Model telefonu: Nokia N900, N9/N950
Wysłany: 03-01-2012, 8:06
Sytuacja jest taka sama jak w Maemo 5. Należałoby skorzystać z emulatora Java ME, niestety chyba nikt jeszcze nie sprawdził, jak bardzo takie rozwiązanie byłoby kłopotliwe.
Btw. można doinstalować oficjalne pakiety Java SE:
Udało mi się odpalić tylko problem w tym, że raz odpale zamkne terminal a później już pisze że brak javy moje kroki miałem pisać manual ale coś nie idzie dlatego nie dokonczylem:
Krok 1:
Instalacja Terminala
a) Włączamy tryb Developera
Należy wejść w Ustawienia -> Zabezpieczenia -> Tryb dewelopera i włączyć odpowiednią opcję. Wyświetli się ostrzeżenie po którego zaakceptowaniu trzeba będzie pobrać paczkę instalacyjną developer-mode o wielkości około 1,5 MB.
b) W menu głównym pojawią się dwie ikonki "Terminal i SDK Connection."
Krok 2:
Instalacja Javy SE
a) Pobieramy Jave
Kod:
Aby móc zobaczyć zawartość umieszczoną w tagu [ CODE ] musisz się zarejestrować
Podpinamy kabel do telefonu i komputera wybieramy "Tryb Pamięci Masowej"
Pobrany plik o nazwie "ejre-7u2-fcs-b13-linux-arm-vfp-client_headful-22_nov_2011.tar.gz"
kopiujemy bezpośrednio do pamięci.
b) Z Menu głównego uruchamiamy aplikacje "Terminal"
Wpisujemy komendy
Kod:
Program zakończy instalację i wyświetli
Kod:
Poniżej wpisujemy:
Kod:
Jak wszystko dobrze przepisaliśmy powinno wyskoczyć okienko z ustawieniami Jav'y
Zamykamy je oraz terminal.
Krok 3:
Instalacja MicroEmulator
Pobieramy ze strony
Kod:
Wypakowujemy
Podpinamy kabel do telefonu i komputera wybieramy "Tryb Pamięci Masowej"
Tworzymy Folder o nazwie "Java" kopiujemy zawartość wypakowanej wcześniej aplikacji czyli katalog o nazwie "microemulator-3.0.0" i wklejamy do utworzonego folderu "Java"
Model telefonu: Nokia N900, N9/N950
Wysłany: 07-01-2012, 11:57
Eksportujesz zmienne środowiskowe dla sesji w Terminalu, dlatego po jego zamknięciu Java przestaje działać.
Teoretycznie wystarczyłoby dodać do pliku /home/user/.profile:
Kod:
powiedz mi czy ten plik .profile mam go sam go utworzyć czy on jest ukryty :>? bo go w File Manager nie widzę ;), liczę na Twoją pomoc ;) bo jak mi się uda odpalić to dokończę tutorial;)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum