nokia
Witaj na maemo-forum.pl - Zarejestruj się u nas, to potrwa kilka sekund, a uzyskasz pełną funkcjonalność lub zaloguj się.

ZAPAMIĘTAJ HASŁO

Poprzedni temat :: Następny temat
MP3 czy M4a?
Autor Wiadomość
pinochio 

Model telefonu: Nokia N900
Piwa: 6/9
Wysłany: 15-03-2011, 9:32    MP3 czy M4a?

Witam, to chyba mój pierwszy post tutaj.
Z jakim rozszerzeniem pliki muzyczne najlepiej odtwarza Nokia N900? Jaki jest teraz standard jakości odtwarzania najlepszy dla naszej nokii, mp3 czy m4a?
Postaw piwo autorowi tego posta

ada1992 
Common User

Piwa: 5/6
Wysłany: 15-03-2011, 3:14    

M4a zajmuje więcej miejsca i dźwięk jest lepszej jakości niż mp3. Ale, moim skromnym zdaniem, jak nie masz jakiś niesamowitych słuchawek, zwyczajnie nie zauważysz różnicy, a bezsensu zaśmiecisz pamięć. Logicznym również wydaje się fakt, że im lepsza jakość, tym więcej danych procesor musi przetworzyć, tym bardziej się obciąża. No, ale jak widzisz jakąś różnice w odsłuchu, a odtwarzacz Ci się nie zacina, to możesz i z m4a słuchać.

pinochio 

Wysłany: 15-03-2011, 5:07    

No właśnie, wydawało mi się to dziwne, wcześniej czytałem gdzieś i to w kilku miejscach, że pliki M4A są kontenerami multimedialnymi zawierającymi dźwięk kompresowany przez kodeki stratne (AAC i pochodne) jak i bezstratne Apple Lossless i są nowszej generacji, ponadto, że zawierają mimo to mniej miejsca niż MP3. Ale ściągnąłem listę przebojów, w tym utwór Lady Gaga Born This Way w pliku MP3 i ten sam utwór w pliku M4A i plik MP3 ma 7,96 MB a plik M4A (AAC) 8,24 MB a ten sam czas. Z fabrycznie dołączonymi do nokii słuchawkami ciężko mi ocenić, raz wydaje mi się, że ten, a innym razem, że ten drugi plik jest czystszy i lepszej jakości.

ada1992 
Common User

Piwa: 5/6
Wysłany: 15-03-2011, 8:17    

Wiesz, są mp3 które trwają tyle samo, a jedna ma 2mb, a druga 8. Wszystko zależy od tego, ile kbps (kilobitów na sekundę) ma dana mp3 - to jest świadectwo jej jakości. A jeżeli chcesz porównywać m4a i mp3 to porównaj właśnie na słuchawkach - podążając za słowami pewnej świnki z reklamy proszku do prania - jak nie widać różnicy, to po co przepłacać! :)

pinochio 

Wysłany: 15-03-2011, 8:44    

Zgadza się, ale chyba jednak minimalnie odczuwalna lepsza jakość na tych moich standardowych słuchawkach jest przy pliku m4a (lepiej słyszalne wysokie tony i basy). I jak sprawdzam w MediaInfo czy GSpocie to mp3 ma 255 Kb/s, a m4a 256 Kb/s, oba 44,1 KHz, stąd ta niewielka różnica wagi.

Odpowiedz do tematu