Wysłany: 07-04-2011, 4:03 Flashowanie na Windows 7 64-bit (x64)
Witam!
Mam dla was rozwiązanie problemu flashowania N900 pod Windows'em 7 x64. Jak powszechnie wiadomo, cała operacja przebiega poprawnie do momentu gdy pojawi się:
Gdy po podłączeniu N900 z wciśniętym klawiszem U... Nic się nie dzieje... Aby rozwiązać problem należy:
2. Podłączyć N900 pod port USB przytrzymując na klawiaturze Nokii przycisk "U"
3. Windows powinien rozpocząć wyszukiwanie oryginalnego sterownika przeznaczonego do instalacji..
4. Uruchomic program inf-wizard.exe jako administrtor (po wypakowaniu pliku z załącznika)
Kliknąć "Next"
Zaznaczyć na liście taką linikę: "0x0421 - 0x0105 - Nokia N900 (Update Mode)"
Kliknąć "Next"
Kliknąć "Next"
Zapisać plik *.inf na pulpit
Kliknąć "Zainstaluj teraz" (Install Now)
Po wyświetleniu ostrzeżenia kliknąć "Install this driver software anyway".
Po wszystkim powinniście otzrymać komunikat o poprawnie zakończonej instalacji.
Teraz wystarczy odpalić Flashera i przeprowadzić re-flash standardową procedurą.
Sposób przetestowany przeze mnie na Windows 7 HP x64.
Pamiętaj, że nie ponoszę żadnej odpowiedzialności za szkody wynikłe z użycia zawartych tu wiadomości i programów (wykorzystujesz je na własną odpowiedzialność) !
a ja mam inny sposob. owiele latwiejszy,dla amatorow sliskich ***. Wystarczy tylko sobies ciagnac NOKIA SOFTWARE UPDATER i program robi wszystko sam za ciebie.Przetestowane przezemnie na windzie 7 64x. czasem tylko wyskakuje mi komunikat przy koncu ze stracil polaczenie z uzadzeniem wiec wtedy mu pomagam sie wlaczyc :P (ale to nie przeszkadza bo na koniec pisze ze wszystko przebieglo pomyslnie)
Słownictwo...
~arcean
Ostatnio zmieniony przez arcean 08-09-2011, 12:32 , w całości zmieniany 1 raz
a ja mam inny sposob. owiele latwiejszy,dla amatorow sliskich ***. Wystarczy tylko sobies ciagnac NOKIA SOFTWARE UPDATER i program robi wszystko sam za ciebie.Przetestowane przezemnie na windzie 7 64x. czasem tylko wyskakuje mi komunikat przy koncu ze stracil polaczenie z uzadzeniem wiec wtedy mu pomagam sie wlaczyc :P (ale to nie przeszkadza bo na koniec pisze ze wszystko przebieglo pomyslnie)
Model telefonu: Hello Kitty S5230
Wiek: 20 Dołączył: 17 Cze 2011 Posty: 648 Piwa: 63/34 Skąd: Z Polski
Wysłany: 28-12-2011, 12:17
Nie, NSU nie ingeruje w tak głębokie struktury oprogramowania N900. Poza tym poprzez NSU możemy tylko i wyłącznie aktualizować soft do nowszych wersji. Nie da się zatem zrobić downgrade'u do wersji starszej. Poprzez flashera można robić wszystkie te czynności.
Flashowac pod windows 8 mozna spokojnie. Wystarczy zainstalowac sterowniki ta metoda. Mi poprawnie rozpoznalo telefon po entym podpieciu go pod USB bo tak caly czas wywalalo mass storage. Wiec troszke zaciecia.
A apropos windowsa xp 64bit chyba trzeba instalowac ta metoda poniewaz to zwykly windows serwer 2003 wiec sterowniki powinny spasowac
Dzięki za tutorial ja niestety musiałem, zrezygnować z softowania gdyż wyskakiwał mi komunikat "flashing cmt-mcusw... sending request 0x50 failed: No error" powodem była korozja pod układami
Witam. Jestem nowym uzytkownikiem n900 i jestem zielony w tych sprawach. Zrobilem reflash systemu Vanilla,niestety po odpaleniu telefonu na ekranie powitalnym Nokia wyswietlaja sie jakies pixele;/;/ prossze o pomoc
Jeśli po vanilii przeflashujesz tylko jednokrotnie Maemo, to wyskakują takie dziwadła. Zrób jeszcze raz flash Maemo.
Powiem niedelikatnie: gadasz głupoty!!! Wystarczy Maemo + Vanilla (najlepiej w takiej kolejności, ale odwrotnie też działa) i jak nie sypnie błędami przy flash'owaniu to będzie OK.
Model telefonu: Hello Kitty S5230
Wiek: 20 Dołączył: 17 Cze 2011 Posty: 648 Piwa: 63/34 Skąd: Z Polski
Wysłany: 07-04-2012, 2:08
athame napisał/a:
Powiem niedelikatnie: gadasz głupoty!!! Wystarczy Maemo + Vanilla (najlepiej w takiej kolejności, ale odwrotnie też działa) i jak nie sypnie błędami przy flash'owaniu to będzie OK.
Miałem ten problem wiele razy i to bez żadnych błędów przy flashowaniu. Zawsze po pierwszym razie sypało artefaktami, a po drugim wracało do normy. Więc nie wmawiaj mi czegoś innego.
Witam szukam pomocy w zrobienie flasha na mojej nokii. Ale mam problem i nie wychodzi mi to. Poczytałem na forum i google i robiłem już tym sposobem http://gospoda.blogspot.d...racyjny-na.html instalując slax ale jest problem i tak jak w linku na dolnym zdjęciu pokazuje się tylko ekran powitalny slaxa i wybieram slax graphics mode i jest tylko ciemnośc. Mam windows 7 profesional 64bity. bo moja nokia nie widzi sim. Przeczytałem już różne przyczyny ale żadna z nich się nie sprawdziła i chce zrobi flash najstarsza wersją. Mam pobrane według imei RX-51_2009SE_1.2009.42-11_PR_COMBINED_MR0_ARM i także RX-51_2009SE_1.2009.41-1.VANILLA_PR_EMMC_MR0_ARM i czy ktoś mi pomoże łatwym sposobem to zrobic?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum