Nie jestem pewien co będzie lepsze. Wiem ze ciężko porównać te dwa telefony ponieważ n8 to taka multimedialna zabawka a n900 mały komputer z dużymi możliwościami lecz jeszcze moim zdaniem nie do końca wykończonym. n8 może nie ma qwert, ale ma możliwość powiększania zdj, posiada wyświetlacz amoled, wraz z obrotem telefonu ekran się obraca o czym nie można wspomnieć w n900, pyzatym n8 posiada usb on the go co jest bardzo przydatne.
No i teraz tak: Jeśli nokia zadba o naprawdę porządny support dla tej platformy to ma ona szanse odnieść sukces przy czym konkretny marketing + skierowanie oferty pod konkretnego odbiorcę.
wszystko zależy od potrzeb. n8 jest mniej cegłowata, ale ma symbiana co w tym przypadku jest raczej minusem.
Też się zastanawiałem czy nie brać n8 bo mogłem, ale wybrałem jednak n900.
Po pierwsze nie wyobrażam sobie pisania na ekranie, a po to chciałem kupić nowy telefon żeby nie męczyć się z klawiaturą numeryczną.
Po drugie uważam że n8 jest przereklamowana, a n900 posiada bardzo dużo możliwości.
Po trzecie n8 opiera się na symbianie, który jest jaki jest... n900 w przeciwieństwie do n8 ma baaaaaardzo ciekawy system dający multum możliwości i zabawy, a do tego nie stanowi zbytnio problemu w obsłudze. Mowa oczywiście o maemo.
Po czwarte jak chcesz kupować n8 to poczekaj jeszcze 2-3 miesiące jak cena spadnie nawet o 400zł. Bo na pewno spadnie.
Tak jak piszą moi poprzednicy. Jeżeli potrzebujesz "telefonu", a w zasadzie mini komputera, lubisz kombinować, szukać odpowiedzi i nie boisz się niejako wyzwań - bierz N900. Natomiast jeżeli wolisz korzystać z czegoś, co funkcjonalnością przypomina multimedialny telefon i nie potrzebujesz nie wiadomo czego, to bierz N8.
Przynajmniej ja tak bym na to patrzył.
Dziękuje bardzo za wypowiedzi, właśnie lubię bardzo "poszperać", nowe wyzwania z oprogramowaniami itp. nie pociąga mnie za to pisanie dotykowo sms. Szkoda tylko ze n900 nie ma usb otg... przydatna dla mnie sprawa by była ;]
Miałem przyjemność bawić się N8 dzień po "wypożyczeniu" N900 do przetestowania czy będzie mi "leżała" :)
I po jednym dniu zabawy z N900 (a wcześniej miałem E90, która, gdy kupowałem ją te dwa lata temu była megakombajnem multimedialnym z platformą S60) byłem tym cudem zachwycony (no może prócz jej zdolności do zżerania baterii ;) ) i gdy następnego dnia w ręce wziąłem N8 na którą bardzo się przypalalem uznałem, że to żart firmy NOKIA.
Żenujący żart z 12MPix aparatem!
Jeśli to ma być flagowy model, to NOKIA dalej w swej polityce stacza się w dół po równi pochyłej...
Jak dla mnie N900 jest dokładnie tym czego szukałem- godnym następcą mojej ukochanej E90...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum