Witajcie, nie znalazłem na forum typowej konfiguracji dla swojego konta @ na o2.pl na tel, a sam nie mogę sobie z tym poradzić - sam nie wiem co robie źle. Zacznijmy od początku:
- wciskam na @ aby otworzyć program pocztowy - od razu uruchamia mi się kreator - klikam DALEJ.
- Wypełniam:
Region - POLSKA;
Usługodawca - o2.pl;
Tytuł konta - Myrasz (tak jak nick na forum);
klikam DALEJ.
- Wypełniam:
Nazwa: Myrasz
Nazwa Użytkownika: myrasz
Hasło: *********** (wiadomo ocb)
Adres e-mail*: myrasz@o2.pl (uzupełnia się wraz z wpisywaniem Nazwy Użytkownika)
Klikam DALEJ i ZAKOŃCZ
-Pojawia mi się moje konto z informacją po prawej stronie: Ostatnia aktualizacja - NIGDY;
- Klikam na Odebrane - NIC się nie ściąga mimo, że widać, iż coś tam mieli (oczywiście ponawiam próbę z górnego menu: WYŚLIJ I ODBIERZ);
- Wchodzę w opcje: EDYTUJ KONTO
(Teraz skupienie)
Tytuł Konta*: Myrasz
Zachowaj wiadomości na serwerze: zaznaczone ptaszkiem (YES)
Nazwa: Myrasz
Nazwa Użytkownika: myrasz
Hasło: **************
Adres e-mail:myrasz@o2.pl
---------------------------------
Serwer wiadomości przychodzących (POP3): poczta.o2.pl (tak jak w instrukcji na o2.pl)
Bezpieczne Uwierzytelnianie: odznaczone (NO)
Teraz dwa warianty:
#1. Bezpieczne połączenie: BRAK
Port: 110
Lub
#2. Bezpieczne połączenie: SSL (POP3S)
Port: 995
(WEDŁUG INSTRUKCJI NA O2.PL)
Kontynuując:
Serwer wiadomości wychodzących (SMTP): poczta.o2.pl
Bezpieczne uwierzytelnianie: Logowanie (wg instrukcji na o2.pl)
Nazwa użytkownika: myrasz
Hasło: ********
Poniżej również dwa rozwiązania do ciągu dalszego:
#1. Bezpiecznie połączenie: SSL
Port: 465
LUB
#2. Bezpiecznie połączenie: BRAK
Port: 587
Po ustawieniu powyższego nie mogę wysłać ani odebrać żadnej wiadomości.
Natomiast mam pytanie odnośnie jeszcze jednej opcji dostępnej na samym dole po ustawieniu powyższych parametrów:
UŻYJ SERWERÓW SMTP DLA POŁĄCZEŃ <-- jest ona domyślnie odznaczona, czy ma to jakieś znaczenie?
Na próbę uwaktywniłem ją wpisując te same dane co w powyższych opcjach ustawień serwera SMTP.
Proszę o pomoc- jeśli ktoś aktywował już sobie e-mail na o2.pl w N900.
---------------------------------------------------------------------------------
Uprzedzam pytania:
1. Internet chodzi mi bez problemu
2. Używałem różnych kombinacji!
3. Opcje serwerów i ustawień na o2.pl : http://pomoc.o2.pl/poczta/programy/
Niestety nie daje rady. To jest o tyle dziwne, że podłączając się pod orange internet, sciagam i wysyłam e-maile. Natomiast kiedy jestem podlaczony do domowego wifi nic sie nie dzieje. Oczywiście przegladarka mi działa, repozytoria również, tylko ten e-mail...
Nie wiem, moze to wina wifi? (neostrada :/)
Jeśli działa Ci pod Orange a pod domowym wifi nie działa no to faktycznie przyczyn nalezy szukać w tym drugim. A spróbuj w telefonie w konfiguracji połączeń intrenetowych, tam gdzie masz swoją sieć domową zmienić ustawienia zaawansowane - chodzi mi o pobieranie adresu DNS (domyślnie jest włączona opcja automatyczne) zmienić na:
podstawowy adres DNS: 8.8.8.8
dodatkowy adres DNS: 8.8.4.4
Może to coś zmieni...
Podstawowym adresem DNS powinnien być adres bramy internetowej. Dodatkowym może już być dowolnie wybrany
Miałem kiedyś problem ze ściąganiem plików przez wifi na N900. Strony internetowe otwierały się normalnie, wszystko śmigało, tylko nie mogłem ściągać plików gdzieś tak powyżej 20MB - zaczynał ściągać i po jakimś czasie się zacinało. Gdzieś wyczytałem na necie, aby tak właśnie zmienić adresy DNS. Zmieniłem i od tej pory nie mam problemów ze ściąganiem. Pozdrawiam.
Rozwiązałem problem:
W połączeniach internetowych (główne menu) ustawiłem sobie stałe IP nie istniejące jeszcze w sieci, aby nie było konfliktu, maska podsieci: 255.255.255.0, Domyślna bramka: 192.168.1.1.
Adresy DNS takie jak wyżej:
Podstawowy: 8.8.8.8
Dodatkowy: 8.8.4.4
Pytanie tylko, czy jak się podłączę do innego WIFI, również będzie chodziło na takich ustawieniach, może co najwyżej wystarczy zmienić adres IP jeśli występowałby konflikt...
Dzięki za pomoc!
Ostatnio zmieniony przez Myrasz 10-07-2011, 3:12 , w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum