Witaj na maemo-forum.pl - Zarejestruj się u nas, to potrwa kilka sekund, a uzyskasz pełną funkcjonalność lub zaloguj się.

ZAPAMIĘTAJ HASŁO

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Falon
06-11-2010, 12:37
napisy w filmach
Autor Wiadomość
noizex

Wysłany: 11-02-2010, 5:58    napisy w filmach

pilnie szukam czegoś co pozwoli mi odtwarzać napisy w filmach. mam mplayer, on podobno ma funkcje ale komendy są z wiersza poleceń a ja nie mam o tym pojęcia, może ktoś potrafi mi napisać podstawowe komendy albo może jest jakaś graficzna nakładka na niego???

mam jeszcze subtiles support, podobno wkleja automatycznie napisy do filmu ale mi nie wkleja :-> może ktoś go używa i działa??? ;]]]

zależy mi na tym ,odpiszcie
Postaw piwo autorowi tego posta

Falon
Administrator

Model telefonu: N900
Piwa: 3/1
Wysłany: 11-02-2010, 7:00    

Rozumiem że mówisz o napisach z zewnętrznego pliku tekstowego.
Pogrzebałem na google i forum maemo.org i z tego co wykumałem to, że KMPlayer czyta napisy.
http://maemo.org/download...aemo5/kmplayer/

Ponoć wolna aplikacja i jeśli chodzi o napisy to może mieć problemy z kodowaniem.

Daj znać co zdziałałeś jeśli coś będziesz robił.

noizex

Wysłany: 11-02-2010, 8:32    

tak miałem go, nie wiedziełem że czyta napisy z pliku... spróbuje jak tylko dorwe sie na mieście do jakiejś WLAN ;] znalazłem też SIB - nakładka na mplayer. wypróbuje oba i napisze.

dzięki

Falon
Administrator

Model telefonu: N900
Piwa: 3/1
Wysłany: 11-02-2010, 9:01    

co do kmplayer to w opisie programu chyba nie pisze o tym, że on czyta napisy, ale wyczytałem w pewnym wątku.

Ktoś inny znów pisze, że MPlayer ponoć czyta napisy jesli nazwa pliku wideo i pliku z napisami jest taka sama, ale zaraz za nim ktoś pisze, że próbował i nic to nie dało. Ale możesz spróbować, może okurat.

noizex

Wysłany: 12-02-2010, 7:07    

to tak . co do tmplayer to mi akurat nie czytra napisów, niedługo wypróbuje mplayera . ale prawde mówiąc to te wszystkie playery to szit , zwykły seryjny media player jest wypas. tyle ze chodzi o te durne napisy z pliku.......... z drugiejstrony plejery do muzykli też reprezentują "nic" nie znalazłem takiego co by choć equalizer posiadał. nie wiem możemam doła bo zależy mi na napisach a jak narazie nici/////ale multimedia są bardzo ubogie jak narazie :-/

rekin1977 

Piwa: 1/4
Wysłany: 12-02-2010, 11:14    

a sprawdzales Subtitles Support jest w aplikacjach , uruchamia sie je w ustawieniach , odtwarza napisy w formacie .srt (nazwa taka sama jak pliku wideo)

noizex

Wysłany: 13-02-2010, 8:43    

ahhhhh, no mam go ale napisy w formacie .txt ..... i dziwiłem sie żenie laduje ;]] to teraz tylko musze poszukać jak przerobić txt na srt/

dzięki

rekin1977 

Wysłany: 13-02-2010, 9:46    

prawdopodobnie liczba klatek w filmie i w napisach musi sie zgadzac - jeszcze nie sprawdzalem

noizex

Wysłany: 13-02-2010, 11:17    

i działa subtile support i media player seryjny sprawdzaja sie świetnie,. napisy w srt i nie trzeba innych plejerów. aha sprawdzałem .srt w KMplayer - nie ładuje...

rekin1977 

Wysłany: 13-02-2010, 5:23    

fajnie ze moglem pomoc - male a cieszy :) pozdro

m_cina 

Wysłany: 08-03-2010, 12:26    

a wiecie jak ustawic zeby wyświetlało polskie znaki w KMplayer?

noizex

Wysłany: 08-03-2010, 6:15    

chyba jak narazie nie da rady, w subtile support też nie ma znaków poprostu nie ma nawet do wyboru kodowania z polskimi znakami.chyba że komuś sie udało i sie myle,

m_cina 

Wysłany: 08-03-2010, 10:41    

ok dzięki za info

pedrossi 

Wysłany: 26-05-2010, 10:54    

Mam tą samą nazwę napisów co filmu, w formacie srt, fps takie same (25) i jakoś mi się nie uruchamiają. To trzeba jakoś konfigurować??

Slayer

Otrzymał 3 piw(a)
Wysłany: 12-07-2010, 12:41    

Witam. Nie wiem czy jeszcze nikt sobie z napisami nie poradził że temat tak jakby porzucony w każdym razie u mnie działa. N900 zakupiłem w niemczech i w ogóle nie miał opcji napisów. To taki lokalny niemiecki debilizm, słabo u nich z czytaniem i w ogóle nie wiedzą co to DivX.

A teraz na temat:

1. jeśli ktoś nie ma wsparcia napisów to ściągamy tutaj http://maemo.org/download...btitles-applet/

2. Napisy muszą być w .srt więc jeśli mamy tylko w .txt ściągamy Subtitle Tool http://cdrlab.pl/file_detale_2804.html i przerabiamy na .srt
fps podobno musi się zgadzać. najprościej sprawdzić fps klikając na pliku wideo prawym przyciskiem, kliknac wlasciwosci i zakładka "szczegóły"
opis do Subtitle Tool tutaj http://www.formaty.com/in...d=68&Itemid=149

3. Teraz czas na kodowanie polskich znaków. Wchodzimy w menu w Subtitles i zmieniamy kodowanie na "Centar European (Windows-1250)

4. Co oczywiste plik z napisami musi być w folderze z filmem. odpalamy film i cieszymy się polskimi napisami. ( :idea: Napisy ładują się chwilę po odpaleniu filmu, więc cierpliwości)

Mam nadzieję że pomogłem - Slayer :evil:
 Autor postu otrzymał 2 piwo(a)

Odpowiedz do tematu