Witam,
wiem, że wielu z was pewnie upomni mnie za to, że temat taki już był i to nie jeden. Zgadzam się z tym, choć nie w 100%. Założeniem tego tematu jest odświeżona opinia. Jest styczeń 2012, od czasu premiery N900 zmieniło się wszystko, świat smartphone`ów, pędzi z zawrotną prędkością. Moje pytanie jest następujące, czy w tym całym wyścigu szczurów, wymyślania coraz to nowszych rozwiązań, systemów operacyjnych etc. nadal warto kupić Nokię N900 ?.
Co wniosły aktualizacje oprogramowania ? Co na dzień dzisiejszy taka Nokia, w powiedzmy to sobie bardzo ciekawej cenie, może nam zaoferować ?
Pytania może tendencyjne, być może niewiele wnoszą bo wiele informacji jest już na forum, ale nie ma ich w jednym miejscu, a o to mi chodzi najbardziej.
Pozdrawiam wszystkich użytkowników.
Model telefonu: N900
Wiek: 21 Dołączył: 09 Sie 2010 Posty: 576 Piwa: 33/10 Skąd: Z kernela
Wysłany: 14-01-2012, 12:23
Pierwszą enkę kupiłem jakoś w grudniu 2010.
Ukradli mi w czerwcu. W styczniu 2012 kupiłem kolejną. Nie żałuję, jak dla mnie telefon ma wszystko co potrzeba. Jak nie lubisz się bawić systemem, to może zainwestuj w n9.
Model telefonu: Hello Kitty S5230
Wiek: 20 Dołączył: 17 Cze 2011 Posty: 648 Piwa: 63/34 Skąd: Z Polski
Wysłany: 14-01-2012, 12:48
Pytanie jak najbardziej uzasadnione i na miejscu, lecz odpowiedź nie jest jednoznaczna. Zadajesz sobie w zasadzie podstawowe pytanie jak każdy inny użytkownik elektronicznych zabawek: "Czy kupić dziś to co jest za taką cenę, czy może za pół roku coś lepszego, ale droższego?"
Jeśli już mowa o tejże Nokii to pamiętaj że to nie jest smartfon, tylko internetowy tablet. Od momentu powstania wyróżnia się od innych modeli podstawową cechą: mianowicie posiada wielowątkowość, dzięki której wyprzedza wiele dzisiejszych modeli na rynku.
Nie do końca zadaje sobie takie pytanie... Widzisz używam Iphone 2g i SE Xperia X8... Nie zmieniałbym iphona mimo tego że już się rozlatuje, niestety nowe aplikacje czy gry wieszają się, wiele z nich już nie da rady zainstalować bo zbyt stara wersja systemu... Miałem już wiele telefonów (z Symbianem, WM, Androidem...) żaden nie był nowy. Nie chcę nowości... Aktualnie zastanawiam się nad kilkoma modelami, HTC HD2 - duże wsparcie społeczności internetowej, wielki ekran, dobry procek, ogólnie super, niestety cena dość wysoka; Touch HD - duży ekran, WM, j.w wsparcie społeczności, spora modyfikowalność i niezła cena; Iphone 3gs - podoba mi się choć uważam, że już za chwile stanie się z nim to samo co z moim obecnym 2g; no i Nokia N900 i tu mam problem bo szczerze to nie wiele o niej wiem... Nie wiem jak wygląda wsparcie ze strony społeczności, jak z aplikacjami i grami, jak z odtwarzaniem filmów, jak na tablet internetowy troszkę mały wyświetlacz ale te 3.5 cala mieści się w moim minimum :)... Dlatego ten temat, nie chce specyfikacji, chce wiadomości co się zmieniło w systemie na przestrzeni lat i co się z systemem dzieje teraz....
Model telefonu: Hello Kitty S5230
Wiek: 20 Dołączył: 17 Cze 2011 Posty: 648 Piwa: 63/34 Skąd: Z Polski
Wysłany: 14-01-2012, 2:50
W Polsce Iphone jest w ogóle mało wspierany. W Stanach używają te telefony nawet do uruchamiania samochodów podobno. N900 została wydana po raz pierwszy w 2009 roku, Nawet do tej pory śmiało konkuruje z najnowszymi telefonami dostępnymi na rynku Ciężko tu opisywać cokolwiek w niej, ponieważ człowiek za dużo by stracił czasu.
Co do wsparcia Społeczności do tego modelu, to jest ono moim zdaniem na bardzo przyzwoitym poziomie. Chodź model ma już 3 lata, Nokia porzuciła praktycznie już ten system, to społeczność działająca na świecie zrobiła milowy postęp w stosunku do projektu pozostawionego przez producenta. Mianowicie chodzi tu głównie o aktualizację CSSU, która nie dość że dokonała ogólnej optymalizacji pracy systemu Maemo, to jeszcze dołożyła kilka nowych opcji (takich jak widok portretowy).
Nie będę się rozpowiadał o grach, ponieważ ten model ma możliwości, lecz pod Maemo nie ma praktycznie jakichś specjalnie wyróżniających się gier. Poza tym jeśli chcesz kupować dobry telefon do grania, to polecam konsolę video
Jeśli o aplikacjach mowa, to jest nawet sporo na ten system, lecz powoli zaczynają się wykruszać z aktualizacjami. Wszystko przechodzi teraz na rzecz nowego systemu MeeGo.
Pamiętaj że na N900 możesz zainstalować nie tylko jeden, ale nawet w zasadzie trzy systemy: Maemo, MeeGo oraz Androida w wersji dla N900 pod nazwą NitDroid. Ta opcja daje możliwość w praktycznie nie ograniczonym przebieraniu w aplikacjach, czy też grach.
Odtwarzanie filmów stoi tu na naprawdę wysokim poziomie. Tablet posiadający 32 GB pamięci wbudowanej nie musi łykać skompresowanych filmów do rozmiarów rzędu 300 MB. Na N900 możesz śmiało wrzucić film o wadze przekraczającej 2 GB, a odtwarzacz nie będzie gubił nawet klatek. Dodatkowa funkcja odtwarzania napisów tylko umila życie.
Wyświetlacz może 3,5 cala, lecz przy rozdzielczości 800 x 480 daje to tak mały piksel, że obraz jest naprawdę szczegółowy i dokładny.
To tyle z mojej strony
Wysłany: 14-01-2012, 7:19
Wydaje mi sie ze jesli jestes zadowolony z iphona to naturalnym wyborem bedzie 3gs. n900 czasem zawodzi ( moim zdaniem najbardziej jako telefon), potrafi przyciac. Jesli jestes w stanie to zaakceptowac - wynagrodzi Ci to swoboda i zaletami linuxa :)
Przyciąć? hmm ja muszę trochę poczekać przy otwieraniu jakiejś rozmowy, ale to wina ogromnej bazy danych :) ponad 15k wiadomości mam zapisanych w niej :)
Powiedz jaki inny telefon wytrzyma tyle wiadomości w skrzynce odbiorczej i nadawczej? :)
@taziff
W profilu masz napisane, że używasz też mozart`a. Jak wygląda porównanie tych dwóch telefonów ? Podstawowych funkcji, przeglądarki, programów etc...
hmm ogólnie gdybym miał wybierać między tymi dwoma to wybrał bym N900
- w N900 lepszy system (chociaż to jest związane z oczekiwaniami usera)
- klawiatura sprzetowa ( w HTC vkb jest lepsze)
- ekran tutaj trudny wybór w HTC ładne kolory (czerń jest b. fajna), bardzo duże kąty widzenia, w N900 nie zależnie jak by było duże nasłonecznienie to i tak widać co jest wyświetlane. W HTC pojemnościowy w N900 oporowy więc brak multitoucha ale z jednej strony to troche przeszkadza, ale z drugiej strony bardziej precyzyjny jest. Po za tym w HTC jest baaardzo czuły co mnie najmocniej wkurzało więc i tutaj wygrywa N900
- głośniki - w N900 stereo więc jakość jest lepsza niż w HTC (po mimo tego że Mozart niby ma być muzczyny itp) ale za to HTC jest głośniejszy co mi się spodobało.
- budowa - w N900 po ponad półtora roku użytkowania słuchać lekkie trzeszczenia gdzie niegdzie, w HTC obudowa jest praktycznie z jednego kawałka metalu co mi się podobało, chociaż dla mnie ten telefon jest za cienki i za lekki. Wolę czuć ze mam telefon w kieszeni.
- ogólnie - N900 i Mozart są dla innych grup docelowych, w HTC trzeba trochę pogrzebać łatwo coś zepsuć, ale można to naprawić szybko. Bardziej dla geeków i pasjonatów linuxa, HTC z windowsem jest podobny do iPhona, łatwy w obsłudze, przejrzysty, klikasz i masz.
- jeśli chodzi o przeglądarkę to w N900 moim zdaniem wygrywa. w HTC domyślną wyszukiwarką jest BING, z racji tego że to był telefon testowy nie chciałem "psuć" oprogramowania żeby ją zmienić, a w opcjach nie można tego zrobić.
- jeśli chodzi o programy to myślę że jest tak jak wszędzie, trochę dobrych reszta to syf który zaraz się wyrzuca bo są nie przydatne (z repo Maemo jest inaczej, sporo jest programów przydatnych, mało syfu)
Pewnie mnie tu zjedza, ale moim zdaniem nie warto jesli ma to byc dla Ciebie telefon przewodni. Na Twoim miejscu zastanowilbym sie nad Windows Phone. Przez dlugie lata bylem uzytkownikiem Windows Mobile (2003, 6.1, 6.5), pozniej przez miesiac Android i teraz Maemo. WM wkurzal mnie swoim brakiem stabilnosci, a telefon, jako jego podstawowa funkcja, nie do konca byl telefonem (kiepska jakosc rozmow, wieszanie sie systemu, itd.) i dlatego rzucilem ten zwiazek. Lubilem go za okienkowosc, mnogosc ustawien (za selectboxy, checkboxy zamiast ekranow z mozliwoscia powrotu - Android, Maemo) i duzo fajnych aplikacji (wszystko, co mogla wtedy powstac powstalo na WM). Android nie przypadl mi do gustu wogole (wielki brat google), Maemo jest OK, ale niestety jest na wymarciu raz po raz traktowane defibrylatorem przez tzw "spolecznosc". Ten system umiera i N900 umiera wraz z nim. Jest jeszcze Meego, czy tam Tizen tworzone przez grupe zapalencow. Niestety jedyne co im wychodzi to zmiana nazwy produktu i mysle, ze w najblizszej trzylatce nikt tego na oczy nie zobaczy, a juz na pewno nie na N900 (bo za stare, bo za slabe w epoce dwurdzeniowych mobilnych procesorow). Byl tez rewelacyjny PalmOS od Palma, ktory pozniej ewoluowal w WebOS, ale niestety zdechl nad czym ubolewam (Palma Treo 680 razem z SE p990i uwazam za fizyczne idealy aparatu telefonu).
Wracajac do tematu, z tego co piszesz to jestes zadowolony z iPhona. Nie polece Ci go z uwagi na polityke firmy. Z autopsji wiem, ze ich produkty sa ok i zlego slowa nie powiem, ale nie podoba mi sie perfidnie w twarz pokazywane podejscie firmy do klienta, jak do dojnej krowy. Jesil lubisz iPhona to raczej nie zalezy Ci na grzebaniu w systemie i poznawaniu tajnikow commandline'a. Dlatego tez przygladnij sie czemus z Windows Phone. WP Nie ma zwiazku z WM i w sumie cale szczescie. Jest szybki, rokuje na przyszlosc, gdyz posiada duze wsparcie producenta, zapowiadana jest pelna integracja z Windows 8, a patrzac na historie WM, przewiduje mnogosc fajnych aplikacji (pelny pakiet Office, nawigacje - na Maemo jest tylko Sygic, a android dopiero teraz doczekal sie Automapy), przebijajace market androida. Minusem (zwlaszcza dla geekow) jest zamknieta architektura systemu, Uwazam jednak, ze tak na prawde dopiero instalowane aplikacje rozbudowuja mozliwosci systemu i daja prawdziwa przyjemnosc korzystania z telefonu na codzien (przyklad Androida). Twierdzenie, ze wiekszosc to chlam uwazam za bledne, bo lepiej jest miec wybor wsrod tysiecy, niz nie miec go w ogole.
Pozdrawiam.
p.s.:
Ktos tu wczesniej pisal o trzech mozliwch do zainstalowania systemach na N900. Zeby nie bylo tak propagandowo rozowo:
Maemo - swietny, jednak zdychajacy. Natywny, wiec nie ma o czym mowic.
MeeGo->Tizen->co dalej? - mozliw do zainstalowania jedynie na zewnetrznej karcie pamieci, a nie w pamieci telefonu. Wolny (prawdopodobnie przez karte), aplikacji jak na lekarstwo (sa jakies?), ciagle rozwijany, ciagle niegotowy, premiera 2020.
NTDroid - w pelni wspierany przez ten system jest chyba tylko ekran, choc co do tego nie jestem pewny. Podstawowa wada tego tworu to brak stabilnosci i jego eksperymentalny charakter. Instalacja tego czegos ma sens jedynie w celach pogladowych. Z tego, co pamietam projekt mial byc calkowicie porzucony.
Mysle ze pytanie czy warto to juz kwestia twoich indywidualnych upodoban.
Ja mysle ze warto po przerobieniu: iOS, WM, Android, SYMBIANA, Bady dopiero N900 z Maemo na pokladzie dalo mi prawdziwy wielo watkowy system.
Smartfon swietnie sie spisuje jako pomoc w pracy i na uczelni. Mozliwosc mania wlaczonego ,,worda'' kilku plikow pdf gg w tle do tego jeszcze 2-3 strony internetowe. Przy zachowaniu komfortu dzialania na standardowym taktowaniu 600Mhz to nie lada wyczyn. Taki komfort pracy daja tylko najnowsze tel. z androidem majace po 1gb ramu i pare Ghz pod maska ale i to nie do konca bo system sam ubija bez pytania aplikacje w tle....
Jako odtwarzacz muzyki ladnie sie spisuje ale do samsunga wave daleko mu...
Odtwarzacz filmow malina nie mozna sie przyczepic do niczego kopiuj wklej i dziala bez konwertowania i kombinowania.
Wczesniej wydawalo mi sie ze transmiter fm to zbedny gadget ale dzis go doceniam zwlaszcza jadac samochodem.
Ekran ktos powie ze 3.5 cala to malo ale uzywalem telefonow z wiekszymi wyswietlaczami chodzby htc hd1 i hd2 (lezy w szufladzie jeden i drugi enka je zastapila) te 3.5 to dosc do komfortowej pracy a rozdzialka powoduje ze wszystko jest wyrazne i czytelne a przez to ze aplikacje dzialaja na pelnym ekranie nie odczuwa sie tego ze jest mniejszy w innych systemach zostaja zbedne paski systemowe przez co zmniejsza sie rzeczywista powierzcza ekranu dla aplikaci.
Osobiscie jestem zwolennikiem oporowych ekranow za ich precyzje dzialania przez co nie trzeba jak w pojemnosciowych bawic sie w ciagle powiekszanie zeby w co kolwiek trafic dla mnie to koszmar.
Praca na baterii kupujac enke od razu kupilem dwie baterie na zapas bylem swierzo po Motoroli Milestone ktora przy normalnym uzywaniu nie wytrzymywala 6 godzin pracy. A tu mile zaskoczenie telefon bardzo intensywnie uzywany wytrzymuje te 14-16 godzin wiec spokojnie do pracy ladowarki targac nie musze.
Host USB tego nie da sie nie docenic do tego 27gb na dane w telefonie plus 16gb na karcie pamieci, wyjscie TV to juz dodatkowe smaczki
Bylo cukierkowo teraz lyzka gdziegdziu:
Klawiatura dosc slaba jesli idzie o komfort ale juz sie przyzwyczailem i ujdzie ale sa duzo lepsze chodzby HTC EXEC albo LG EVE.
Jesli chcesz grac nie ten telefon.
Brak fizycznych guzikow odbierania/konczenia polaczenia
Aparat pomimo ze robi bardzo dobre zdiecia to z lampa przeswietla fotke z jednej strony przynajmniej u mnie. Bez juz nie ma tego problemu wyglada tak jak by sie swiatlo odbijalo od oslony aparatu i oslepialo sensor matrycy. Bardzo dobrze radzi sobie przy robieniu fotek dokumentow jak dla mnie to glowne jego zastosowanie. Wszystko wychodzi ostro i wyraznie.
Moze troszke niedosyt w kwesti progamow ale na dobra sprawe to nie wiem czego mi teraz wiecej trzeba.
I chyba najwazniejsza wada to srednio dzialajaca funkcja telefonu za duzo czasu uplywa od momentu jak ktos zacznie dzwonic do momentu jak bede w stanie odebrac polaczenie ale to tez pewnie wina tego ze mam mono stop cos naotwierane w tle. bo gdy nie dzialaja zadne aplikacje w tle problem niemal nie wystepuje.
za byki przepraszam bylem po alko :D
Ostatnio zmieniony przez trollu 20-01-2012, 7:12 , w całości zmieniany 1 raz
Mam N900 od roku prawie, jeśli chodzi o funkcje telefonu to nie odczuwam jakiegoś dyskomfortu, a jestem dość wyczulony na jakiekolwiek błędy w telefonie. Miałem wcześniej n95 i omnie I, WM był ok, symbian tak samo, ale to co oferuje Maemo to bije na głowę wszystkie, teraz nie wyobrażam sobie przejścia na inny system :). Co do teraźniejszych telefonów: dalej nie oferują tego co Maemo (oprócz N9) chodzi mi o wielowątkowość, aplikacje działają, nie są zamrażane, można powiedzieć, że ma się PC w kieszeni. Czasami nie włączam komputera w domu, bo wole się położyć na łóżku, założyć słuchawki i mam to samo, gadu-gadu, facebook, youtube w standardowej przeglądarce, muzyka.
Aparat... fotki są gorsze od n95, ale panoramiczne zdjęcia mi się podobają :) prześwietlenie fotki też przeszkadzało, ale jest na to sposób, należy pomalować czarnym markerem wewnętrzną ściankę srebrnej obudowy, światło już się nie odbija i nie naświetla fotki.
W aplikacjach jest fajne to, że nie ma syfu... choć mały nie dosyt jest, ale te najpotrzebniejsze są. Do gier to ten telefon raczej nie jest, choć jest parę emulatorów, wiec jest w co pograć :)
Maemo nie umiera, a tym bardziej N900, choć myślę że mogłoby się to dziać jeśli na ryku pojawiłaby się N950 :D
Odniosę się tylko do tego, bo kłamiesz, ale bzdurny jest cały post
tippy napisał/a:
p.s.:
Ktos tu wczesniej pisal o trzech mozliwch do zainstalowania systemach na N900. Zeby nie bylo tak propagandowo rozowo:
Maemo - swietny, jednak zdychajacy. Natywny, wiec nie ma o czym mowic.
MeeGo->Tizen->co dalej? - mozliw do zainstalowania jedynie na zewnetrznej karcie pamieci, a nie w pamieci telefonu. Wolny (prawdopodobnie przez karte), aplikacji jak na lekarstwo (sa jakies?), ciagle rozwijany, ciagle niegotowy, premiera 2020.
NTDroid - w pelni wspierany przez ten system jest chyba tylko ekran, choc co do tego nie jestem pewny. Podstawowa wada tego tworu to brak stabilnosci i jego eksperymentalny charakter. Instalacja tego czegos ma sens jedynie w celach pogladowych. Z tego, co pamietam projekt mial byc calkowicie porzucony.
Maemo jest OK, i wszystko w nim działa. To, że wymierający nie ma znaczenia, gdy chcesz używać telefonu do pracy, umiarkowanej zabawy itp., a nie dla szpanu.
MeeGo (Nemo) można zainstalować w pamięci telefonu, ale nawet na karcie działa płynnie. System jednak póki co ubogi, więc tylko dla osób nie mających dużych wymagań. Istnieją programy prawie do wszystkiego, ale tyko po jednej, więc wybór ograniczony. W skrócie nie polecam.
NITDroid'a instaluje się przede wszystkim dla gier i w tej roli sprawdza się dobrze. Nie jest to jednak pełnoprawny system.
Troszkę odnawiając mam jeszcze jedno pytanie... Jak wyglądają tutaj funkcje typowo biznesowe... Chodzi między innymi o pakiet office edycje dokumentów etc... Był tutaj temat o używaniu N900 zamiast komputera... Czasem pewnie wygodniej pisać na gg czy fb na n900 niż siadać do kompa... Ale czy można zastąpić dzięki niemu jakiś netbook np. do robienia notatek z wykładów itp...
Uważam, że można spokojnie. Nie wiem po co komu office do robienia notatek z wykładu, zwykły edytor teksu wystarczy (vim najlepiej ;p, a jak mi ktoś zarzuci, że wzorów nie można robić itp. itd. to niech sobie poczyta co to jest LaTeX). Jeśli naprawdę musisz to nawet OO odpalisz (niech ktoś mnie skoryguje jeśli przez easy debiana się nie da). Poza tym są inne programy, które w zupełności wystarczają.
Mimo wszystko wydaje mi się, że pisanie i korygowanie błędów na tak małym ekranie może być przynajmniej ciężkie, ale to tylko moje subiektywne odczucie.
PS.
No i jeszcze jedna uwaga, klawiatura sprzętowa N900 nie jest pełną klawiaturą komputerową. Na komputerze (pełnej klawiaturze) zawsze będziesz pisał szybciej... no chyba, że zabierzesz ze sobą klawiaturę na USB / Bluetooth i podłączysz ją pod N900 ;).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum