mr666acdc
Wysłany: 19-07-2010, 12:31
Po zainstalowaniu MPlayer i KMPlayer wchodzimy do X-terminala i wpisujemy:
sudo gainroot (oczywiscie trzeba miec zainstalowanego rootsh) Nastepnie wpisujemy polecenie:
echo "subfont-encoding=windows-1250" >> /home/user/.mplayer/config
Otwieramy KMPlayer'a i w opcjach wybieramy ,,select player", wybieramy Mplayera i napisy juz smigaja z polskimi znakami. Napisy musza byc w tym samym katalogu co film, musza miec taka sama nazwe jak film oraz musza byc w formacie .txt. Osobiscie sciagam napisy na PC programem Napi-project od razu w .txt i zgrywam na N900.
Autor postu otrzymał 1 piwo(a)
jakol1904
To jest program, ktory musisz zainstalowac z repozytoriow, dla pelnego dostepu przez X-terminal (jesli go nie masz to komenda SUDO GAINROOT nie zadziala). Tak w uproszczeniu...
Pozdrawiam
jakol1904
Wysłany: 19-07-2010, 1:08
jeszcze jedno pytanie zrobilem tak jak opisales i faktycznie napisy smigaja ale napisy sie spiesza sa przed tym gdzie powinny byc, na kompie takich problemow nie ma , o co chodzi?:D
mr666acdc
Wysłany: 19-07-2010, 9:19
Podczas odtwarzania mozna opozniac lub przyspieszac czas wyswietlania napisow: wciskajac klawisz ,,z" na klawiaturze - napisy sa wyswietlane wczesniej, niz film, klawisz ,,x" - napisy sa wyswietlane pozniej niz film. Mozliwe tez, ze napisy nie sa dokladnie dopasowane do filmu (sprobuj sciagnac napisy do filmu na kompie przez Napi-Project i dopiero wtedy wrzucic na telefon).
Hej ludzie pomocy
Nie daje rady z tymi filmami
Praktycznie wszystkie filmy mam w formacie "avi" tak to się chyba nazywa
odtwarzane sa bez problemów
Sciagnąłem napisy tak jak radziliscie na forum przez nawi projekt
ok nie działa
przerobiłem je na "srt" zapoisałem w pliku razem z filmem, skopiowałem do telefonu i nic
nie działa
Nie wiem co źle zrobiłem czy to wina N900 czy moja
Chyba tylko mi pozostaje ściągać napisy z polskim lektorem
jeżeli tak to dajcie cynk gdzie je znajde
Pomóżcie proszę
Próbowałem już żeby napisy nazywały się tak jak film i odwrotnie chociaż to nie powinno miec znaczenia i nie działa
instaluje w tej chili kMPlayer zobaczymy czy to cos zmieni
Suwak
Wysłany: 16-08-2010, 11:13
Witam mam pewien proble tez mialem problem z odtwarzaniem filmow z napisami ale udalo mi sie za pomoca x-terminala i wskazowka mr666acdc napisy dzialaja komenda echo niechciala cos zadzialac wyskakiwal komunikat o nie istniejacym folderze napisy mi dzialaja tylko bez polskich znakow :/ moze mi ktos pomoc jak skonfigorowac ustawienia tak aby polskie znaki dzialaly??
Zrobiłem tak jak napisał mr666acdc - polecenie w terminalu, działa pięknie pod KMP oraz SiB, polskie litery w plikach.txt Dzieki wielkie za hinta!
Swoją drogą myślałem że to właśnie dodatek Subtitles Config, który jest dostępny w ustawieniach, ustawia kodowanie w konfiguracji mplayera...jednak nie ustawia.
Czy Mplayer, o którym mowa jest dostępny w repozytoriach? Jeśli tak, to ja znalazłem tylko jedną wersję "MPlayer Movie Player (command-line only)" i mam pewien problem. Instalacja przebiega prawidłowo, zarówno MPlayer'a jak i KMPlayer'a, problem zaczyna sie po wpisaniu w xTerminalu komendy:
Kod:
Aby móc zobaczyć zawartość umieszczoną w tagu [ CODE ] musisz się zarejestrować
wyskakuje następująca informacja
Kod:
Aby móc zobaczyć zawartość umieszczoną w tagu [ CODE ] musisz się zarejestrować
.
Wszystko wskazuje na to, że taki katalog jak .mplayer nie istnieje. I faktycznie po połączeniu się z telefonem za pomocą programu WinSCP nie znalazłem takiego folderu. Czy ktoś wie, o co może chodzić? Wina wersji MPlayer'a?
Zainstalowałem KMplayer oraz Mplayer. W Subtitles Support zmieniłem kodowanie na "Centar European (Windows-1250), ale dalej nie mam polskich znaków w filmach. Próbowałem z napisami .txt oraz .srt. Co zrobiłem żle?
Przeczytaj cały temat. Subtitles support nie zmienia kodowania dla Mplayera. Musisz wpisać komendę w X-Terminalu. Ewent. masz napisy w innym kodowaniu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum