nokia
Witaj na maemo-forum.pl - Zarejestruj się u nas, to potrwa kilka sekund, a uzyskasz pełną funkcjonalność lub zaloguj się.

ZAPAMIĘTAJ HASŁO

Poprzedni temat :: Następny temat
Dystrybucje Linuksa
Autor Wiadomość
Someone 
?

Piwa: 83/11
Wysłany: 08-02-2011, 10:24    Dystrybucje Linuksa

Jako iż dystrybucji Linuksa jest cała masa, to chciałbym zapytać szczególnie użytkowników, jaki polecają dla osoby początkującej? Zdaję sobie sprawę, że każdy może zachwalać sobie swój system, dlatego prosiłbym o jakieś plusy i minusy ;-)

Sprzętu zbyt dobrego nie posiadam, bo obecnie nie jest mi potrzebny, chociaż sytuacja zapewne zmieni się gdzieś bliżej wakacji, dlatego wolę się na nim pobawić i nabrać wprawy, no ale mimo wszystko: AMD Sempron 3000+ 1,81 GHz, 512 MB RAM, Ati Radeon 9550.

Osobiście zastanawiałem się nad Fedorą, Debianem i Ubuntu. Jednak z tego co się orientuję, to w Fedorze polecenia w Terminalu troszeczkę inaczej wyglądają?

Za wszystkie wypowiedzi i porady serdecznie dziękuję ;-)
Postaw piwo autorowi tego posta

taziff 
Beginner progremmer

Model telefonu: N900
Piwa: 249/6
Wysłany: 08-02-2011, 10:48    

Ja bym Ci polecił Ubuntu. Sam zacząłem przygodę z linuxem od Ubuntu (i na tym skończyłem jak na razie :-) ) Jak coś to ściągaj od razu polską wersję. Ma ona od razu zainstalowane kodeki co jest przydatne, bo czasami instalacja ich może zjeść dużo nerwów :-) i powiem tak od razu nie załamuj się jeśli coś nie będzie chciało działać. Na wszystko znajdziesz gdzieś odpowiedź wystarczy poszukać :)

[URL]Zapraszam!!!!!!![/URL]

loper

Piwa: 6/5
Wysłany: 08-02-2011, 11:29    

1. Mandriva (najłatwiejsza, IMHO)
2. OpenSuse (podobny do 1)
3. Ubuntu (niektorzy lubią)

Someone 
?

Wysłany: 08-02-2011, 11:55    

Cytat:
i powiem tak od razu nie załamuj się jeśli coś nie będzie chciało działać. Na wszystko znajdziesz gdzieś odpowiedź wystarczy poszukać :)

Tym się nie martwię, inaczej nie miałbym zamiaru bawić się tym systemem ;-)

JohnyZ89

Piwa: 19/2
Wysłany: 09-02-2011, 11:46    

1. Mandriva - jeśli zamierzasz powolutku uczyć się linuxa i jechać windowsowo (konfiguracje typu wyklikać itp)
2. Ubuntu - aktualnie silnie rozwijana, z dużym wsparciem i rozwiązaniami krok po kroku, ogromna ilość pakietów
3. Debian - ojciec Ubuntu, dojrzała dystrybucja, trochę do tyłu z niektórymi nowinkami, pomoc tak samo jak na Ubuntu ( w zasadzie w obu dystrybucjach można używać pomocy zamiennie)

coolos 
Tester ;-)

Piwa: 11/8
Wysłany: 09-02-2011, 12:26    

- Jako system do codziennego używania to ubuntu,
- jako serwer FreeBSD

Falon
Administrator

Piwa: 5/1
Wysłany: 09-02-2011, 3:31    

ja też używam ubuntu, jak na razie tylko jego od kilku miesięcy
bardzo się szybko rozwija i ma potężne wsparcie w użytkownikach forum ubuntu

Someone 
?

Wysłany: 09-02-2011, 3:45    

To jeszcze kilka pytan odnosnie Ubuntu:
- przy instalacji automatycznie wyszukuje drugi system i pyta, ktory ustawic domyslnie, czy trzeba sie tym bawic pozniej, bo Ubuntu staje sie systemem domyslnym?
- jak wyglada kwestia przygotowania i partycjonowania dysku? Leci z automatu, czy jednak lepiej robic to recznie? System Windows zainstalowany mam domyslnie na 40 GB partycji C, z kolei Linuxa chcialem wrzucic na 40 GB partycje D, nie powinno byc problemow?
- gdzies czytalem, ze automatycznie i bardzo dobrze konfiguruje podstawowe ustawienia, np sieci itd, prawda to? ;-)
- i jakich wersji uzywacie?

taziff 
Beginner progremmer

Wysłany: 09-02-2011, 5:11    

Instaluje się takie coś jak GRUB. To jest taki Multiboot z Maemo xD

Najwygodniej to z automatu. Możesz robić to ręcznie, ale trzeba mieć trochę o tym pojęcia jakie partycje ile pojemności itp :-)

Jeśli masz po lanie to od razu możesz używać. Jeśli masz neo (nie wiem jak jest teraz) to wcześniej były problemy. Trzeba było zainstalować dodatkowe oprogramowanie.

Wersja to oczywiście najnowsza :-)

I po instalacji dodaj dodatkowe repozytoria :-) bez nich ani rusz

Someone 
?

Wysłany: 09-02-2011, 8:14    

Tak, o tym wszystkim mniej więcej wiem. Nie wiem tylko jak wygląda sprawa właśnie z tą konfiguracją po zainstalowaniu oraz w jaki sposób będzie się uruchamiał, czy od razu będę miał możliwość wyboru systemu, czy dopiero jak się tym pobawię, bo z tego co czytałem to jest różnie ;-) Dzięki za info :-)

Falon
Administrator

Piwa: 5/1
Wysłany: 09-02-2011, 8:47    

Ubuntu i jego Grub przejmuje działalność nad systemami, który się uruchamia domyślnie itd.
Jak chcesz go jako drugi system to dobrze poczytaj na forum instrukcje bo ludzią się niezłe jaja robią z powodu niewiedzy.
Możesz się spodziewać dużego prawdopodobieństwa że uszkodzisz windowsa jako niedoświadczony user, więc zrób sobie kpie tego i owego. A nawet dobrze sobie od nowa po instalować

Wiec też że nie wszystkie urządzenia działają z ubuntu i możesz mieć problem z np drukarką, dobrze mieć HP. Wszystkie inne podzespoły podstawowe komputera nie robią problemów.

taziff 
Beginner progremmer

Wysłany: 09-02-2011, 9:04    

Nom jeśli GRUB się zwali to później niezłe jaja są :-)

Someone 
?

Wysłany: 09-02-2011, 9:29    

No tak, o tym słyszałem i byłem uświadamiany, tylko spotykałem się z informacjami, że po zainstalowaniu i ponownym uruchomieniu komputera mamy do wyboru system. Nie wiem jak to wygląda w przypadku Ubuntu, ale chyba podczas instalacji najnowszej Fedory, instalator automatycznie wykrywa inne systemu i pyta, który z nich ustawić jako domyślny. Ciekawi mnie tylko ten jeden fakt, czy tak jest, że system sobie wybieram, czy też muszę się Grubem pobawić, aby tak było.

taziff 
Beginner progremmer

Wysłany: 09-02-2011, 9:34    

To chcesz mieć wybór czy chcesz mieć automatyczne uruchamianie ?? To wygląda jak windowsowskie menu do wyboru trybu awaryjnego itp.

Na Twoim miejscu zrobił bym tak:

zostawił wybór pomiędzy systemami w grubie. Jako pierwszy system ustawił Ubuntu czy tam inny linux i odliczanie na 1s.

Prawie nie zauważysz gruba, a w przypadku chęci zalogowania się do windowsa wystarczy w w odpowiednim momencie jakiś przycisk :-)

Someone 
?

Wysłany: 09-02-2011, 9:38    

Pytam dlatego, że właśnie chcę mieć wybór ;-) Co i jak, to już sobie sprawdzę, chciałbym się tylko dowiedzieć jak to wygląda zaraz po zainstalowaniu Ubuntu, czy mam ten wybór, czy to sobie dopiero muszę ustawić, bo Ubuntu będzie się automatycznie/domyślnie uruchamiało?

Potem sobie już Gruba zmodyfikuję, aby mi się informacja wyświetlała ileś tam i ustawię domyślny system. Ale jeśli będzie tak, że po instalacji będę miał ten wybór, to nie będę musiał nic robić, ewentualnie zmienić domyślny system ;-)

Odpowiedz do tematu