Dotykowe smartfony Nokii oparte są obecnie o Symbiana S60 5 edycji i Maemo 5. Michael Hsu jednak (przedstawiciel azjatyckiej filii koncernu) poinformował 2 lutego 2010 o tym, że pod koniec 2010 lub na samym początku 2011 roku na telefonach Nokii pojawi się nowy Symbian. Znamy także datę premiery nowego Maemo.
Premiera nowego Symbiana rozwiąże palący problem Nokii, jakim jest korzystanie z dwóch zaawansowanych platform jednocześnie. Framework Symbiana^4 będzie w pełni kompatybilny z Maemo 6, które pojawi się pod koniec 2010.
Michael Hsu informuje także, że już wkrótce telefony Nokii zostaną wyposażone w multitouch dzięki Symbianowi^3, który zostanie wypuszczony w trzecim kwartale bieżącego roku. Symbian^2 zostanie pominięty.
Przedstawiciele Nokii obiecują, że firma skoncentruje się w 2010 na produkcji dotykowych telefonów. Strategia koncernu zakłada także wypuszczenie na rynek mniejszej ilości smartfonów, co pozwoli na efektywniejsze zarządzanie marketingiem sprzątu. Hsu zapowiedział także, że modele z Symbianem będą coraz tańsze tak, by na zaawansowane telefony mogła pozwolić sobie większa ilość odbiorców.
Zapowiedzi Nokii wyglądają całkiem obiecująco. Jednak dobrze wiemy, że fiński koncern potrafi zepsuć nawet najlepiej zapowiadające się urządzenia. Miejmy nadzieję, że Nokia ugruntuje swoją pozycję lidera w branży.
no i to jest dla mnie poracha rok jak nacieszysz sie maemo5 na n900 i już wychodzi maemo6..... wątpie aby był update z 5 na 6 heheheheh czyli okazuje sie że 5t była testem i w chwili ukazania sie 6 pójdzie w piach....... tak mi sie wydaje
Szczerze to jak dla mnie może i będzie możliwy upgrade do v6 maemo. Ale to tylko takie moje mniemania ;p może ktoś się orientuje w tej kwestii? Bo szukam informacji na ten temat ale jak to zwykle w przypadku nokii - nic nie mogę w tym temacie znależć
znaczy ogólnie na zagranicznych forach jest kilka postów w tym temacie i ludzie twierdzą że będzie to możliwe (nawet upgrade do MeeGo) ale również są to przypuszczenia, nie ma zapewnień ze strony producenta. Jeśli ktoś coś takiego znajdzie to proszę o info :)
PhilBil
Wiek: 20 Dołączył: 28 Sty 2010 Posty: 14 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: UK
Wysłany: 22-02-2010, 6:58
luc_m88, nie będzie już Maemo 6, jej miejsce zajmuje MeeGo, które albo zostanie dostosowane do N900 przez Nokię (która wykręca się od odpowiedzi, mówiąc że "jest jeszcze zbyt wczesnie, aby to potwierdzić"), albo za sprawą kilku modyfikacji, zrobią to prywatni developerzy (co jest niemal pewne, ponieważ kilku z nich już zapowiedziało taki ruch).
Cieszy mnie to i w sumie takie są też moje podejrzenia, że jeśli ze strony nokii to chociaż ze strony osób postronnych doczekamy się możliwości zainstalowania meego na naszych n900.
Obecnie jestem w trakcie rozmów z przedstawicielem nokii na ten temat. Jak już czegoś się dowiem to zaraz dam znać :)
Rozmowy z przedstawicielem nokii zakończone.
Odpowiedź - oczywiście mijająca. Mianowicie brzmiała mniej więcej tak:
"Prace nad tymi systemami trwają. Nie jesteśmy jeszcze w stanie powiedzieć czy będą one współpracowały z N900" ;p
W sumie to jak by nokia się wepchala w rozwój trzech systemów jednocześnie to by się taki zament zrobił że więcej by z tego złego niż dobrego było.
Aby tylko MeeGo można było bezproblemowo wrzucić na nasze n900 to mi maemo 6 aż tak niezbędnie do szczęścia potrzebne nie będzie ;p
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum