Czesc,
Niedawno zaciekawilem sie maemo. Sek w tym, ze myslalem ze wiem o co chodzi a teraz sie juz calkowicie pogubilem, dlatego wlasnie zajrzalem na to forum. Przede wszystkim czy moglby mi ktos jakos szybko powiedziec co to w ogole jest to maemo? To jest system operacyjny na kormoke/komputer cos ala linux/symbian? Czy jest to raczej narzedzie sluzace do pisania aplikacji na telefon, cos ala srodowisko programistyczne porownywalne do netbeansa, qt creatora? Czy jest to cos zupelnie innego. Chcialem sam zobaczyc co to jest i sciagnalem maemo z tej strony http://maemo-sdk.garage.m...all-ubuntu.html . Sciagnalem wersje na ubuntu Karmic. Z tym, ze nawet nie wiem jak to wlaczyc. Po zastosowaniu sie do zalecen i finalnym wpisaniu w konsole polecenia:
maemo-sdk start gui
Pojawia mi sie takie oto okno i zupelnie nic wiecej:
http://i51.tinypic.com/2jakvav.jpg
Malo tego, jak szukam informacji na ten temat to co chwile pojawia sie jakis scratchbox, co juz zupelnie mi miesza w glowie. Do tego ta nazwa xephyr ze screena powyzej odnosi sie chyba do jakiegos wirtualnego serwera, wiec totalnie nie wiem o co chodzi :)
Model telefonu: Nokia N900, N9/N950
Wysłany: 07-09-2010, 7:41
wpisz w terminalu:
/scratchbox/login
zostaniesz zalogowany do środowiska scratchbox. Następnie:
af-sb-init.sh start
i czarne okno zapełni sie odpowiednia treścią.
bash: /scratchbox/login/: No such file or directory
A efekt wpisania tego: maemo-sdk start gui /scratchbox/login/
Jest taki:
Rootstrap nickname '/scratchbox/login/' does not have a proper architecture label in it
Runtime '/scratchbox/login/' unknown.
Wysłany: 07-09-2010, 11:13
Gdzieś na dysku musi być katalog "scratchbox". Wewnatrz niego znajduje się plik "login".
Uruchom nowy terminal i wpisz: ścieżka_do_scratchbox/scratchbox/login i nastepnie af-sb-init.sh start.
Nie mogę Tobie bardziej pomóc, bo nie korzystałem nigdy z tego obrazu ;)
Edit:
Najlepiej by było, gdybyś pobrał gotowy obraz Ubuntu
Nie ma u mnie zadnego folderu o nazwie scratchbox. W kazdym razie sciagnalem z tej strony ktora podales te dwa pliki:
maemo_SDK_Ubuntu_karmic_desktop_virtual_image.7z.001
maemo_SDK_Ubuntu_karmic_desktop_virtual_image.7z.002
Rozpakowalem je i teraz mam:
maemo_SDK_Ubuntu_karmic_desktop_virtual_image.vmdk
maemo_SDK_Ubuntu_karmic_desktop_virtual_image.vmx
i 3 pliki txt.
Pytanie jak to otworzyc? Probowalem za pomoca virtualboxa jako dysk twardy ale wywala mi bledy typu:
maemo_SDK_Ubuntu_karmic_desktop_virtual_image.vmdk' with UUID {00acfcad-781d-4189-aa59-77259c8e71e8} already exists in the media registry
Wiec moze jakos inaczej by sie dalo? Jakos latwiej?
Tu kolejny problem ...
sudo apt-get install vmware-player
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności
Odczyt informacji o stanie... Gotowe
E: Nie udało się odnaleźć pakietu vmware-player
Plik sources.list wyglada tak:
Kod:
Aby móc zobaczyć zawartość umieszczoną w tagu [ CODE ] musisz się zarejestrować
Wysłany: 09-09-2010, 2:10
Jeżeli chcesz koniecznie zainstalować go w Ubuntu, to tutaj znajdziesz poradnik.
Ale jeżeli korzystasz z Ubuntu, to możesz w nim bezpośrednio posadzić SDK. Ściągnij i uruchom skrypt ze strony Nokii. Powinieneś sobie z nim poradzić ;).
Wielkie dzieki :) ! Skrypt pomogl. Mam jeszcze jedno pytanie. Wszedlem na ta strone:
http://wiki.maemo.org/Doc...nment/Maemo_SDK
Jest tu opisane jak tworzyc aplikacje. I wezmy ten prostszy przyklad bez gui. Skompilowalem to cale helloworld.c i gdy uruchamiam to w terminalu to oczywiscie dziala poprawnie. Jednak nie mam pojecia jak to wlaczyc w tym Xephyrze. Probowalem dodac ten plik wykonywalny do MyDocs i File Manager w Xephyrze widzi ten plik. Jednak gdy chce go uruchomic wyswietla sie cos takiego:
http://i54.tinypic.com/2wnwjt4.jpg
Proba otwarcia tego App managerem i zainstalowania konczy sie niepowodzeniem.
Czy powinienem stworzyc raczej plik jar i wtedy to ewentualnie instalowac?
Wysłany: 10-09-2010, 6:08
Aby uruchomić aplikację, musisz zalogować sie do scratchboxa. W moim przypadku wpisuję: /scratchbox/login
Następnie przechodzimy do katalogu zawierającego dany program i wpisujemy: ./run-standalone.sh ./nazwa_programu
Jeżeli jest to aplikacja z gui, to powinien się on pojawić w oknie Xephyra
Edit:
Kod:
Aby móc zobaczyć zawartość umieszczoną w tagu [ CODE ] musisz się zarejestrować
Skorzystaj z powyższego kodu. Zapisz go w pliku o nazwie test.c i skompiluj w scratchboxie przy użyciu komend: gcc -Wall --std=gnu99 test.c -o test $(pkg-config --cflags --libs hildon-fm-2)
Następnie uruchom program: run-standalone.sh ./test
Wysłany: 13-09-2010, 5:51
nmzc ;)
Jeżeli będziesz miał jakieś pytania odnośnie programowania/tworzenia pakietów/czegokolwiek związanego z developerką, to utwórz nowy temat. Z chęcią pomogę ;)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum