nokia
Witaj na maemo-forum.pl - Zarejestruj się u nas, to potrwa kilka sekund, a uzyskasz pełną funkcjonalność lub zaloguj się.

ZAPAMIĘTAJ HASŁO

Poprzedni temat :: Następny temat
Nokia N900 vs Motorola Milestone
Autor Wiadomość
dzunior

Model telefonu: E51
Postawił 3 piw(a)
Wysłany: 30-01-2012, 12:39    Nokia N900 vs Motorola Milestone

Witam, od dawna wybieram telefon ale nie potrafię się zdecydować, telefon musi posiadać fizyczną klawiaturę i ma być nowoczesny, dlatego na polu bitwy zostały te dwa telefony. HTC i SE odpada ze względu na moje poglądy wobec tych firm. Przechodząc do meritum, telefonu bardzo zbliżone specyfikacją, różni je w sumie tylko system, chociaż i te są ze sobą powiązane. Adnroida już miałem w rękach i mam z nim styczność na co dzień, ale N900 z Maemo jeszcze nie obcowałem. Prosiłbym o jakieś konkretne argumenty, może plusy i minusy. Jeszcze jedno, jak wygląda sytuacja z aplikacjami, mapami itp? Jest to tak jak w przypadku Symbiana czy może coś w stylu Androida? Jak wygląda sprawa z CFW?
Postaw piwo autorowi tego posta

lesiot 
-= LES!O =-

Model telefonu: N900
Piwa: 103/27
Wysłany: 30-01-2012, 12:43    

O N900 można napisać nie mały elaborat, lepiej będzie jak Ty napiszesz, czego byś oczekiwał i co jest Ci w słuchawce niezbędne.
Określ też ile masz czasu i zapału do zabawy i grzebania się w systemie, bo w zależności od potrzeb czasem może przyjść co nieco z palca w terminalu nagrzebać.

dzunior

Postawił 3 piw(a)
Wysłany: 30-01-2012, 12:50    

Raczej nie chodzi mi o granie lecz o funkcjonalność, jakieś programy typu pdf, word to podstawa, dobra przeglądarka i odtwarzacz muzyczny, i oczywiście dobra nawigacja. Co do systemu oczekuję niezawodności, a w telefonie coś pogrzebać było by fajnie, sam siedzę na Ubuntu więc kilka zagadnień już znam. Wyższością Milestone na N900 jest bezgraniczna ilość aplikacji, zaś minusem Android który ciągle kuleje i ma dużo błędów. Jak jest w tej kwestii z Maemo? Też lubi się zwieszać? No i kluczowe pytanie ile wytrzyma bateria przy przeciętnym użytkowaniu, esy, kilka telefonów i chwila na internecie.

lesiot 
-= LES!O =-

Piwa: 103/27
Wysłany: 30-01-2012, 1:22    

największy mankament to zdecydowanie nawigacja... jest dostępny Sygic (więcej na maemo już nie rozwijany), działa naprawdę dobrze, ale niestety aktualizacje map to jakaś pomyłka. Szkoda, że map nie ma częściej aktualizowanych.

Drugi mankament to akumulator (jak to we smartphonach) ładowanie raz dziennie to na wszelki wypadek nie mal norma, niestety.

Dokumenty, pdf to pikuś.
Odtwarza muzyczny i możliwości multimedialne też całkiem spoko (oczywiście bez HD).

Wbudowana przeglądarka... z jednej strony genialna, szybka sprawna... ale już lekko przestarzała (o html5 można zapomnieć, a coraz więcej tego).

System sam w sobie całkiem stabilny, ale możliwości grzebania jakie daje może dość szybko spowodować, że stabilność będzie mrzonką, jednak tu więcej zależy od usera. Sama baza jest bardzo stabilna i pewna.

Ilość aplikacji... da się liczyć co najwyżej w tysiącach (i tak pewnie poniżej 5) w przeciwieństwie do setek tysięcy w marketach od androida i iOS. Jednak wybór jest mimo wszytko nie mały i na większość potrzeb da się coś znaleźć.

Nie będę bezpośrednie porównywał do jakiegokolwiek androida, bo moim zdaniem android do chwili obecnej nie powinien wyjść dalej niż poza beta testy. Poziom błędów, niedopracowań i byle jakich rozwiązań, kosztem wodotrysków jest przerażający.

dzunior

Postawił 3 piw(a)
Wysłany: 30-01-2012, 2:29    

Jeszcze pytanie dotyczące wyświetlacza, jak to jest z tą oporówką? Da się używać palców do obsługi telefonu czy raczej jest to trudne i trzeba używać rysika? I jak sprawa wygląda z aplikacjami? Trzeba kupować czy jakieś hackowanie systemu, czy crackowanie aplikacji?

mistsz 
Master of majesty

Model telefonu: N900 E52
Piwa: 13/4
Wysłany: 30-01-2012, 2:57    

wysświelacz dobrze współpracuje z palcami. jak ja palcem nie chce robic po wyswietlaczu to zawsze jest rysik luz dlugopis :D
W repozytoriach sa wszystkie niezbedne aplikacje bez potrzeby crakowania ich. jedynie musisz uzyskac dostep do roota w telefonie co jest proste i nie traci sie przez to gwarancji
 Autor postu otrzymał 1 piwo(a)

dzunior

Postawił 3 piw(a)
Wysłany: 30-01-2012, 3:15    

Podoba mi się co raz bardziej, Nokia i Linux to połączenie przemawia za tym telefonem, teraz tylko znaleźć jakiś zadbany model.

Czy przy zmianie tematu (motywu) zmienia się język w telefonie? I jak jest z softem? Znalazłem parę modeli z zagranicy, tylko nie wiadomo czy mają polski, te softy są multilanguage czy trzeba kupić już z j. polskim?

mistsz 
Master of majesty

Wysłany: 30-01-2012, 3:25    

Jak zmieniasz motyw to tylko grafika sie zmienia nic wiecej. :P Co do języka to bez problemu idzie znaleśc w necie odpowiedni softale mysle ze jest ten multilanguage w kazdym
 Autor postu otrzymał 1 piwo(a)

dzunior

Postawił 3 piw(a)
Wysłany: 30-01-2012, 8:51    

Ostatnie pytanie ;) Czy telefon posiada multitouch?

knypek3 
Power User

Piwa: 33/10
Wysłany: 30-01-2012, 9:28    

Nie. Telefon nie posiada tej funkcji. W sumie to w grach jest ważna ;p
A tak sobie można świetnie bez tego poradzić. Ogólnie polecam. Jak coś to Androida możesz sobie dograć do n900 :)

dzunior

Postawił 3 piw(a)
Wysłany: 30-01-2012, 9:34    

Od androida właśnie chce się trzymać z daleka, ale cały czas się zastanawiam na Milestone.

tobayashi 

Piwa: 8/61
Wysłany: 30-01-2012, 10:17    

Ja półtora roku temu też się wahałem pomiędzy tymi modelami, zastanawiałem się też nad Iphone 3GS, ale wybrałem N900 i nie żałuję. Mnie Android nie przypadł do gustu, Maemo jest według mnie prostsze w obsłudze i czytelniejsze. A jeśli lubisz bawić się oprogramowaniem to N900 to świetny wybór. Jeśli chodzi o navi, korzystam z Sygica 10 i daje radę (nie tylko w samochodzie, dla wtajemniczonych: w geocachingu też się sprawdza ;-) ). Z minusów, czasem zdarza się, że mi się zawiesi, ale to przez modyfikacje, które wgrałem, jak wszystko, traci na wartości (ja nową kupiłem za 2 kafle, a teraz w dobrym stanie na allegro można wyrwać za 700-800zł) i nie jest tak popularna jak telefony od Apple czy z Androidem na pokładzie. Ogólnie polecam, świetny smartfon :-) .

dzunior

Postawił 3 piw(a)
Wysłany: 30-01-2012, 11:03    

No dobra, teraz jeszcze dozbierać parę groszy i kupić. Jak wszystko się uda to pewnie się jeszcze spotkamy na forum.

mistsz 
Master of majesty

Wysłany: 30-01-2012, 11:07    

ogolnie N900 jest to komputerek dla ludzi myslacych :D a android jak to juz ktos tu kiedys napisal jest pelen wodotryskow niczemu nie sluzacych

cyther 

Postawił 5 piw(a)
Wysłany: 04-02-2012, 1:36    

To i ja dorzucę swoje 5 groszy. 256 MB ramu na andku to porażka, a tyle ma Milestone. Muli strasznie. Multitasking to jakieś nieporozumienie. Andek sam decyduje czego masz używać i zabija sam procesy, które wpływają na dysfunkcjonalność systemu. Zresztą z giga ramu i prockami dwurdzeniowymi andek szybkością też nie powala. Fakt, ilość aplikacji jest dużym plusem, ale cała reszta to jeden wielki minus. Oj czas zbierać kasiorkę na n9, ewentualnie czekać na Tizena from Samsung.
Co do jakości wykonania, n900 bije milestone o dwa hektary, mechanizm rozsuwania klawy w milestone to wynalazek z epoki htc hermesa bodajrze.

Odpowiedz do tematu