cysio528
Wysłany: 28-05-2011, 12:54 Kilka pytan przed kupnem
Witam
Nie wiem czy to dobry dzial, ale wg mnie tu najbardziej pasuje.
Aktualnie zastanawiam się nad wyborem smartphona z klawiatura qwerty. Najbardziej podobaja mi sie nokia e7 i milestone 2, niestety sa poza moimi mozliwosciami finansowymi. Do niedawna jedyna opcja zostawala milestone, ale wczoraj przypomnialem sobie o n900 i poczytalem kilka recenzji i wydaje sie byc dobrym wyborem, jednak mam jeszcze kilka pytan:
1. z telefonu mam zamiar korzystac do zwyklych rozmow i smsow, muzyka, internet, edycja tekstow, czytanie ebookow, i bardzo zadko jakas gra, moze na emulatorze (w kolejnosci od najwazniejszego), czy n900 sie sprawdzi?
2. nie znam linuksa praktycznie wcale, czy mimo to poradze sobie z obsluga n900?
3. jak z czuloscia tego ekranu oporowego, kiedys mialem htc hermesa i troche slabo z tym bylo.
4. jak z wytrzymaloscia, nie rozpadnie sie za szybko, nie porysuje? jak jest wykonana?
5. moje standardowe uzycie telefonu to odlaczenie od ladowarki kolo 7, 2 h muzyki dziennie, pare smsow, 1-2 h internetu przez 3g lub wifi,10 minut rozmowy dziennie, czasem napisac jakies wypracowanie na telefonie lub maila. czy bateria wytrzyma mi caly dzien przy tym uzyciu?
6. drobne porownanie n900 i milestone do n95 8gb i iphone'2 2g. czy na n900 lub milestone lepiej przeglada sie internet niz na iphonie? czy na n900 lub milestone jest lepsza jakosc muzyki niz w n95 8gb? przede wszystkim czy bedzie szybszy internet niz na n95 przez 3g?
7. czy klawiatura jest wygodna? bo te klawisze tak gesto sa upakowane i jakos blisko gornej krawedzi?
I czy ogolnie polecacie n900?
z gory dziekuje za wszystkie odpowiedzi;)
Wysłany: 28-05-2011, 1:21 Re: Kilka pytan przed kupnem
Cytat:
1. z telefonu mam zamiar korzystac do zwyklych rozmow i smsow, muzyka, internet, edycja tekstow, czytanie ebookow, i bardzo zadko jakas gra, moze na emulatorze (w kolejnosci od najwazniejszego), czy n900 sie sprawdzi?
2. nie znam linuksa praktycznie wcale, czy mimo to poradze sobie z obsluga n900?
3. jak z czuloscia tego ekranu oporowego, kiedys mialem htc hermesa i troche slabo z tym bylo.
4. jak z wytrzymaloscia, nie rozpadnie sie za szybko, nie porysuje? jak jest wykonana?
5. moje standardowe uzycie telefonu to odlaczenie od ladowarki kolo 7, 2 h muzyki dziennie, pare smsow, 1-2 h internetu przez 3g lub wifi,10 minut rozmowy dziennie, czasem napisac jakies wypracowanie na telefonie lub maila. czy bateria wytrzyma mi caly dzien przy tym uzyciu?
6. drobne porownanie n900 i milestone do n95 8gb i iphone'2 2g. czy na n900 lub milestone lepiej przeglada sie internet niz na iphonie? czy na n900 lub milestone jest lepsza jakosc muzyki niz w n95 8gb? przede wszystkim czy bedzie szybszy internet niz na n95 przez 3g?
7. czy klawiatura jest wygodna? bo te klawisze tak gesto sa upakowane i jakos blisko gornej krawedzi?
I czy ogolnie polecacie n900?
z gory dziekuje za wszystkie odpowiedzi;)
No to jedziemy :)
Ad.1 Do internetu lepszego tel. chyba nie ma w końcu to tablet z funkcją tel :P
Odnośnie muzyki odtwarzacz nie ma equalizera (ale zawsze można inny zainstalować
smsy pisze się bardzo przyjemnie
Są rózne emulatory i możliwość instalacji gier z webos'a
Ad2. Też się nie znałem, jeśli nie będziesz chciał to z terminala nie będziesz musiał korzystał :)
A wszystkie komendy są w dziale podstawowa wiedza na forum
Ad3. Jeden z najlepszych ekranów oporowych w telefonach w sumie można go porównać do słabszych pojemnościowych problemów z dotykiem nigdy nie miałem :P (ale to zabrzmiało:D)
zawsze pozostaje stylusik wdole ubudowy jeśli masz grube palce
Ad.4 plastiki są dobrze spasowane nic nie trzeszczy może się po dłuższym użytkowaniu pojawić problem ze sliderem ale troszke wprawy i da się to poprwić.
Po ponad roku nosząc tel w kieszeni mam jedną widoczną rysę (patrząc pod światło) ( nie mam folii)
Ad.5 Wytrzyma ba jeszcze zostanie i może kolejny dzień pociągnie
Ad.6 Nie wiem jak wypadają pozostałe ale neta przegląda się bosko :)
Ad.7 Jak dla mnie jest bardzo wygodna
Szczerze jak dla mnie bomba :D od dawna szukałem takiej zabaweczki która raz będzie spełniała wszystkie wyżej wymienione funkcje i będzie miała duuuuże możliwości konfiguracji i związanej z nią zabawy :)
Z wad mogę wymienić jedynie jego grubość i chyba nic po za tym ale i do tego da się przyzwyczaić no i wolno działający menedżer aplikacji ale instaluje się zamiennik i problem znika :)
Wydałem na niego blisko 2000 i nigdy nie żałowałem ani jedej złotóweczki a bogaty specjalnie nie jestem
Zalety
Transmiter fm
Możliwość instalacji androida, meego, normalnego linuxa z open office'm (odnośnie notatek które piszesz
możliwość odtwarzania i przeglądania zasobów udostępnionych na pc itp. UPnP/DLNA
host mde usb (wpisz na youtubie n900 host mode)
aparat robi całkiem znośne zdjęcia
wyjście tv
Ogólnie jest tego całe mnóstwo
Wady
grubość
men. aplikacji
zewnętrzne aplikacje do mmsów i radia
no i musisz wziąść pod uwagę że maemo nie jest popularnym systemem i liczba aplikacji nie jest powalająca ok2000 w repozytoriach ale patrząc na to z drugiej strony są wszystkie doskonale spełniają swoje zadania a nie jak AM z tysiącem appsów z odgłosami pierdzenia itp :P
Autor postu otrzymał 1 piwo(a)
Ostatnio zmieniony przez Omicron666 28-05-2011, 2:47 , w całości zmieniany 1 raz
1. chyba webOS
5. z ta bateria to bym tak nie szalał ( przynajmniej u mnie, przy słuchaniu muzyki, wifi/3g internet, kilkanascie min rozmów, to co noc musze podłączac do ładowarki)
Sry mój wielbłąd :D nie ma to jak mega kac po mega bani :D
Nie wiem jak u ciebie ale ja dziennie siedze z 1-2 na swoim wi-fi ze mniejszoną mocą odbiornika z 2 godziny słucham muzyki na słuchawkach (bluetooth) koło 15 smsów i ponad 30 monut rozmowy i dwa dni pociągnie
morys
Model telefonu: n900
Wysłany: 28-05-2011, 8:29
Moja enka tez wytrzymuje od rana do wieczora przy ok 2-3 godzin wifi/3g i kilka parominutowych rozmow.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum