Wysłany: 30-01-2012, 12:39 Nokia N900 vs Motorola Milestone
Witam, od dawna wybieram telefon ale nie potrafię się zdecydować, telefon musi posiadać fizyczną klawiaturę i ma być nowoczesny, dlatego na polu bitwy zostały te dwa telefony. HTC i SE odpada ze względu na moje poglądy wobec tych firm. Przechodząc do meritum, telefonu bardzo zbliżone specyfikacją, różni je w sumie tylko system, chociaż i te są ze sobą powiązane. Adnroida już miałem w rękach i mam z nim styczność na co dzień, ale N900 z Maemo jeszcze nie obcowałem. Prosiłbym o jakieś konkretne argumenty, może plusy i minusy. Jeszcze jedno, jak wygląda sytuacja z aplikacjami, mapami itp? Jest to tak jak w przypadku Symbiana czy może coś w stylu Androida? Jak wygląda sprawa z CFW?
Model telefonu: N900
Wiek: 29 Dołączył: 04 Mar 2011 Posty: 631 Piwa: 103/27 Skąd: Ziemia Obiecana
Wysłany: 30-01-2012, 12:43
O N900 można napisać nie mały elaborat, lepiej będzie jak Ty napiszesz, czego byś oczekiwał i co jest Ci w słuchawce niezbędne.
Określ też ile masz czasu i zapału do zabawy i grzebania się w systemie, bo w zależności od potrzeb czasem może przyjść co nieco z palca w terminalu nagrzebać.
_________________ Nokia 3110 > Panasonic GD30 > Nokia 3330 > Nokia 6610i > Nokia 1600 > N70 > HTC TyTN II > N900
Raczej nie chodzi mi o granie lecz o funkcjonalność, jakieś programy typu pdf, word to podstawa, dobra przeglądarka i odtwarzacz muzyczny, i oczywiście dobra nawigacja. Co do systemu oczekuję niezawodności, a w telefonie coś pogrzebać było by fajnie, sam siedzę na Ubuntu więc kilka zagadnień już znam. Wyższością Milestone na N900 jest bezgraniczna ilość aplikacji, zaś minusem Android który ciągle kuleje i ma dużo błędów. Jak jest w tej kwestii z Maemo? Też lubi się zwieszać? No i kluczowe pytanie ile wytrzyma bateria przy przeciętnym użytkowaniu, esy, kilka telefonów i chwila na internecie.
Wiek: 29 Dołączył: 04 Mar 2011 Posty: 631 Piwa: 103/27 Skąd: Ziemia Obiecana
Wysłany: 30-01-2012, 1:22
największy mankament to zdecydowanie nawigacja... jest dostępny Sygic (więcej na maemo już nie rozwijany), działa naprawdę dobrze, ale niestety aktualizacje map to jakaś pomyłka. Szkoda, że map nie ma częściej aktualizowanych.
Drugi mankament to akumulator (jak to we smartphonach) ładowanie raz dziennie to na wszelki wypadek nie mal norma, niestety.
Dokumenty, pdf to pikuś.
Odtwarza muzyczny i możliwości multimedialne też całkiem spoko (oczywiście bez HD).
Wbudowana przeglądarka... z jednej strony genialna, szybka sprawna... ale już lekko przestarzała (o html5 można zapomnieć, a coraz więcej tego).
System sam w sobie całkiem stabilny, ale możliwości grzebania jakie daje może dość szybko spowodować, że stabilność będzie mrzonką, jednak tu więcej zależy od usera. Sama baza jest bardzo stabilna i pewna.
Ilość aplikacji... da się liczyć co najwyżej w tysiącach (i tak pewnie poniżej 5) w przeciwieństwie do setek tysięcy w marketach od androida i iOS. Jednak wybór jest mimo wszytko nie mały i na większość potrzeb da się coś znaleźć.
Nie będę bezpośrednie porównywał do jakiegokolwiek androida, bo moim zdaniem android do chwili obecnej nie powinien wyjść dalej niż poza beta testy. Poziom błędów, niedopracowań i byle jakich rozwiązań, kosztem wodotrysków jest przerażający.
_________________ Nokia 3110 > Panasonic GD30 > Nokia 3330 > Nokia 6610i > Nokia 1600 > N70 > HTC TyTN II > N900
Jeszcze pytanie dotyczące wyświetlacza, jak to jest z tą oporówką? Da się używać palców do obsługi telefonu czy raczej jest to trudne i trzeba używać rysika? I jak sprawa wygląda z aplikacjami? Trzeba kupować czy jakieś hackowanie systemu, czy crackowanie aplikacji?
wysświelacz dobrze współpracuje z palcami. jak ja palcem nie chce robic po wyswietlaczu to zawsze jest rysik luz dlugopis :D
W repozytoriach sa wszystkie niezbedne aplikacje bez potrzeby crakowania ich. jedynie musisz uzyskac dostep do roota w telefonie co jest proste i nie traci sie przez to gwarancji
Podoba mi się co raz bardziej, Nokia i Linux to połączenie przemawia za tym telefonem, teraz tylko znaleźć jakiś zadbany model.
Czy przy zmianie tematu (motywu) zmienia się język w telefonie? I jak jest z softem? Znalazłem parę modeli z zagranicy, tylko nie wiadomo czy mają polski, te softy są multilanguage czy trzeba kupić już z j. polskim?
Jak zmieniasz motyw to tylko grafika sie zmienia nic wiecej. :P Co do języka to bez problemu idzie znaleśc w necie odpowiedni softale mysle ze jest ten multilanguage w kazdym
Wiek: 21 Dołączył: 09 Sie 2010 Posty: 576 Piwa: 33/10 Skąd: Z kernela
Wysłany: 30-01-2012, 9:28
Nie. Telefon nie posiada tej funkcji. W sumie to w grach jest ważna ;p
A tak sobie można świetnie bez tego poradzić. Ogólnie polecam. Jak coś to Androida możesz sobie dograć do n900 :)
Ja półtora roku temu też się wahałem pomiędzy tymi modelami, zastanawiałem się też nad Iphone 3GS, ale wybrałem N900 i nie żałuję. Mnie Android nie przypadł do gustu, Maemo jest według mnie prostsze w obsłudze i czytelniejsze. A jeśli lubisz bawić się oprogramowaniem to N900 to świetny wybór. Jeśli chodzi o navi, korzystam z Sygica 10 i daje radę (nie tylko w samochodzie, dla wtajemniczonych: w geocachingu też się sprawdza ). Z minusów, czasem zdarza się, że mi się zawiesi, ale to przez modyfikacje, które wgrałem, jak wszystko, traci na wartości (ja nową kupiłem za 2 kafle, a teraz w dobrym stanie na allegro można wyrwać za 700-800zł) i nie jest tak popularna jak telefony od Apple czy z Androidem na pokładzie. Ogólnie polecam, świetny smartfon .
To i ja dorzucę swoje 5 groszy. 256 MB ramu na andku to porażka, a tyle ma Milestone. Muli strasznie. Multitasking to jakieś nieporozumienie. Andek sam decyduje czego masz używać i zabija sam procesy, które wpływają na dysfunkcjonalność systemu. Zresztą z giga ramu i prockami dwurdzeniowymi andek szybkością też nie powala. Fakt, ilość aplikacji jest dużym plusem, ale cała reszta to jeden wielki minus. Oj czas zbierać kasiorkę na n9, ewentualnie czekać na Tizena from Samsung.
Co do jakości wykonania, n900 bije milestone o dwa hektary, mechanizm rozsuwania klawy w milestone to wynalazek z epoki htc hermesa bodajrze.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum