nokia
Witaj na maemo-forum.pl - Zarejestruj się u nas, to potrwa kilka sekund, a uzyskasz pełną funkcjonalność lub zaloguj się.

ZAPAMIĘTAJ HASŁO

Poprzedni temat :: Następny temat
N9 czy N900?
Autor Wiadomość
JumpingMachine

Model telefonu: nokia n73
Postawił 4 piw(a)
  Wysłany: 07-02-2012, 9:48    N9 czy N900?

Cena n9 16gb zaczyna się od około 1300 zł, więc nie ma jeszcze tragedii, aczkolwiek biorąc pod uwagę fakt, że w takim wypadku do dyspozycji mamy tylko 9GB to zapala się lampka, czy nie lepiej kupić n9 z 64gb? Im więcej tym lepiej, wiadomo, ale cena tej drugiej to już około 2000zł lub ponad. Dlatego zdrowy rozsądek nakazuje zadać pytanie ekspertom w tej dziedzinie. Czy n9 jest warta swoich pieniędzy? Czy jej możliwości rekompensują brak fizycznej qwerty? Po prostu, czy n9 jest lepszym smartfonem?
Postaw piwo autorowi tego posta

MaemoManiak 
Power User

Model telefonu: Nokia N900
Piwa: 32/6
Wysłany: 08-02-2012, 12:24    

Zły dział wybrałes. Takie porownywanie telefonow to raczej w dziale „ANKIETY”. A według mnie to wybierz N9.
;-)

kwes

Wysłany: 08-02-2012, 8:43    

A ja zadam inne pytanie po co ci 9, 16 albo 64 GB? Co masz tam zamiar trzymać? Całą posiadaną muzykę czy może filmy albo backup dysku z kompa? Lepiej zastanów się do czego jest ci TELEFON potrzebny. Poza tym jeżeli uważasz że cena od 1300 to nie tragedia to kup sobie coś bardziej "fajnego".

MaemoManiak 
Power User

Wysłany: 08-02-2012, 9:45    

Iphone albo HTC polecam. Oczywiscie to Twoj decyzja co wybierzesz. Na Nokie N9 nie ma zbyt duzo aplikacji itd. poza tym N9 nie obsluguje kart GSM tylko MINIGSM. Kupowanie telefonu komorkowego za 1300 zl to wyrzucenie pieniedzy w bloto. Komorke mpzna kupic za 100 zl. Nokia N9 jak i N900 jak i kazdy nowszy "telefon" to nie telefon lecz urzadzenie zaawansowane technologicznie z obsluga GSM. To Twoj wybor, ale mysle, ze 64 GB to ciut za duzo. Musisz doplacic jeszcze co najmniej 400 zl. 32 GB wbudowanej pamieci na pewno wystarczy, to sie tak wydaje ze bedzie malo jak sie zacznie zrzucac wszystkie filmy i muzyke, ale pomysl, przeciez i tak nie obejrzyj wszystkich tych filmow na N9.Poza tym (nie jestem pewny czy N9 ma slot na karty pamieci) mozna zawsze dokupic karte MicroSDHC.

Ale ogolnie rzecz biorac to Twoj wybor. ;-) ;-)
Ostatnio zmieniony przez MaemoManiak 08-02-2012, 2:25 , w całości zmieniany 2 razy  

athame

Piwa: 50/2
Wysłany: 08-02-2012, 10:47    

N9 nie ma slotu kart pamięci, więc musi wystarczyć to co wbudowane. MicroSIM to żaden problem (IPhone też korzysta z microSIM). Jeśli zdecydujesz się na N9 to te 9GB powinny Ci wystarczyć. Oczywiście musisz liczyć się wtedy z pewnymi ograniczeniami, ale parę filmów, trochę muzyki i zdjęć spokojnie się zmieści. Osobiście wolę jednak N900. Wg mnie ma większe możliwości, choć nie jest tak efektowna jak N9.

MaemoManiak 
Power User

Wysłany: 08-02-2012, 12:09    

No i N900 to trocha cegla, ale wielkie mozliwosci przeliczeniowe to nadrabiaja. Kiedys mialem SE W100i Spiro z 15mb wbudowanej i na karcie 2GB mi sie miescilo, hehe. Moim zdaniem nie oplaa sie zrzucac duzo filmow na telefon, bo i tak sie ich pewnie nie obejrzy. Szkoda dokladac jeszcze tyle siana aby miec 64 GB pamieci.

Pozdrawiam. ;-)

JumpingMachine

Postawił 4 piw(a)
Wysłany: 08-02-2012, 2:18    

Dzięki za odpowiedzi, ale trochę mi nie w smak, że potraktowaliście mnie jak jakiegoś małolata, któremu imponują megapiksele i przekątne ekranu.. Pytałem czy n9 jest godnym następcą n900 i nie dostałem jednoznacznej odpowiedzi. Za to kazaliście mi kupić iphone.. No proszę Was.. Czy każda osoba, która o coś zapyta, musi zostać uznana za laika, szpanera, czy kogo tam jeszcze? Wypowiadają się osoby, które nawet nie znają specyfikacji nokii n9 (twierdząc, że ma slot kart pamięci) albo za wadę telefonu podają obsługę microsim. Czy Wy myślicie, że ja nie czytałem miliona testów nokii n9 i jej specyfikacji?
Co lepsze, piszecie, że za telefon mogę dać maksymalnie 100 zł, a potem żebym dokupił sobie kartę sdhc za 150 zł ;)
Chciałbym jeszcze powiedzieć, że jeżeli 1300 zł to nie jest duża suma dla mnie (pracuję, zarabiam i mogę sobie pozwolić - nie biorę od rodziców!) to nie znaczy, że jestem skazany na iphone czy innego htc!
Mogłem zadać to samo pytanie na każdym innym forum o komórkach, ale wiedziałem jakie będą odpowiedzi : "nie bierz n900 bo ma martwy system, n9 to samo.. " , etc. Dlatego spytałem tutaj.. i co? Niestety, zawiodłem się. Jedynie użytkownik athame wypowiedział się sensownie.

kwes napisał/a:
A ja zadam inne pytanie po co ci 9, 16 albo 64 GB? Co masz tam zamiar trzymać? Całą posiadaną muzykę czy może filmy albo backup dysku z kompa? Lepiej zastanów się do czego jest ci TELEFON potrzebny. Poza tym jeżeli uważasz że cena od 1300 to nie tragedia to kup sobie coś bardziej "fajnego".

Po co mi tyle pamięci? Otóż drogi kolego (z 5 postami napisanymi przez 2 lata) lubię mieć przy sobie swoją ulubioną muzykę, filmów jako takich na komórce nie oglądam, ale często nagrywam sobie różnego rodzaju tutoriale (autocad, catia v5), a także ebooki, dużo ebooków. 9GB to za mało, żeby swobodnie wrzucać kolejne tutoriale nie usuwając muzyki czy ebooków, a wiadomo, że będą jeszcze inne aplikacje, które też mogą swoje ważyć. Ponadto często muszę wozić ze sobą laptopa co jest dla mnie nieporęczne, więc chciałbym aby telefon choć w małym stopniu potrafił mi go zastąpić. Czy masz jeszcze jakieś pytania?
Ostatnio zmieniony przez JumpingMachine 08-02-2012, 2:34 , w całości zmieniany 1 raz  

MaemoManiak 
Power User

Wysłany: 08-02-2012, 2:23    

Chyba zle przeczytales moj post skoro twierdzisz, ze sadze, iz Nokia N9 ma slot kart pamieci, napisalem w nawiasie, ze nie jestem pewny. Iphone'a tylko zaproponowalem, a za 100 zl mozna kupic sam telefon komorkowy bez bajerow, ktorym mozna tylko dzwonic i pisac sms'y, napisalem, ze takie urzadzanko za 1300 zl to za duzo na telefon. Zalezy czego oczekujesz od urzadzenia.

JumpingMachine

Postawił 4 piw(a)
Wysłany: 08-02-2012, 2:36    

Radzisz mi kupić telefon za 100 zł, a sam posiadasz nokię n900, która w moim przekonaniu kosztuje znacznie więcej! Ponadto, potem mówisz o karcie sdhc za 150 zł ;) Czyli wg Ciebie mam zapłacić więcej za kartę niż telefon.
Co więcej, jeżeli piszę, iż waham się pomiędzy n9 a n900 to wiem do czego będę potrzebował telefonu i nie wyskakuj mi tu proszę z czymś za 100zł, bo uwierz, że gdybym miał inne wymagania to bym nie radził się Was, drodzy koledzy.

MaemoManiak 
Power User

Wysłany: 08-02-2012, 2:52    

Źle mnie zrozumiałeś. Ja tylko mówię, że telefon MOŻNA kupić już za 100 zł. A za 1300 PLN to już z wyższej półki. Ja Cie nie radzę kupić, ani telefonu za 100 zł, ani karty, to z kartą to tylko jedno z wielu wyjść, a za 100 zł można kupić zwykłą KOMÓRKĘ, która wcale nie może się równać z N9. Powoli zamienia się to w kłótnię, więc przepraszam za nie do końca przemyślane napisanie posta.

JumpingMachine

Postawił 4 piw(a)
Wysłany: 08-02-2012, 3:03    

Nie chcę się z nikim kłócić.. Po prostu irytuje mnie to, że z góry niektórzy zakładają, że n9 czy n900 nie jest dla mnie. Zadałem proste pytanie, a dostałem kilka zaczepnych odpowiedzi, które w dodatku sugerują, że jestem jakimś lanserem i powinienem kupić coś "fajnego" bo chcę wydać swoje ciężko zarobione pieniądze na urządzenie, które ułatwi mi codzienną pracę, a w dodatku zapewni wysoki poziom rozrywki.

Ponawiam pytanie. Czy n9 jest warta swoich pieniędzy?

Projekt91 
N900 Advanced user

Model telefonu: Hello Kitty S5230
Piwa: 63/34
Wysłany: 08-02-2012, 4:57    

Dla kogoś kto lubi nowe zabawki i gadżety, to jest na pewno warta.

arcean 

Model telefonu: Nokia N900, N9/N950
Piwa: 353/83
Wysłany: 08-02-2012, 5:03    

JumpingMachine napisał/a:
Po prostu, czy n9 jest lepszym smartfonem?

Biorąc pod lupę funkcje typowe dla smartphone'a, N9 wygrywa. N900 nie był projektowany jako telefon. Taką funkcjonalność dodano w ostatniej chwili przed wypuszczeniem urządzenia na rynek.
 Autor postu otrzymał 1 piwo(a)

MaemoManiak 
Power User

Wysłany: 08-02-2012, 5:56    

Właśnie o to mi chodziło co Arcean napisał.

athame

Piwa: 50/2
Wysłany: 08-02-2012, 9:12    

arcean napisał/a:
JumpingMachine napisał/a:
Po prostu, czy n9 jest lepszym smartfonem?

Biorąc pod lupę funkcje typowe dla smartphone'a, N9 wygrywa. N900 nie był projektowany jako telefon. Taką funkcjonalność dodano w ostatniej chwili przed wypuszczeniem urządzenia na rynek.

Lepszym smartfonem jest z pewnością N9. Jednak N900 często robiła u mnie z powodzeniem za zamiennik laptopa, a N9 się w tej roli nie sprawdzi. Po prostu za dużo smart- kosztem mini komputera (najbardziej doskwiera brak klawiatury co powoduje niefunkcjonalność w efektywnym wykorzystaniu konsoli, jak również przy pisaniu dłuższych tekstów). N900 wybierałem świadomie (od 12 lat użytkuję linuksa na desktopie/laptopie), biorąc pod uwagę jego możliwości (praktycznie czysty linux, a w chroot'owanym Debianie to już w ogóle) jak i ograniczenia (niszowa platforma, więc mało gier <wtedy o czymś pokroju preenv nawet nie marzyłem>, możliwe braki w oprogramowaniu <obawy po czasie okazały się nieuzasadnione>). Dla mnie rozmiar i waga nie stanowiły problemu i wydaje mi się, że zwracanie uwagi na te elementy w recenzjach było zbyt przesadzone. Co prawda nowoczesne smartfony są cieńsze i lżejsze, ale wiele osób do dziś korzysta z E90 lub N95 w różnych wersjach i tak nie narzekają na te cechy (a mają powód większy niż użytkownicy N900). N9 to inny sprzęt. Nowszy HW, bardziej przyjazny dla "niewtajemniczonych", ale także z potencjałem. Sam najlepiej przewidzisz profil użytkowania i dobierzesz lepszy dla siebie sprzęt. Jeśli zdecydujesz się na N9 to polecam mimo wszystko wersję 16GB. W tym przypadku musisz liczyć się z rotacją plików (szczególnie cięższych). Na N900 sam mam ponad 11 GB e-booków, ale przerobione jakieś 25-30%, więc na bieżący użytek wystarczyłoby 1-2 GB. Muzyki ~2 GB spokojnie wystarczy (jak się znudzi to podmieniam), filmy max. 5 w rmvb, więc także 2 GB. Zostaje więc przy takiej konfiguracji jakieś 3 GB na resztę (w przypadku N9 16 GB). Czy to mało? Zależy na co. Zdjęcia co jakiś czas trzeba przerzucać na kompa. Mi to nie przeszkadza, więc sam nie wysypałbym się 500 zł więcej, za więcej pamięci. Jeśli dla kogoś stanowi to problem, a z kasą nie musi się tak liczyć to dokona innego wyboru.
 Autor postu otrzymał 1 piwo(a)

Odpowiedz do tematu