nokia
Witaj na maemo-forum.pl - Zarejestruj się u nas, to potrwa kilka sekund, a uzyskasz pełną funkcjonalność lub zaloguj się.

ZAPAMIĘTAJ HASŁO

Poprzedni temat :: Następny temat
N900 Sama odblokowywuje się
Autor Wiadomość
inwi

Model telefonu: N900
  Wysłany: 07-01-2012, 12:16    N900 Sama odblokowywuje się

Witam, od jakiś 2 dni dziwnie się zachowuje moja enka mianowicie chodzi oto że sama się odblokowywuje , suwak na bank sprawnie działa myslę że chodzi raczej o czujnik który wykrywa czy klawiatura jest wysunięta czy też nie, bo czasami właśnie gdy się odblokowywuje to właśnie się zapal nawet gdy jest schowana... Mieliście może taki przypadek? czy jest jakaś prosta metoda by to rozgryźć? czy jest jakiś sposób by się upewnić o co z tym chodzi?

Dzięki z góry za pomoc
Postaw piwo autorowi tego posta

lesiot 
-= LES!O =-

Piwa: 103/27
Wysłany: 07-01-2012, 2:31    

Uzywasz moze kabury z magnesem? Bo wybudzanie przy wysuwaniu klawiatury oparte jest na magnesie.

inwi

Wysłany: 07-01-2012, 12:21    

No nie uzywam kabury, ale co najciekawsze gdy wysunę klawiature i zablokuje to się nie odblokowywuje, tylko wtedy gdy jest wsunięta... hmmm co można zrobić?

[ Dodano: 07-01-2012, 4:55 ]
Lecz czasami tak bywa że gdy zmienię motyw to przez parę chwil chodzi dobrze oraz gdy telefon pozostawię bez baterii na dłuższą chwilę i potem uruchomię to przez jakieś 2 minuty też jest dobrze więc może jakieś badziewie mi się władowało razem gdy coś instalowałem? Pomóżcie!

No i jak nikt ze speców nie wie o co może chodzić???

Projekt91 
N900 Advanced user

Model telefonu: Hello Kitty S5230
Piwa: 63/34
Wysłany: 09-01-2012, 6:41    

Nie panikuj tak, tylko daj się specom zastanowić nad Twoim problemem. Żadne "badziewie" nie mogło Ci się władować, ponieważ żaden wirus nie jest stworzony pod Maemo. Może po prostu system Ci zbzikował. Dawno reflash robiłeś?

arcean 

Model telefonu: Nokia N900, N9/N950
Piwa: 353/83
Wysłany: 09-01-2012, 6:52    

Gdyby coś się stało z czujnikiem rozsuwania klawiatury, to żadna aplikacji nie przeszłaby do tryby portretowego.

Projekt91 
N900 Advanced user

Wysłany: 09-01-2012, 7:03    

Za to odpowiada akcelerometr?

taziff 
Beginner progremmer

Piwa: 249/6
Wysłany: 09-01-2012, 9:55    

gdy jest rozsunięta klawiatura żadna aplikacja nie przejdzie do trybu portretowego, a działa to na zasadzie magnesu. Dlatego niektóre kabury z magnesem powodują odblokowanie telefonu

[URL]Zapraszam!!!!!!![/URL]

inwi

Wysłany: 10-01-2012, 2:09    

Reflash robiłem i to samo bez efektu, dziwna rzecz ale na bank to magnes musi być przyczyną lub ten czujnik bo własnie czasem gdy przez pare chwil dobrze chodzi to uruchamiam tryb telefonu i łanie ekran mi się przekręca do pionu a gdy zaczyna znowu bzikować to robi się tryb "portretu" czyli tak jakbym wysunął klawiaturę... Oddałem enkę do serwisu Ciekawe co powiedzą.. dziwne to że tel chodził bez zarzutu przez 1,5 roku :/

inwi

Wysłany: 11-01-2012, 3:06    

Dobre, właśnie odebrałem moją enkę z serwisu, i nie stwierdzili usterki (była cały czas włączona) i to prawda bo u nich cały czas dobrze chodziła(!) zabrałem ją i przez jakąś jedną godzinę chodziła dobrze i potem znowu replay... Kurde oco może chodzić....?!

inwi

Wysłany: 18-01-2012, 11:23    

I co Panowie specowie wymiączka...? Przez jakiś czas enka ostatnio teraz mi chodziła normalnie aż dzisiaj znowu powtórka.. świruje tak sama z siebie.. nie wiem czym może być przyczyna... Lecz zauważyłem że gdy to następuje to w programie battery eye widzę spore zachwianie na wykresie mV czy to normalne? aha i jeszcze jedno czy używanie nie oryginalnej baterii może powodować ten fenomen? No specowie pomyślcie

Projekt91 
N900 Advanced user

Wysłany: 18-01-2012, 3:17    

Jak ktoś będzie wiedział i będzie mu się chciało napisać to Ci da znać. Nie musisz 10 razy się dopominać. To nie jest serwis za który płacisz i muszą wszystko Ci naprawić, tylko forum. Kto chce to napisze, kto nie to nie.

inwi

Wysłany: 18-01-2012, 3:55    

Nie no wiesz łatwiej by było napisać ze niewiecie i oznaczyć temat (UNSOLVED) i by było po sprawie...

athame

Piwa: 50/2
Wysłany: 19-01-2012, 3:23    

inwi napisał/a:
I co Panowie specowie wymiączka...? Przez jakiś czas enka ostatnio teraz mi chodziła normalnie aż dzisiaj znowu powtórka.. świruje tak sama z siebie.. nie wiem czym może być przyczyna... Lecz zauważyłem że gdy to następuje to w programie battery eye widzę spore zachwianie na wykresie mV czy to normalne? aha i jeszcze jedno czy używanie nie oryginalnej baterii może powodować ten fenomen? No specowie pomyślcie

To mi zalatuje pewną beszczelnością. Mam nadzieję, że administracja trochę cię utemperuje, bo takim postem skutecznie zniechęciłeś mnie do udzielenia ci pomocy.

inwi

Wysłany: 19-01-2012, 4:21    

No ej myślałem że mam tutaj do czynienia z osobami które się znają na rzeczy... a tutaj wiele dni już ten post zamieszczony i odpowiedzi w sumie brak... pisze że wymiączka bo tak długo odpowiedź zazwyczaj nigdy nie czekałem na żadnym forum, temat już zszedł na 3 stronę, gdybym nic nie dopisał to pewnie w ogóle już by dawno przepadł. Osoby często korzystające z tego forum, przynajmniej te które się znają na rzeczy odwiedzają ten dział i już widziały temat, no ale zamiast tylko odwiedzin tematu przydało by się chociaż jakieś pojedyńcze słowo... tyle

taziff 
Beginner progremmer

Piwa: 249/6
Wysłany: 19-01-2012, 4:50    

athame, też temu nie odpisałem, jak i myślę że inni

[URL]Zapraszam!!!!!!![/URL]

Odpowiedz do tematu