laren0
Wysłany: 21-01-2012, 6:30 Edycja plikow layout odpowiadajacych za wirtualna klawiature
Na forum maemo.org jest temat odnośnie możliwości edycji plików .vkb LINK : http://talk.maemo.org/showthread.php?t=79899
tylko jakie sa w tym wszystkim komendy? jak przeportowac plik vkb na xml? Edycja to pewnie w notatniku sie uda. Jak potem przeportowac spowrotem na .vkb?
Czy ktos sie tym bawil jesli tak to może ma juz jakies pliki z np pozbytymi sie zbednymi przyciskami? tak jak jest to dostepne w n9?
Model telefonu: Nokia N900, N9/N950
Wysłany: 22-01-2012, 4:27
W załączniku znajdziesz w postaci xml układy klawiatur pl_PL ora en_US, narzędzie gen_vkb do generowania układu klawiatury z pliku xml oraz skrypt w perlu do zamiany układu klawiatury do pliku xml.
Narzędzie gen_vkb można uruchomić na urządzeniu. Np.
Kod:
Aby móc zobaczyć zawartość umieszczoną w tagu [ CODE ] musisz się zarejestrować
Skrypt decode_vkb.pl (także na urządzeniu):
Kod:
Układy klawiatur są przechowywane w katalogu /usr/share/keyboards.
W załączniku znajdziesz w postaci xml układy klawiatur pl_PL ora en_US, narzędzie gen_vkb do generowania układu klawiatury z pliku xml oraz skrypt w perlu do zamiany układu klawiatury do pliku xml.
Narzędzie gen_vkb można uruchomić na urządzeniu. Np.
Kod:
Skrypt decode_vkb.pl (także na urządzeniu):
Kod:
Układy klawiatur są przechowywane w katalogu /usr/share/keyboards.
Sprawdziłeś to czy piszesz w ciemno, bo mi np.
Kod:
nie działał i musiałem używać jakiegoś podejrzanego skryptu znalezionego gdzieś w zakamarkach TMO (skrypt w jakimś dziwnym języku wsadowym przypominającym AWK'a). Tworzył on nie .xml a zwykły plik tekstowy o strukturze plików .ini.
Notabene: umieściłem w innym poście zmodyfikowane pliki .vkb dla polskiego keypada, ale zamiast ograniczać ilość przycisków, to dodałem w niej kilka nowych.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum