Znaki ">>" w tym przypadku oznaczają kierunek strumienia.
W powyższym przykładzie komenda echo wyświetla tekst "subfont-encoding=windows-1250" a znakami ">>" przekierowujesz ten strumień do pliku /home/user/.mplayer/config
co skutkuje jego zapisaniem w tym pliku.
wszystko działa i w standardowym odtwarzaczu i w tym kmplayer
w tym drugim kmpalyer tez wyskakiwało mi na początku że nie ma takiego katalogu jak .mplayer ale uruchomilem jakis film pozniej wpisałem i zaskoczyło ;)
Byłby w stanie ktoś wytłumaczyć krok po kroku jak zrobić, żeby wyświetlały się napisy do filmów?
Bo ja nic z tego nie rozumiem ... jakieś repozytoria... nawet nie wiem co to i gdzie to jest... Byłby ktoś w stanie napisać co ściągnąć najpierw i skąd etc.? Instalowałem jakieś subtitles support ale nie instaluje się... błąd wyskakuje, że nie ma dostępu do bazy z plikiem czy coś... Konwertowałem txt na srt ale też nic nie daje...
Gdyby ktoś mógł mną pokierować będę bardzo wdzięczny.
Problem rozwiązany. Problem leżał po stronie routera. Udało się ustawić napisy do filmów z polskimi znakami według opisu Slayera, wszystko działa :) Dzięki i pozdrawiam.
Johnson
Wysłany: 19-02-2011, 12:09
Mam problem moze mi ktos powiedziec jak ustawic w KMPlayer zeby razem z filem odtwarzało tekst bo jakos nie chce isc razem ;/
[ Dodano: 19-02-2011, 12:33 ]
mr666acdc napisał/a:
Po zainstalowaniu MPlayer i KMPlayer wchodzimy do X-terminala i wpisujemy:
sudo gainroot (oczywiscie trzeba miec zainstalowanego rootsh) Nastepnie wpisujemy polecenie:
echo "subfont-encoding=windows-1250" >> /home/user/.mplayer/config
Otwieramy KMPlayer'a i w opcjach wybieramy ,,select player", wybieramy Mplayera i napisy juz smigaja z polskimi znakami. Napisy musza byc w tym samym katalogu co film, musza miec taka sama nazwe jak film oraz musza byc w formacie .txt. Osobiscie sciagam napisy na PC programem Napi-project od razu w .txt i zgrywam na N900.
Ok zrobilem tak ale cos nie lapie napisy mam juz tylko brak walsnie polskich znakow.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum