nokia
Witaj na maemo-forum.pl - Zarejestruj się u nas, to potrwa kilka sekund, a uzyskasz pełną funkcjonalność lub zaloguj się.

ZAPAMIĘTAJ HASŁO

Poprzedni temat :: Następny temat
N900, Galaxy S czy Htc Hd2

Jaki telefon lepszy ??
n900
90%
 90%  [ 46 ]
galaxy s
3%
 3%  [ 2 ]
hd2
5%
 5%  [ 3 ]
Głosowań: 51
Wszystkich Głosów: 51

Autor Wiadomość
Trezzor 

Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 24-11-2010, 7:03    N900, Galaxy S czy Htc Hd2

Cześć,
mam do was pytanie, posiadam nokie n900 już trochę ale zastanawiam się nad zmiana telefonu.
Ale czy warto??
mam do wyboru dwa telefony: Samsung Galaxy S lub Htc Hd2.
Postaw piwo autorowi tego posta

thommee 
Dj Thom'ass

Piwa: 115/6
Wysłany: 24-11-2010, 7:31    

Jak już miał bym zamieniać to na Galaxy S.

Z tego co zauwazyłem to Galaxy S:
+ multitouch
+ łądny design, cienki
+ normalna dobrze działająca aplikacja od radia FM (ta w N900 jest moim zdaniem nie do używania na co dzień)
+ bardzo dużo aplikacji (android)
- brak diody doświetlającej
- bardzo BARDZO tandetna tylna klapka od baterii
- brak nadajnika FM
- brak klawiatury sprzętowej

mac02 

Piwa: 50/7
Wysłany: 24-11-2010, 10:37    

ja mialem do wybory n900 lub hd2. Hd2 fascynowal mnie swoim duuuuuuzym ekrane, ale padl wybor na en-ke z 4 przyczyn:
-pelna klawiatura ( nie cierpie pisac klawiatura ekranowa)
- 32 gb pamiecii
- tv out
- i nadajnik fm.
Do tego przegladanie internetu z pelnym flashem :)

a tak btw to wszystko zalezy do czego ci potrzebny telefon. Bo jesli do tego co mi, czyli muzyka, internet, filmy, od czasu do czasu gps i gry, to nokia jest idealna.

htc i samsung maja jak dla mnie tylko przewage w ilosci dostepnego oprogramowania no i troszke lepsze ekrany maja ;)

Someone 
?

Piwa: 83/11
Wysłany: 24-11-2010, 11:29    

Ja sie zgodze z moim poprzednikiem. Wszystko zalezy od Twoich wymagan wzgledem telefonu. Miales okazje pracowac na N900, wiec wiesz czego sie po niej mozesz spodziewac. Co do reszty, moze znajomi maja? Poczytaj o oprogramowaniu dla HTC, jak i Samsunga, porownaj z Nokia i zdecyduj, do czego Ci blizej ;) Mozesz tez w jakims sklepie, salonie, czy komisie poogladac te telefony.
Zastanow sie dobrze nad ich przeznaczeniem, poczytaj o mozliwosciach i okresl przede wszystkim siebie i swoje wymagania, wtedy sie dowiesz co wybrac.

Ja jestem zadowolony ze swojej N900 i nie zamienilbym jej na nic innego. Ale to tylko moje zdanie ;)

tobayashi 

Model telefonu: N900
Piwa: 8/61
Wysłany: 25-11-2010, 8:25    

Ja pozostałbym przy N900. W Nokii przede wszystkim podoba mi się to, że jest to jeden z nielicznych telefonów mających oprogramowanie open source. Ma też nadajnik fm, super zaleta gdy słuchamy muzyki z telefonu w samochodzie, zero kabelków. Co do wyświetlacza, mogłoby być lepiej, ale tragedii nie ma. Używam tego telefonu od czerwca i na chwilę obecną nie zamieniłbym go na żaden inny, a jeżeli już miałbym to zrobić, to chyba tylko na jabłko :-P

norbert

Wysłany: 26-11-2010, 7:36    

Dla mnia brak klawiatury sprzętowej dyskwalifikuje oba koreańskie produkty, poza tym wielozadaniowość to jest to.

thommee 
Dj Thom'ass

Piwa: 115/6
Wysłany: 28-11-2010, 1:33    

Dokładnie. Z reszta najczęściej jest tak że jak przesiadasz się na coś lepszego (w tym przypadku na nokię n900) to zalet aż tak się nie odczuwa (ze wszystkim tak jest).

Dopiero jak zamienisz ją na coś innego to dostrzeżesz ile udogodnień jednak ona ma (wspomniany wcześniej prawdziwy multitasking), integracja kontaktów IM (GG, FB i wiele innych), również skype z videorozmowami, czy np, możliwość słuchania internetowego radia które to nadajesz sobie przez wbudowany nadajnik FM do domowego zestawu hi-fi i jednocześnie płynnie przeglądasz neta na fonie czy sprawdzasz pocztę) - nie na każdym sprzęcie takie cuda ;)

...ale jak już wspomniano - zależy czego potrzebujesz a jak wiadomo - ilu ludzi tyle gustów i upodobań.

Trezzor 

Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 28-11-2010, 8:46    

Na telefonie słucham muzy, oglądam filmy, oglądam dużo filmików na necie (nie tylko YouTube), czasem sobie pogram, napisze parę sms'ów, zadzwonię no i chyba tyle ;)

(bardzo dobrze pisze mi się na klawiaturze sprzętowej ale ciekawe jak sprawuje się ten swype w Galaxy S)

coolos 
Tester ;-)

Piwa: 11/8
Wysłany: 15-12-2010, 4:12    

Tak się składa że też mam do wyboru te 2 telefony i sprawa według mnie wygląda tak:

N900
+ klawiatura qwerty
+ transmiter FM
+ dioda led przy aparacie
+ maemo
+ stylus (potocznie zwany ryskiem :P)

- gorszy i mniejszy ekran
- wolniejszy procesor
- brak multitoucha

Galaxy S
+ Duży 4 calowy ekran super AMOLED
+ Multitouch
+ szybszy procesor
+ cienki ładny design

- Android
- brak lampy led przy aparacie
- brak klawiatury qwerty

n900 mogę mieć za 1400zł a Galaxy S za 1300zł oczywiście nówki

Porównując te 2 urządzenia trzeba sobie zadać pytanie, chcę "fajny wybajerowany telefon" (galaxy s), czy też chcę czegoś więcej ala mini komputer (n900)?

Skłaniałbym się ku nokii ale ta cena według mnie jest nieco za duża. Używki nokii n900 chodzą na allegro poniżej 1000zł i nie cieszą się specjalnym zainteresowaniem więc nie chciałbym też za dużo na telefonie stracić (co roku sam sobie robie prezent na gwiazdke :D). Androida mam już trochę dość, do tej pory mam Htc Magic i spośród tych wszystkich dziadowskich aplikacji w markecie, niewiele jest wartych uwagi a sam system jakoś nie bardzo mi przypadł do gustu (wcześniej używam Windows Mobile i jakoś wydawał mi się lepszy, "bardziej komputerowy"). Co do Nokii boję się też troche przestawienia z ekranu pojemnościowego na rezystancyjny.

Wszystko ma swoje plusy i minusy, tylko co tu wybrać :?:

Someone 
?

Piwa: 83/11
Wysłany: 15-12-2010, 7:44    

To, co bardziej Ci się podoba :)

Tak kilka uwag do tego, co napisałeś.
1. Procesor w Nokii wcale nie musi być wolniejszy - zawsze możesz podkręcić w razie potrzeb. Zresztą mowa o różnych systemach, więc różnicy w pracy jednego i drugiego przynajmniej według mnie nie da się, albo jest bezsensowne, aby porównywać.
2. Po co Ci aż tak duży ekran? :) Myślę, że ten oferowany przez N900 byłby wystarczający. No ale akurat na to pytanie musisz sobie sam odpowiedzieć, bo Ty wiesz do czego najczęściej będziesz używał telefonu. Jak dla mnie Galaxy S jest za duży ;-)
3. Nie bój się ekranu, według mnie działa rewelacyjnie.

No i radziłbym udać się do jakiegoś sklepu lub komisu, abyś mógł zobaczyć te dwa telefony, chwilę się nimi pobawić. Być może w ten sposób do któregoś bardziej się przekonasz.

arcean 

Model telefonu: Nokia N900, N9/N950
Piwa: 353/83
Wysłany: 15-12-2010, 7:53    

coolos napisał/a:
- wolniejszy procesor
Nigdy nie porównuj dwóch układów bazujących na różnych architekturach tylko po częstotliwości taktowania cpu ;-)

coolos 
Tester ;-)

Piwa: 11/8
Wysłany: 15-12-2010, 9:32    

Cytat:
Nigdy nie porównuj dwóch układów bazujących na różnych architekturach tylko po częstotliwości taktowania cpu

No ja rozumiem, że główny wpływ na wydajność ma architektura procesora rejestry itp. ale z tego co mi wiadomo galaxy s ma jeden z lepszych procesorów i układów graficznych dostępnych obecnie.

btw.
Trochę mam pecha ogólnie bo zakupiłem na allegro nokie n900 (niby 5 dniowa, stan idealny itp.) poszedłem po odbiór osobisty no i koleś pokazał mi zdezelowany telefon, ekran podrapany, przez jakiegoś zwierza, poobijany itp. (telefonu oczywiście nie wziąłem), i gdy czekałem za ów spotkaniem przeszła mi koło nosa aukcja nówki n900 (aukcja skończyła się kwotą około 1150zł za telefon świeżo odebrany z salonu plusa). Wolałbym nokie n900 ale coś czuje że szybciej dostane samsunga galaxy, no chyba że będę czekać na kolejne okazje :P.

Edit: 16.12.2010
Podjąłem decyzje, będę polować na nokie n900 :), jak sobie pomyśle że znowu miałbym używać androida to jednak wolę odkrywać nowy , nie znany jak dotąd dla mnie system maemo (a za jakiś czas może meego?) :). Zresztą jak pomyślę sobie że miałbym posiadać telefon Szajsunga produkującego telefony dla mass to myśl ta skutecznie mnie od niego odpycha, a maemo to nisza, a ja lubie niszowe sprawy :D.

Edit: 29.12.2010
Dzisiaj doszedł do mnie telefon, zakupiony za 1250zl z przesyłką, nówka sztuka sweet :D

Odpowiedz do tematu