Nokia zaprzestała prac nad swoim pierwszym smartfonem z MeeGo - modelem N9. To wszystko na kila miesięcy przed komercyjnym wejściem do sprzedaży - pisze Reuters powołując się na dwa niezależne źródła.
Kod:
Aby móc zobaczyć zawartość umieszczoną w tagu [ CODE ] musisz się zarejestrować
Model telefonu: Nokia N900, N9/N950
Wysłany: 09-02-2011, 7:22
N9 miało być początkowo z Maemo 6, później z MeeGo Harmattan (czyli Maemo 6 + warstwa kompatybilności z MeeGo). Ostatecznie będzie napędzane 'czystym' MeeGo z niestandardowym interfejsem graficznym od Nokii.
Z jakimikolwiek rozważeniami zaczekajmy na MWC. Nokia zapowiedziała, że większość nowości zostanie zaprezentowana na dzień przed targami, tj. 13 lutego.
obstawiam się, że na nokiach wyląduje android i się pożegnamy z maemo i meego.
Android jest już tak rozpowszechniony i popularny że nokia nie będzie ryzykować z meego które nie koniecznie może być przyjazne dla uzytkownika z ulicy.
obstawiam się, że na nokiach wyląduje android i się pożegnamy z maemo i meego.
Android jest już tak rozpowszechniony i popularny że nokia nie będzie ryzykować z meego które nie koniecznie może być przyjazne dla uzytkownika z ulicy.
Obyś się mylił, może wypowiedź CEO Nokii ma na celu zmotywowanie programistów do szybszego ukończenia projektu MeeGo :P. Wątpię że porzucą projekt MeeGo, ewentualnie żeby przetrwać mogą zdecydować się na podjęcie współpracy z google, lub MS, a w tym czasie rozwijać MeeGo.
ale bez nokii nie dostaniemy zoptymalizowanych rzeczy które mają zamknięte źródło ... (sterowniki przedewszystkim).
Jak by się nokia do nitdroida przyłączyła mielibyśmy idealny port ^^.
Chyba uciekne od n900.. tylko co by tu z androidem kupic za 900 zł i qwerty..
Swoją drogą szkoda !! bo maemo/meego jest super.
_________________ Nokia N900 @ 1.1Ghz 32GB + 8GB microSD class 6 ][ Maemo + Nitdroid + RB.. w planie Ubuntu :P ][
Wysłany: 11-02-2011, 3:40
Oficjalnie sytuacja wygląda tak:
* Podstawowym systemem ma być Windows Phone 7.
* Modele budżetowe mają być napędzane Symbianem ^3/^4.
* Topowe modele mają działać pod kontrolą MeeGo.
W drugiej połowie ma się pojawić urządzenie dla developerów z "czymś przypominającym MeeGo" (też nie wiem, co to może oznaczać). Z mojego punktu widzenia, jeżeli chodzi o MeeGo, to niewiele się zmieniło. Prace nad systemem są kontynuowane, odbywają się w tym samym tempie. Tak właściwie, to dzisiejsze wydarzenia nie miały póki co żadnego wpływu na rozwój MeeGo.
Wysłany: 11-02-2011, 8:51
Też nie mam zamiaru bawić się Nokią z WP7. Może jeszcze Intel wprowadzi jakąś słuchawkę z MeeGo i Atomem . Problemem jest tylko to, że MeeGo dla telefonów na x86 działa gorzej niż na architekturze arm.
Model telefonu: N900
Wiek: 21 Dołączył: 09 Sie 2010 Posty: 576 Piwa: 33/10 Skąd: Z kernela
Wysłany: 11-02-2011, 9:50
Gorzej czy nie, w każdym razie, wm7 wcale mi się dobrze nie kojarzy z Nokią.
Widać, że ratują się jedyną pływającą deską, zamiast sami płynąć do brzegu. Myślę, jakby wprowadzili kilka tel z maemo lub meego to osiągneli by jakiś tam sukces. A jak oni sami nie potrafią się ocenić, czego oni potrzebują to żal...
knypek3, myślę, że problemem nie byłoby wprowadzenie kilku telefonów z Maemo, czy MeeGo, pytanie jest takie, jak bardzo te telefony/systemy byłby popularne. Zauważ, że większość ludzi ceni sobie jednak prostotę i nie lubi grzebać i kombinować. A z kolei kupno telefonu z takim potencjałem i możliwościami jak N900, przy podstawowym wykorzystaniu, tzn korzystaniu tylko z tego co standardowo jest, mija się z celem i nie jest opłacalne, oczywiście dla użytkownika. Trzeba zwrócić uwagę na to, że nawet jeśli ludzie chcą się pobawić tym, to niektórzy się szybko zniechęcają, bo takie użytkowanie im nie odpowiada, albo jest zbyt trudne (dla mnie oczywiście, to tylko wymówka, bo gdyby tylko ktoś chciał i miał czas na doszukiwanie się, to poradziłby sobie), więc telefony te zaraz są sprzedawane - co za tym idzie, inni prędzej kupią egzemplarz, który był używany krótko i jest w dobrym stanie, niż nową Nokię (mamy swego rodzaju stagnację - nie przybywa użytkowników, bo starych zastępują nowi).
Osobiście uważam, że o coś takiego chodzi w Nokii. W końcu N900 nie zdobyła powalającej popularności i nie spełniła chyba oczekiwań producenta. N900 to nie tylko telefon, ale i system, dlatego myślę, że stąd ta obawa Nokii.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum