Wysłany: 06-08-2011, 5:43 Najczęstsze usterki HW i ich przyczyny w N900
1. Telefon nie włącza się.
- jeśli aparat nie włącza się do ponownego flashowania lub wyłączą się po kilku sekundach (ciepły) w czasie podwyższonej wydajności to wskazuje to na wadliwy procesor lub pamięć.
2. Nie rozpoznaje karty SIM
- jeśli telefon uruchamia się zauważalnie dłużej niż zwykle około jednej minuty więcej, znaczy to , że element na zdjęciu V2099 (tranzystor) nie jest pobudzony sygnałem z procesora CMT_EN. Mimo to telefon przechodzi test w local jak i test mode. Naprawa nie jest możliwa.
3. Brak WLAN
- podzespół nie przechodzi próby w self test wskazując na usterkę. BT wciąż działa. Po sprawdzeniu napięć VIO i Vbat wymiany wymaga moduł WLAN D6300
4. Słaba jakość lub brak sygnału na mikrofonie.
a) w czasie przeprowadzania test w Phoenix’ie sprawdzamy napięcie Mic_VDD:
a przebieg DATA i CLK powinien wyglądać tak:
W tedy mamy pewność, że to tylko mikrofon kwalifikuję się do wymiany.
b) to bardziej mechaniczna przypadłość. Na etapie produkcji możliwa źle założona klawiatura czego następstwem może być oderwana cewka L4030 lub zwarcie tejże cewki do masy przez metalowy element klawiatury.
5. Słaba jakość lub brak dźwięku w słuchawce.
- po sprawdzeniu rezystancji między EarN i EarP około 4Mohms na złączu X1501 sprawdzenia wymaga połączenie taśmy.
6. Czarny wyświetlacz w trakcie używania głównej kamery
- jeśli przeprowadzony test ST_CAMERA_IF_TEST okaże się pozytywny a mimo to obraz jest czarny wygląda to na procesor graficzny.
7. Brak ładowania
a) po około 30 ładowanie ustaje ale wskaźnik nadal działa. Sprawdzamy po kolei elementy. Temperaturę możemy odczytać w programie. Jeśli wszystko się zgadza elementem wadliwym okazuję się N1140
b) ładowanie zatrzymuje się po 1 minucie. Jeśli wszystko jest dobrze jak w przypadku powyżej dodatkowo sprawdzamy napięcie i przebieg .Jeśli jest tylko 1.3V wymiany wymaga taśma przedniej kamery.
8. Telefon nie rozpoznaje mass memory
- self test pokazuje błąd. Napięcia zasilające są w normie reflash nie naprawi tego problemu. Uszkodzona kość pamięci D5200
Ja mam problem z N900 sam włacza mi sie aparat a dokładnie wyskakuje komunikat "Otwórz osłonę aparatu" a gy otworze sam robi zdjecia. Najciekawsze jest to ze przy wylutowanym swithu aparatu dzieje sie tak samo oprogramowanie wgrywałem pamięć czyszczona. Czasem dziej sie to raz za razem czasem raz na jakiś czas. Ze schematu widać że dla włączenia aparatu z przycisku misi być "zwarcie" miedzy GRD a GPIO_69 E27 ale po drodze jest "wyostrzenie" GRD i GPIO_68 D27. Czyli zadnych filtrow ktore moga powodować zwarcie czy kondensatorów.
Jaka moze być przyczyna
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum