nokia
Witaj na maemo-forum.pl - Zarejestruj się u nas, to potrwa kilka sekund, a uzyskasz pełną funkcjonalność lub zaloguj się.

ZAPAMIĘTAJ HASŁO

Poprzedni temat :: Następny temat
Modyfikacja podglądu otwartych okien

Która obsługa Menadżera zadań zagości u Ciebie na stałe?
1
0%
 0%  [ 0 ]
2
0%
 0%  [ 0 ]
3
0%
 0%  [ 0 ]
4
0%
 0%  [ 0 ]
5
100%
 100%  [ 4 ]
Głosowań: 4
Wszystkich Głosów: 4

Autor Wiadomość
bledos 

Model telefonu: przecież że n900 :]
Piwa: 4/5
  Wysłany: 08-11-2011, 5:44    Modyfikacja podglądu otwartych okien

Zainspirowany tym postem użytkownika Johny89Z zauważyłem, że w prosty sposób można zmienić zachowanie Menadżera zadań. Zaznaczam, że zmiany dokonujecie na własną odpowiedzialność, choć nie zauważyłem żadnych skutków ubocznych u siebie, niewykluczone, że coś u kogoś może działać inaczej.

Do rzeczy:
Standardowo wciśnięcie Ctrl+backspace powoduje wyświetlenie miniatur okien, kolejne - wejście do menu. Można jednak to zmienić wpisując w X-terminalu:

Kod:
Aby móc zobaczyć zawartość umieszczoną w tagu [ CODE ] musisz się zarejestrować

Widoczna na końcu 2 odpowiada za domyślną reakcję na Ctrl+backspace. Cyfrę można zmieniać w zakresie od 0 do 5, przy czym po wpisaniu:
0 - pierwsze użycie kombinacji przycisków spowoduje wyświetlenie miniatur okien, kolejne nic nie zmieni;
1 - pierwsze użycie kombinacji przycisków spowoduje wyświetlenie miniatur okien, kolejne powrót do pulpitu;
2 - (domyślnie) pierwsze użycie kombinacji przycisków spowoduje wyświetlenie miniatur okien, kolejne wejście do menu;
3 - pierwsze użycie kombinacji przycisków spowoduje wyświetlenie miniatur okien, kolejne przełączenie pomiędzy ostatnio otwartymi aplikacjami (polecam sprawdzić samemu, bo ciężko napisać słowami :D);
4 - pierwsze użycie kombinacji przycisków spowoduje wyświetlenie miniatur okien, kolejne powrót do ostatnio otwartej aplikacji;
5 - jak dla mnie najciekawsze - pierwsze użycie kombinacji przycisków spowoduje wyświetlenie miniatur okien, kolejne otwarcie aplikacji, której miniatura znajduje się pierwsza od lewej strony (polecam wcisnąć Ctrl i trzymając wciśnięty klikać backspace), umożliwia przełączanie między aplikacjami z poziomu klawiatury, bardzo wygodne :)

Nie widziałem tego nigdzie na forum, ale jeśli przegapiłem, to z góry przepraszam :)
 Autor postu otrzymał 3 piwo(a)
Postaw piwo autorowi tego posta

JohnyZ89

Model telefonu: N900
Piwa: 19/2
Wysłany: 08-11-2011, 7:30    

Ze swojej strony dodam źródło informacji (oczywiście po angielsku):
http://my.arava.co.il/~ma...on_Desktop.html

btw. Podziękowania należą się arcean'owi, pomógł mi kiedyś gdy przestały działać standardowe skróty klawiszowe.

bledos 

Wysłany: 09-11-2011, 8:25    

Zauważone błędy:
Ostatnia modyfikacja (5) zachowuje się dziwnie w przypadku, gdy otrzymamy maila lub smsa. Wówczas wciśnięcie ctrl+backspace powoduje chaos na pulpicie lub gdy mamy otwarte inne okna, powiadomienie jest omijane przy "karuzeli" pozwalającej na wybór aplikacji.

Dr.Bunhead

Piwa: 4/3
Wysłany: 09-11-2011, 10:27    

Czy ta "modyfikacja" działa wraz z CSSU? Ja zauważyłem że nie działa u mnie... Wie ktoś czemu?

bledos 

Wysłany: 09-11-2011, 10:31    

Tak, mam CSSU i działa. Zakładam, że wpisałeś wszystko dokładnie, ale przyczyny nie działania nie znam. Po zmianie parametru praktycznie od ręki powinno działać, bez restartów i tym podobnych rzeczy.

athame

Piwa: 50/2
Wysłany: 09-11-2011, 12:36    

W CSSU działa poprawnie. Nie zauważyłem też żadnego chaosu po otrzymaniu sms-a. Wtedy normalnie otwiera się aplikacja "Rozmowy" od razu zminimalizowana, a przełączanie działa jak z każdą inną. A używam już opcji "5" od kilku miesięcy.

bledos 

Wysłany: 09-11-2011, 5:13    

U mnie niestety nie jest tak różowo, choć nie wykluczam, że to wina mojego sprzętu bądź bardziej podejrzewam jakiś pakiet. Właśnie przed chwilą miałem kolejny niemiły skutek uboczny opisany powyżej, dodatkowo zniknęły widżety z pulpitu.

morys 

Model telefonu: n900
Otrzymał 7 piw(a)
Wysłany: 09-11-2011, 8:12    

bledos napisał/a:
umożliwia przełączanie między aplikacjami z poziomu klawiatury, bardzo wygodne :)

coś podobnego

jendkers

Wysłany: 12-11-2011, 3:26    

witam, jest mozliwosc modyfikacji task nav'a w taki sposob ze gdy przytrzymamy palcem na okienku powiedzmy z 500 milisekund to go zamknie? czasami trudno trafic w tego x'a :) podejrzewam ze jest to mozliwe bo teraz jak sie przytrumyje to nic sie nie dzieje, dopiero gdy puscimy to przechodzi do tego okna, wiec musi byc sygnal onRelease.

task nav ma skroty klawiszowe, o ktorych nie wiedzialem, np shift+Q zamyka okienko pierwsze od lewej, tylko teraz jest to troche nie wygodne, czy ktos wie gdzie mozna zmodyfikowac te skroty?

Odpowiedz do tematu