nokia
Witaj na maemo-forum.pl - Zarejestruj się u nas, to potrwa kilka sekund, a uzyskasz pełną funkcjonalność lub zaloguj się.

ZAPAMIĘTAJ HASŁO

Poprzedni temat :: Następny temat
Jakość zdjęć
Autor Wiadomość
aksed 

Wysłany: 22-02-2011, 7:04    Jakość zdjęć

Robiłem zdjęcia kartek A4 z tekstem bardzo sie skupiając nad tym by wyszły dobrze i jak przeglądam fotki i je powiększam na telefonie to jest straszna pixeloza że nie da sie nic odczytać gdy np. kumple robiąc zdjęcia iphonem albo htc hd2 w "biegu" jak pokazują mi potem te zdjęcia i je powiększają to są one bardzo wyraźne i wszystko po powiekszeniu na telefonie ładnie widać i jest bardzo ostre i czytelne.

I stąd moje pytanie dlaczego zdjęcia na n900 są takie badziewne? Po powiększeniu tekst z zdjęcia jest tak spixelowany że nie wiadomo co to wogóle jest gdy na konkurentach wymienionych wyżej przy tej samej jakości aparatu 5mln pixeli wiadć wszystko ładnie i wyraźnie. Czy to jest uzależnione od przeglądarki zdjęć na naszych nokiach?

Prosze o porade co można doistalować czy coś co by pomogło usprawnić prace aparatu lub przeglądania fotek na fonie żeby były wyraziste.

PS. Dodam że nie zrzucałem tych fotek na kompa więc nie wiem jaka jakość zdjęcia jest na kompie ale podejrzewam że jest dobra, mam nadzieje że tylko na telefonie po powiększeniu jest tak tragicznie i da sie jakoś temu zaradzić
Postaw piwo autorowi tego posta

mac02 

Piwa: 50/7
Wysłany: 22-02-2011, 7:10    

ja uzywam aparatu w telefonie, własnie do robienia zdjęć notatek i zdjecia wychodza bardzo dobre.
jakiego trybu do robienia zdjec uzywasz?
jesli robisz zdjecia "kartek" to uzywaj trybu makro.

załaczam przykład,

aksed 

Wysłany: 22-02-2011, 7:17    

Właśnie robiłem i normalnie portretowym jak i Makro i w trybie panoramicznym jak i full 5mln pixeli i nie widze różnicy. Robie zdjęcie kartki białej po wydruku z standardową czcionką i jak sobie powiększam potem w galerii to litery sie tak pikselują że ni chu.. nie idzie sie odczytać. To wygląda tak jakby jakość zdjęcia po powiększaniu sie pogarszała

PS. Dodam że nie obchodzi mnie jakość zdjęcia na kompie bo zapewne jest taka jak zamieściłeś. Chodzi o to że czasem musze zrobić na uczelni zdjęcie jakiejś kartki z tekstem z którego potem musze skorzystać na miejscu na wyświetlaczu telefonu i jak w telefonie sobie powiększam to tekst jest taki rozmazany że szkoda gadać, nic sie nie da odczytać gdy kumple na iphonie i hd2 umią sobie powiększyć ten sam tekst do rozmiarów krowy gdzie tekst nie traci w ogóle nic na jakości, jest bardzo ostry i wyraźny i idzie go bez problemowo odczytać z wyświetlacza telefonu
Ostatnio zmieniony przez aksed 22-02-2011, 7:22 , w całości zmieniany 1 raz  

mac02 

Wysłany: 22-02-2011, 7:21    

umiesc jakies zdjecie zrobione twoim telefonem.

zapewniam cie ze to co umiesciłem, wyglada tak samo na telefonie, czyli nie ma zadnego problemu z powiększeniem i odczytem na telefonie.

aksed 

Wysłany: 22-02-2011, 7:32    

Uploaded with ImageShack.us

Okazało sie że jednak na kompie jest równie badziewna jakośc foto jak i na telefonie. Co jest do cholery.. ?

Foto zrobione 5mln + Makro + lampa błyskowa

mac02 

Wysłany: 22-02-2011, 7:37    

no zupełnie ci nie wyostrza zdjęcia..
bo rozumiem ze jak robisz fote to przytrzymujesz najpierw do połowy przycisk aparatu, aby nastapił auto focus?

aksed 

Wysłany: 22-02-2011, 7:40    

Tak przytrzymuje. Jeszcze pokombinuje i jak coś dam znać czy udało sie zrobić dobre foto

mac02 

Wysłany: 22-02-2011, 7:45    

to raczej nie ma nic do obiektywu, tylko masz problem z auto focusem.
Dzieje się cos wogole jak przytrzymujesz do połowy ten przycisk aparatu?

aksed 

Wysłany: 22-02-2011, 7:47    

heh, jednak źle przytrzymywałem przycisk aparatu :P Widocznie ciut za mocno go swoimi paluchami wciskałem. Tak mi wstyd :oops:

Zamknijcie ten temat i przenieście do "myślących inaczej" czy jakiegoś takiego nowo powstałego działu dla takich jak ja :lol:

A Tobie Mac bardzo dziękuje za poświęcony czas i cierpliwość :mrgreen:

Someone 
?

Piwa: 83/11
Wysłany: 22-02-2011, 7:49    

Zarówno robiąc zdjęcia aparatem cyfrowym, lustrzanką, telefonem czy nie wiem czym tam jeszcze bardzo ważną rolę odgrywa światło. Co za tym idzie - im lepsze warunki oświetlenia, tym lepsze zdjęcie. Oczywiście lampa błyskowa i odpowiednie ustawienia balansu bieli jak i czułości ISO mogą pozytywnie wpłynąć na jakość zdjęcia nawet w badziewnych warunkach, ale zdecydowanie lepiej robić je podczas dobrego oświetlenia. Moje pytanie zatem brzmi: w jakich warunkach oświetleniowych robiłeś to zdjęcie?

W załączniku masz dwa zdjęcia, zrobione przeze mnie teraz, przed kartką mam lampkę, której światło pada na kartkę. Ustawienia z jakich korzystałem:
1. czułość ISO 400, balans bieli automatyczny, 5MPX.
2. czułość ISO 400, balans bieli automatyczny, 5MPX, lampa błyskowa.

W obydwu przypadkach na lekkim zoomie. Wrzuć sobie na telefon i sprawdź, czy podczas przeglądania i powiększania tracisz na jakości, bo jak dla mnie są one dobre.

Aha, co do Twoich zdjęć, jak na moje oko: właśnie złe warunki oświetleniowe i nie dobrałeś najprawdopodobniej ostrości podczas robienia zdjęć.

aksed 

Wysłany: 23-02-2011, 3:06    

Dzięki jeszcze raz panowie, problem nie polegał na złym doświetleniu i ustawieniach do foto, bo miałem ustawione 5mpx, balans bieli auto., iso 400 i zdjęcia w trybie makro i tak mi wychodziły jak zamieściłem w poście wyżej.

Kwestia polegała na tym że źle wciskałem przycisk robienia foto, za krótko trzymałem auto focusa i zanim on sie dobrze wyostrzył to już robiło foto. Poprostu teraz Wiem że musze delikatniej sie obchodzić z tym guziczkiem moimi paluchami :lol:

Odpowiedz do tematu