Model telefonu: Nokia N900, N9/N950
Wysłany: 26-12-2010, 8:59 Instalacja NITDroida w pamięci eMMC.
Poradnik opisuje metodę instalacji NITDroida w wersji 0.0.9 na partycji przeznaczonej dla instalowanych aplikacji.
Wymagania:
- wolna przestrzeń na partycji przeznaczonej dla instalowanych aplikacji (Sprawdzamy w Ustawienia->Pamięć). 1GB powinien wystarczyć.
- połączenie z internetem
- karta pamięci (jej zawartość będzie nienaruszona)
Instalacja NITDroida w pamięci eMMC:
1. W Menadżerze Aplikacji uaktywniamy wszystkie repozytoria, tj. Extras, Extras-testing i Extras-devel
2. Instalujemy Leafpad oraz rootsh.
3. Zamykamy Menadżera Aplikacji, otwieramy X terminal i wpisujemy:
Kod:
Aby móc zobaczyć zawartość umieszczoną w tagu [ CODE ] musisz się zarejestrować
4. Po zainstalowaniu pakietu nitdroid-installer zamykamy X terminal.
5. W nowym oknie X terminala wpisujemy:
Kod:
6. W oknie Leafpad zamieniamy wiersz ITEM_DEVICE na:
Kod:
7. Zapisujemy plik, restartujemy urządzenie z otwartą klawiaturą.
8. Gotowe. Możemy sformatować kartę pamięci z poziomu PC.
Hmm a ja widziałem gdzieś instrukcję jak zrobić dodatkową partycję z tych 27GB pamięci dostępnej i później zainstalowanie na niej NITDroida :) ale to też jest spoko i w dodatku łatwiej :) Piwko poszło
[ Dodano: 26-12-2010, 10:52 ]
Tak właśnie patrzę a ja na partycji SWAP mam tylko około 820MB max :/
[ Dodano: 27-12-2010, 1:52 ]
Ok instrukcja sprawdzona i znalazłem jeden błąd :)
W edytowanym pliku powinno być:
Kod:
a nie
Kod:
Model telefonu: Nokia N900, N9/N950
Wysłany: 27-12-2010, 4:19
taziff napisał/a:
W edytowanym pliku powinno być:
Kod:
ITEM_DEVICE=mmcblk0p2
a nie
Kod:
ITEM_DEVICE=${INT_CARD}p2
Otóż to, w zależności od okoliczności zmienna ${INT_CARD} równa jest mmcblk0 lub mmcblk1 .
sasukepl napisał/a:
po co karta jak ma być emmc?
nitdroid-installer standardowo instaluje system na karcie pamięci. Później kopiujemy nowszą wersję NITDroida na pamięc eMMC i modyfikujemy plik wskazując nową lokalizację Androida.
Po instalacji można sformatować kartę pamięci.
1. Czy NITdroid zastępuje / modyfikuje Power Kernel czy są to niezależne elementy?
2. Co dzieje się po restarcie? Uruchamia się Maemo, NITdroid czy jest możliwość wyboru?
3. Jaka jest aktualna wersja androida która instaluje się poleceniem apt-get install nitdroid-installer?
4. Jeśli w 3. to nie jest 2.3.1 (czyli ta sprzed ostatnich dni) to czy polecacie ją (2.3.1)?
5. Widziałem parę razy taką tabelę co działa a co nie w NITdroidzie, coś nie mogę jej znaleźć. Ktoś ma linka?
6. Rozumiem że wersja na eMMC działa szybciej niż na karcie pamięci? Jeśli tak to czy jest jeszcze inna działająca opcja instalacji NITdroida która daje jeszcze lepszą wydajność niż instalacja na eMMC (chodzi oczywiście o n900)?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum