dziobson
Model telefonu: n900
Wysłany: 10-11-2011, 9:44 Jak tu zacząć ?
Witam
Jestem nowym posiadaczem N900 i jako tako rozumiem wszystkie dotychczasowe informacje na różnych forach, np po wklepaniu kodu i w ustawieniach wyświetla mi wersję v21.2011.38-1, jaka to jest wersja PR ? I czym albo jak najlepiej podkręcić procesor bo widzę że wiele sposobów jest. Z góry Wam dzięki.
Model telefonu: Nokia N900
Wysłany: 16-11-2011, 1:33
-- ciach ! -- Jak nie jesteś zalogowany, przejdź na pierwszą stronę.
[ Dodano: 16-11-2011, 10:25 ]
Zainstalowałem tą paczkę Enhanced Linux kernel for power users (obsolete), zrobiłem w terminalu kernel-config load lv i dostaję info: kernel-config: not found.
Jak daję kernel-config limits 250 700 to też mi wyskakuje kernel-config: not found.
Przy instalacji tej paczki zainstalowała się aplikacja Nokia kernel (w repo jest dodatkowo Linux kernel for power user - kernel power 2.6.28.10), jak się na nią klika i akceptuje i jest się połączonym z internetem, to usuwa całą paczkę Enhanced Linux kernel for power users (obsolete). Jak sobie z tym poradzić?
Edit 17.11.2011 15:30:
Ktoś gdzieś źle tłumaczył i dlatego mi nie działało jak należy podkręcanie z poziomu x-terminala.
Na dzień dzisiejszy należy pobrać nie Enhanced Linux kernel for power users (obsolete), bo to jest przestarzała paczka, tylko dwa pakiety, jeden to Linux kernel for power user (settings and overlock), ten instaluje sam dodatkowo Linux kernel for BFS user (boot image) i drugi, Linux kernel for power user - (kernel power 2.6.28.10power48.
I wtedy nie ma problemu z instalacją z poziomu x-terminal.
Ostatnio zmieniony przez arcean 16-11-2011, 2:26 , w całości zmieniany 1 raz
Nie chcę się czepiać, ale lepiej poczytaj więcej o tym, tylko ze zrozumieniem i czytaj to, co Ci telefon pokazuje, a nie akceptuj wszystkiego jak leci. Bo "Nokia kernel" po kliknięciu pokazuje wiadomość właśnie o tym, że odinstaluje Linux kernel for power users i przywraca oryginalne jądro systemu. Po to ta pozycja w menu się pojawia - jak coś jest nie tak i chcesz przywrócić, to właśnie tym.
Poza tym, skoro jesteś świeżym użytkownikiem telefonu, to najpierw może zapoznaj się z jego możliwościami bez podkręcania procesora, bo mam trochę wrażenie, że nie jest to Ci potrzebne w jakimś konkretnym celu, tylko przeczytałeś, że można, to chcesz to zrobić. Nie chcę Cię jakoś tu gnoić, czy coś, tylko lepiej na początku przystopować, żeby nie uwalić telefonu ;]
_________________ BLUETOOTH (czytaj w uproszczeniu 'blutuf')
a nie BLUETOUCH BLUTOUCH czy inny blutacz do jasnej... !
Wysłany: 18-11-2011, 12:20
Tyle, to ja zrozumiałem, że aplikacja w menu "Nokia kernel" jest po to, żeby cały pakiet odinstalować, w przypadku instalacji paczki Enhanced Linux kernel for power users (obsolete), przecież o tym napisałem. Tak świeżym użytkownikiem Nokii N900 nie jestem, mam ją już ponad rok czasu, i choć jest to mój, pomimo mojego średniego wieku pierwszy w życiu telefon komórkowy, to dopiero teraz zaczyna mnie on bawić. Telefon dlatego zamierzam stopniowo podkręcać, bo wyczytałem chociażby tutaj http://maemo-forum.pl/bat...luzej-vt711.htm, że bateria trzyma dłużej, jak się procek poprzez kernel-config load ideal podkręci. Prawdę powiedziawszy, bateria na krótko trzymała dłużej, po instalacji CSSU, ale potem chyba nadal trzyma tylko ok. jeden dzień. A nie telefonuję prawie wcale i nic specjalnego z nią nie robię. Zobaczę, jak będzie po podkręcaniu. Na razie na jeden tydzień użyłem takich ustawień:
Kod:
Aby móc zobaczyć zawartość umieszczoną w tagu [ CODE ] musisz się zarejestrować
I jak na razie, też nie zauważyłem zbytniej zmiany.
Jeżeli chcesz, aby bateria trzymała dłużej to zainstaluj Battery Patch z repozytoriów i ustaw najniższą wartość taktowania na 125, lecz zaraz po odblokowaniu telefon będzie mulił. A max polecam podkręcić do 800-850 MHz, mój telefon po takiej operacji działa dużo płynniej i szybciej reaguje na moje polecenia. Polecam jeszcze doinstalować Speed Patch .
Aha, jeżeli ktoś nie ma ochoty bawić się w terminalu, polecam QCPUFreq, bardzo łatwo można sobie suwakiem podkręcić procesor .
Model telefonu: N900
Wiek: 29 Dołączył: 04 Mar 2011 Posty: 631 Piwa: 103/27 Skąd: Ziemia Obiecana
Wysłany: 18-11-2011, 1:50
tobayashi napisał/a:
ustaw najniższą wartość taktowania na 125,
Było już gdzieś o tym na TMO, że jest to nieprawda i nie ma specjalnych korzyści z takiego ustawiania taktowania. Formalnie korzystać z niego mieć by mogły jedynie osoby słuchające muzyki i wyłączające ekran... ale przy tak niskimi taktowaniu zdarza się lekko przycinać odtwarzaczowi czasem (a już na pewno nie ma sensu jeżeli słucha się przez BT i korzysta z pilotów).
Poza tym... profil ideal do podkręcania procesora jest tak stworzony, ze zalecane ma unikać częstotliwości 125 i 250 MHz, nawet jeżeli ustawi się przez limits 125-850, to i tak nie będzie korzystał z częstotliwości 125 i 250 MHz, owszem można to obejść, ale trzeba by to ustawiać co nowe uruchomienie telefonu (więc pewnie znakomita większość osób rzekomo korzystająca z 125 i 250MHz nie zdają sobie sprawy, że tak na prawdę nie schodzą do tych częstotliwości ich urządzenia).
tobayashi napisał/a:
800-850 MHz
Albo 805, albo 850 nie da się innych częstotliwości w tym zakresie ustawić.
EDIT///
Cytat:
ideal profile avoids 125 and 250Mhz by default. So loading ideal profile will only go down to 500Mhz as its lowest frequency. This is intentional and is found to make your N900 more responsive but not use more battery or harm your N900 still. (with the help of lower voltages)
_________________ Nokia 3110 > Panasonic GD30 > Nokia 3330 > Nokia 6610i > Nokia 1600 > N70 > HTC TyTN II > N900
Wysłany: 18-11-2011, 7:49
To co proponujecie, dla normalnego, różnorodnego używania telefonu, zastosować takie ustawienia
Kod:
Aby móc zobaczyć zawartość umieszczoną w tagu [ CODE ] musisz się zarejestrować
i co tydzień zwiększać limits do max 850?
Czy ustawić na kernel-config load ideal i ta sama ustawia taktowanie na 500 850 i czy wklepać inne ustawienia limits i czy w tym układzie np. 250 700 i zwiększanie stopniowo co tydzień do 850 coś to daje?
Edit:
Sprawadzam w cpufreqUI i pomimo tych moich wcześniejszych ustawień na max 700 mam Frequency 805, Governor conservative, kolega twierdził w cytowanym linku, że ustawienie kernel-config load ideal ustawia politykę procesora na governor ondemand. Nie wiem, co jest lepsze. SmartReflex mi wyłącza po każdym restarcie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum