Wysłany: 11-11-2011, 5:16 Jaka jest przyszlosc N900?
Czesc,
jakie sa nadzieje, ze w przeciagu paru miesiecy doczekamy sie czegokolwiek na nasze n900? Wsparcia, nowego systemu, natywnych aplikacji dla radia, przedniej kamery, aktualizacji oprogramowania klienta mailowego, telefonu, przegladarki, itd.
Obiecywany MeeGo, z jego dziesiatkami odgalezien, nazw, wersji, nagle zmienia sie Tizena, czyli kolejna czarna dziura i pogrzebanie nadziei. Znam tego typu projekty, ktore trwaja latami, milion razy zmieniajac sie w trakcie powstawania, a efektu ciagle brak. Niestety prawda jest, ze projekty otwarte nie sa prowadzone nalezycie i nie maja wystarczajacego wsparcia. Komercyjne robione sa na czas, z marketingowym zaangazowaniem i wsparciem okreslonym w umowie. Nie mam pretensji do tworcow projektow otwartych, gdyz jest to tylko i wylacznie ich dobra wola. Mam pretensje do Nokii, za oklamanie klientow, ktorzy im zaufali, decydujac sie na produkt za grube pieniadze, a ktorzy nie otrzymali nic procz umierajacego systemu z polowa niewspieranych w urzadzeniu funkcji.
Priorytetem dla mnie jest nawigacja w telefonie. Nokia zrobila nas w bambuko z ovi. Chwala Sygicowi, ze zechcial wypuscic choc jedna wersje, ktorej nota bene juz nie wspiera, a ktorej reanimacja polega na wydarciu i przerobieniu map od konkurencji.
Zaczyna mnie meczyc ciagle grzebanie, szukanie paczek, konfliktow, zaleznosci. Potrzebuje dobrze dzialajacego, stabilnego urzadzenia do pracy i codziennych obowiazkow. Coraz czesciej mam wrazenie, ze jest to telefon dla nastoletnich geekow lub studentow teleinformatyki szlifujacych swoj fach.
Ciagle bronie sie przed iPhonem i Androidem, ktore mnie odtracaja. Coraz czesciej spogladam w kierunku Blacberry, ktory choc nie ma nawigacji, to idealnie odnalazlby sie w codziennym zyciu.
Potrzebuje systemu bez animacji, bez wodotryskow, efektow, cudwnych przejsc. Prostych okienek bez stylu, prostych przyciskow zatwierdz, odrzuc, zapisz. Stabilnego dzialania, szybkosci i mnogosci funkcji konfiguracyjnych, by mozliwym bylo dostrojenie urzadzenia pod siebie. Najchetniej przesiadlbym sie na starego, poczciwego Palma Treo, ale jednak brak WiFi i GPS sa nie do zaakceptowania w dzisiejszym swiecie.
Model telefonu: N900
Wiek: 29 Dołączył: 04 Mar 2011 Posty: 631 Piwa: 103/27 Skąd: Ziemia Obiecana
Wysłany: 11-11-2011, 5:50
Cytat:
jakie sa nadzieje, ze w przeciagu paru miesiecy doczekamy sie czegokolwiek na nasze n900? Wsparcia, nowego systemu, natywnych aplikacji dla radia, przedniej kamery, aktualizacji oprogramowania klienta mailowego, telefonu, przegladarki, itd.
Formalnie szanse na coś oficjalnego są zerowe.
tippy napisał/a:
Chwala Sygicowi, ze zechcial wypuscic choc jedna wersje, ktorej nota bene juz nie wspiera
Wersji SMM było nieco więcej niż jedna...
tippy napisał/a:
a ktorej reanimacja polega na wydarciu i przerobieniu map od konkurencji.
Nie ma mowy o wydzieraniu map od konkurencji... mapy wydawane na inne systemy sygic mobile maps, pasują bez problemu do tej wersji z maemo.
Cytat:
Zaczyna mnie meczyc ciagle grzebanie, szukanie paczek, konfliktow, zaleznosci.
Nie przesadzajmy... ile programów ma tak powalone zależności, że instalacja ich jest jakimś większym problemem? Może kilka raptem. 99% oprogramowania dostępnego z repozytoriów nie wymaga większych kombinacji, a instalacja jest w pełni zautomatyzowana.
Ja osobiście tylko przy bluemaemo potrzebowałem, ręcznie downgradować jeden pakiet żeby wszytko poszło jak trzeba.
tippy napisał/a:
Potrzebuje dobrze dzialajacego, stabilnego urzadzenia do pracy i codziennych obowiazkow.
A niby w czym problem? Co rzekomo działa nie tak jak trzeba? Jakieś konkrety?
tippy napisał/a:
Coraz czesciej mam wrazenie, ze jest to telefon dla nastoletnich geekow lub studentow teleinformatyki szlifujacych swoj fach.
A może ten akurat telefon Cię przerasta? Ja nie jestem geekiem, nie jestem studentem po informatyce, nie szlifuje na nim swojego fachu... a jestem z niego bardzo zadowolony i jakoś specjalnie mnie nie zawodzi.
Mało tego... telefon ten jest potężnie wszechstronny, jak ktoś oczekuje prostoty i tylko podstawowych funkcji, to tez w nim to znajdzie i nie będzie miał większych problemu z jego obsługą, a i jak już wspomniałeś i dla geeków coś się znajdzie...
tippy napisał/a:
Ciagle bronie sie przed iPhonem i Androidem, ktore mnie odtracaja. Coraz czesciej spogladam w kierunku Blacberry, ktory choc nie ma nawigacji, to idealnie odnalazlby sie w codziennym zyciu.
Wszytko zależy co kto lubi, jak używa i czego oczekuje... co z tego, że znajoma mi osoba ma galaxy S2, jak najlepiej jego potrzeby oddaje nokia 6310i i najbardziej z niej do tej pory był zadowolony.
Poza tym, jeżeli uważasz że to blackberry jest w stanie spełnić twoje oczekiwania (poza nawigacją), to n900 tym bardziej by mógł, jak i zresztą cała masa innych prostych urządzeń, nie koniecznie nawet aspirujących do smartphonów.
N900 to bardzo niszowy sprzęt, ale tak zupełnie formalnie funkcjonalnie i możliwościami wciąż jeden z lepszych na rynku, owszem dość wymagający jak chce się nie typowych rozwiązań, ale bardzo pewny i stabilny w swoim działaniu, nawet po zainstalowaniu mnóstwa rzeczy. Jak już zauważyłeś największą jego wadą jest jego producent, który ten "nieoszlifowany diament" traktuje bardzo po macoszemu. A może właśnie o to chodzi, żeby żaden producent nie produkował dobrych telefonów, żeby zawsze było sens średnio raz na rok lub częściej zmienić urządzenie i kupować wciąż coś nowszego, licząc że kolejny telefon będzie lepszy... Patrząc na samsunga, najchętniej wciskaliby lekko bublowate konstrukcje raz na 3 miesiące nawet, z coraz mniej znacznymi i mniej wnoszącymi w życie codzienne zmianami... no i niestety to się sprzedaje.
Nieważnym jest to, że systemem operacyjnym nazywa się platformę, której wielozadaniowość to prędzej funkcja "random", że platforma kiedy tylko może szpieguje nas i gromadzi dane o naszych potrzebach czy preferencjach w usługach "chmurkowych", a tak naprawdę już nie tylko szkicuje sobie nasz profil na serwerach google ale i już kształtuje nasz profil, pod swoje potrzeby, mało kogo dziś obchodzi ile dziur jest w systemie (tu akurat nokiia poztywnie zaskoczyła dając aktualizację CSSU z zabezpieczeniami) i ile przez te dziury danych o ludziach wypłynęło. Ludzie kupują dziś kolorowy cukierek o smaku boskiego nektaru i ambrozji w ślicznym papierku i mało kogo interesuje ile w tym cukierku jest wzmacniaczy smkau i substancji szkodliwych i że papierek w który jest zawinięty, to odzyskane materiały z oczyszczalni ścieków.
PS. Mnie tez trochę po ostatnim akapicie ulżyło...
_________________ Nokia 3110 > Panasonic GD30 > Nokia 3330 > Nokia 6610i > Nokia 1600 > N70 > HTC TyTN II > N900
Autor postu otrzymał 5 piwo(a)
Endzi
Wysłany: 13-11-2011, 2:11
Ja podpiszę się pod tym wszystkim.
Dodam od siebie, że na dzień dzisiejszy nie ma tak dobrego telefonu, który dorównywałby n900. Po n9 spodziewałem się czegoś znacznie lepszego, a tu lipa... brak klawiatury to jest największy minus.
Sądzę, że aplikacje i gry do naszego fona są niestety na wymarciu. Praktycznie od kilku miesięcy mało co się dzieje w tej kwestii :(
Na szczęście dzięki aktualnym aplikacjom mój telefon dosłownie ma wszystko czego potrzebuje. Żaden telefon nie ma tak rozbudowanych możliwości - wszystko w jednym urządzeniu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum