cysio528
Wysłany: 29-11-2011, 11:00 N900 zamiast komputera
Witam
Z pewnych względów mam ostatnio ograniczony dostep do komputera i ten stan sie przez pewien czas utrzyma, a potrzebuje miec dostep do internetu, maili, muzyki. do tego wymagam hosta usb zeby podlaczyc klawiature, uzyteczny rowniez bylby tv out, zeby czasem film obejrzec czy przejrzec neta na normalnym monitorze.
CZy n900 sie nada? z tego co wiem ma tv out, wiec powinno byc ok. Muzycznie tez podobno ok. A czy klawiatura jest wygodna? czy jest jakis w miare ogarniety klient maila? Czy da rade podlaczyc myszke+klawiature i to wszystko do monitora?
Czy nokia ogolnie szybko chodzi? jakies wieksze wady? Czy jestescie ze swoich zadowoleni?
Z gory dzieki za odpowiedz;)
Ostatnio zmieniony przez arcean 30-11-2011, 12:18 , w całości zmieniany 1 raz
Model telefonu: Hello Kitty S5230
Wiek: 20 Dołączył: 17 Cze 2011 Posty: 648 Piwa: 63/34 Skąd: Z Polski
Wysłany: 30-11-2011, 2:33
No to tak:
Po 1: Tak, N900 posiada wbudowane złącze TV out. Jest to te same gniazdo co od słuchawek.
Po 2: N900 ma głośniki stereo, do tego wydają bardzo czysty dźwięk, więc muzycznie stoi wysoko.
Po 3: Jeśli chodzi o klawiaturę, to nie spotkałem się nigdzie z wygodniejszą
Po 4: Z klienta maila nie korzystam, to nie wiem
Po 5: Jeśli chcesz podłączyć urządzenia pod USB, to taką możliwość telefon oferuje po zainstalowaniu programu : USB Hostmode , info: http://maemo-forum.pl/usb...hlight=hostmode , aczkolwiek urządzenia jak myszka, itp. możesz podłączać poprzez bluetooth.
Po 6: N900 wykazuje sporą moc obliczeniową oraz szybkość. Jeżeli jednak nie będziesz z niej w pełni zadowolony możesz zawsze podkręcić zegar w procesorze nawet do 1.15 GHz. Instalacja CSSU dodatkowo zwiększa komfort pracy
A po 7: Każdy telefon ma jakieś wady. W tym modelu mogą się one ujawniać np. poprzez małą ilość gier. Jednakże niewątpliwie największą wadą telefonu jest jego waga oraz prądożerność. Jednakże to co potrafi, przewyższa moim zdaniem każdy inny smartfon na rynku.
Tak więc jak widzisz masz tu sześć powodów, dla których warto posiadać N900 (a jest ich znacznie więcej) Sam posiadam ten model od kilku miesięcy i jestem z niego w pełni zadowolony.
Wysłany: 30-11-2011, 9:35
a jak muzycznie nie słuchawkach? waga mi raczej nie przeszkadza, pradozernosc też raczej nie przeszkadza, zawsze można dokupić baterie.
Gier też nie potrzebuję, więc to nie problem. A czy znajdę jakąś dobra i w miarę szybką przeglądarkę?
I czy telefon da się używać jedną ręką do podstawowych rzeczy? Typu krótko odpisać na smsa? I czy ekran oporowy nie jest uciążliwy w użytkowaniu?
Model telefonu: N900
Wiek: 29 Dołączył: 04 Mar 2011 Posty: 631 Piwa: 103/27 Skąd: Ziemia Obiecana
Wysłany: 30-11-2011, 9:59
cysio528 napisał/a:
A czy znajdę jakąś dobra i w miarę szybką przeglądarkę?
Oryginalna wbudowana "microB" - bardzo dobra przeglądarka, szybka, sprawna, nie muli (choć stron z nadmierną ilością flasha nie polecam odpalać) - jedyny problem, że lekko podstarzała i porzucony rozwój.
Poza tym opera mobile - nie ma co się rozpisywać, też bardzo dobra.
W ostateczności firefox - fennec, ale tu nie ma się czym zachwycać.
cysio528 napisał/a:
I czy telefon da się używać jedną ręką do podstawowych rzeczy? Typu krótko odpisać na smsa?
Raczej nie. Tu zazwyczaj potrzeba obu dłoń i pisania na klawiaturze, rozwiązania portretowe nie najlepiej się spisują w tym wypadku.
cysio528 napisał/a:
I czy ekran oporowy nie jest uciążliwy w użytkowaniu?
Nie zaważyłem problemów...
_________________ Nokia 3110 > Panasonic GD30 > Nokia 3330 > Nokia 6610i > Nokia 1600 > N70 > HTC TyTN II > N900
Wysłany: 30-11-2011, 11:00
cysio528 napisał/a:
a jak muzycznie nie słuchawkach?
[...]A czy znajdę jakąś dobra i w miarę szybką przeglądarkę?
[...]I czy telefon da się używać jedną ręką do podstawowych rzeczy? Typu krótko odpisać na smsa? I czy ekran oporowy nie jest uciążliwy w użytkowaniu?
Jeśli chodzi o słuchawki, to zależy w dużej mierze również od jakości tych słuchawek. Wiadomo, że jeśli będziesz posiadał jakieś z kiosku albo za 20zł, to raczej jakość odtwarzania nie wprawi Cię w zachwyt. Jeśli zaś inwestujesz w droższy sprzęt to myślę że będziesz zadowolony
W kwestii przeglądarki, to tak jak pisali powyżej. Wg mnie najlepsza jest wbudowana przeglądarka (MicroB) i jak na razie tylko z niej korzystam. Opera Mobile też dobra, lecz jak dla mnie różni się głównie od Microba ładniejszym interfejsem.
Bądźmy szczerzy: Telefon nie jest stworzony do pionowego trzymania. Przydaje się to jedynie podczas rozmów tel, lub jeśli wolisz to i podczas przeglądania internetu.
Jakość wyświetlania obrazu jest tu na naprawdę wysokim poziomie. Nigdzie nie spotkałem się z tak małymi pikselami oraz dużą szczegółowością obrazu. Jeśli chodzi o dotyk oporowy, to wiadomo że nie będzie on tak czuły jak pojemnościówka, ale bez paniki
Model telefonu: N900
Wiek: 29 Dołączył: 04 Mar 2011 Posty: 631 Piwa: 103/27 Skąd: Ziemia Obiecana
Wysłany: 30-11-2011, 11:08
Projekt91 napisał/a:
Jeśli chodzi o dotyk oporowy, to wiadomo że nie będzie on tak czuły jak pojemnościówka, ale bez paniki
W ogóle mam wrażenie, że na dzień dzisiejszy to jest w ogóle taki mit, żeby ludzie bez możliwości korzystania z rysika (bardzo wygodny nie raz), mogli poza multidotykiem czymś się jeszcze dowartościować... no bo kto z was pracując palcem na ekranie, ledwo dotyka ekranu ledwo co go muskając. Owszem porównując na milimetry różnica jest i czysto testowych sytuacjach, ale jest ona bez większego znaczenia przy normalnej pracy i normalnym palcowaniu ekranu, na dzień dzisiejszy na oporowym i pojemnościowym w praktyce na co dzień pracuje się niemal identycznie i wcale nie trzeba mocno naciskać. Jedynie czasem (ale wcale nie jest niezbędny aż tak często) brakuje multidotyku.
_________________ Nokia 3110 > Panasonic GD30 > Nokia 3330 > Nokia 6610i > Nokia 1600 > N70 > HTC TyTN II > N900
Wysłany: 30-11-2011, 12:43
Może faktycznie masz rację, ale jednak podczas pracowania na ekranie oporowym zdarza mi się czasem (podczas np. przewijania widoku w menu głównym) na bardzo krótką chwilkę zbyt lekko dotknąć panelu, co powoduje w efekcie zamiast przewinięcia uruchomienie się jakiejś aplikacji, bo telefon to odbiera jako oderwanie palca i ponowne wciśnięcie na ikonę.
Model telefonu: Nokia N900, N9/N950
Wysłany: 30-11-2011, 12:47
Projekt91 napisał/a:
Może faktycznie masz rację, ale jednak podczas pracowania na ekranie oporowym zdarza mi się czasem (podczas np. przewijania widoku w menu głównym) na bardzo krótką chwilkę zbyt lekko dotknąć panelu, co powoduje w efekcie zamiast przewinięcia uruchomienie się jakiejś aplikacji, bo telefon to odbiera jako oderwanie palca i ponowne wciśnięcie na ikonę.
Mam identycznie tylko, że z ekranami pojemnościowymi. Wystarczy, że gdzieś przypadkiem musnę ekran palcem i już się coś niechcianego uruchamia.
Miałem okazję pobawić się SE Xperia Arc S i tam to dopiero była wysoka częstotliwość przypadkowego uruchamiania różnych rzeczy. W N'ce jednak łatwiej zapanować nad zachowaniem telefonu.
Od kiedy mam tego swojego htc tylko się wkurzam. Wezmę do ręki odblokuje i coś już mi się nawciska nie wiadomo kiedy. Dla mnie ekran w N900 pod względem czułości jest idealny :)
_________________ Pomogłem?? Postaw piwko :)
[URL]Zapraszam!!!!!!![/URL]
cysio528
Wysłany: 30-11-2011, 4:36
a wy wybralibyście ponownie n900 poza tymi podanymi przez was wadami istnieją jeszcze jakieś?
Świadomie wybierałem telefon, a dziś mógłbym rozważać zamiast niego jedynie N950 (której oficjalnie nie mogę kupić). Wszystkie Robociki, Oceany i inne OS na "i" to przy N900 tylko przebajerzone gadżety, a do poważnej pracy się nie nadają. BB dla mnie jest zbyt ograniczone, ale to solidny sprzęt (zazwyczaj). Jeśli N900'ta zestarzeje się, a Tizen nie wejdzie na rynek to pewnie spojrzę własnie na BB, ale to nastąpi, mam nadzieję, dopiero za parę lat.
Wysłany: 30-11-2011, 6:38
athame napisał/a:
Wszystkie Robociki, Oceany i inne OS na "i" to przy N900 tylko przebajerzone gadżety, a do poważnej pracy się nie nadają
W pełni popieram te słowa. Maemo jest świetnym systemem, którego myślę najlepszą cechą jest wielowątkowość. Poza tym dodatkowym plusem jest brak wirusów na tą platformę. Co do wad.. można w każdym telefonie coś poprawić. Nie ma sprzętu idealnego. Ogółem można dodać do listy wad brak wsparcia przez Nokie dla tego modelu, lecz za to funkcjonuje tu duża społeczność która w zasadzie utrzymuje przy życiu nowości na ten telefon.
Poza tym trochę dziwi mnie fakt że wypytujesz o wady tego modelu, skoro jak sam twierdzisz że już kiedyś byłeś w posiadaniu tej Nokii
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum