero muszę ustawić, bo Ubuntu będzie się automatycznie/domyślnie uruchamiało?
Potem sobie już Gruba zmodyfikuję, aby mi się informacja wyświetlała ileś tam i ustawię domyślny system. Ale jeśli będzie tak, że po instalacji będę miał ten wybór, to nie będę musiał nic robić, ewentualnie zmienić domyślny system
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum