Witaj na maemo-forum.pl - Zarejestruj się u nas, to potrwa kilka sekund, a uzyskasz pełną funkcjonalność lub zaloguj się.

ZAPAMIĘTAJ HASŁO

Poprzedni temat :: Następny temat
Nowa aktualizacja?? co będzie z meego na n900??
Autor Wiadomość
lokiclone 

Wysłany: 26-05-2010, 10:52    Nowa aktualizacja?? co będzie z meego na n900??

Nie wiem jak wam ale mi wczoraj pojawiła się dostępna nowa aktualizacja(wersja już oficjalna)_gdy chcę ją zrobić wyskakuje mi komunikat że muszę to zrobić przez kabel USB i takie tam bzdury..robię wszystko tak jak trzeba ale na nokia polska wykrywa mi moją starszą wersję systemu i informuje że żadnych nowych aktualizacji nie ma.. na necie doczytałem że wczoraj była oficjalnie dostępna wyłacznie dla użytkowników z wyspy a dzisiaj ma się pojawić dla reszty świata..patrze dzisiaj a tu dalej nic_na jakimś niemieckim forum przeczytałem że ma dzisiaj pojawić się tylko w kolejnych trzech krajach unii ale o Polsce nie było tam wzmianki.. (dzwoniłem wczoraj do nokii ale tam "konsultant" czy jak go tam nazwać też nic nie wiedział..

a poza tym szukając informacji na temat tej nowej wersji systemu maemo 5 natknąłem się na informacje odnośnie meego którego podobno nie będzie na n900_podobno te informacje są z oficjalnej strony nokii..

wie ktoś coś więcej na temat tej aktualizacji i meego??
Postaw piwo autorowi tego posta

speediprzemek

Wysłany: 26-05-2010, 12:19    

Zgadza się,dziś na NSU pojawiła się wersja Maemo5 10.2010.19.1 ale przy 33,6% pojawia się błąd połączenia.Nowa wersja zajmuje 187mb...Długo wyczekiwana aktualizacja która ma przyśpieszyć działanie systemu,aplikacje 3d mają chodzić płynniej itp,poza przyśpieszeniem samego sprzętu poprawiono już wbudowane aplikacje takie jak poczta.Wieczorem zrobię jeszcze jedno podejście,jeśliu aktualizacja się powiedzie-opiszę jakie zmiany zauważyłem. :-D

lokiclone 

Wysłany: 26-05-2010, 1:00    

Pojawił się na NSU? u mnie dalej jak sprawdzam czy dostępne są nowe aktualizację to wyświetla mi że najnowszą do pobrania jest wersja 3.2010.02-8.203.1..co prawda nie robię tego na NSU a jedynie sprawdzając na stronie nokii wpisując kod z naklejki pod baterią (jeszcze jestem w pracy)..
jeżeli chodzi o to co zawiera w sobie to już dawno wiadomo bo soft ten krąży już od jakiegoś czasu po necie..ale oficjalna wersja dostępna jest dopiero od wczoraj(na wyspach)..

speediprzemek

Wysłany: 26-05-2010, 1:04    

Wychodzi więc na to że dostępna jest już na Polskę i w chwili obecnej pakują to na swoje serwery,co 30 min próbuję aktualizować i pojawiają się różne błędy (co jakiś czas) tak więc wnioskuję że coś się dzieje...Pozostaje nam tylko czekać,myślę że do wieczora się z tym uporają :mrgreen:

blase 

Wysłany: 26-05-2010, 6:05    

lokiclone napisał/a:
Pojawił się na NSU? u mnie dalej jak sprawdzam czy dostępne są nowe aktualizację to wyświetla mi że najnowszą do pobrania jest wersja 3.2010.02-8.203.1..co prawda nie robię tego na NSU a jedynie sprawdzając na stronie nokii wpisując kod z naklejki pod baterią (jeszcze jestem w pracy)..
jeżeli chodzi o to co zawiera w sobie to już dawno wiadomo bo soft ten krąży już od jakiegoś czasu po necie..ale oficjalna wersja dostępna jest dopiero od wczoraj(na wyspach)..

podaj link do tej strony www na nokii please..

speediprzemek

Wysłany: 26-05-2010, 6:27    

A więc po powrocie do domu zrobiłem kolejne podejście poprzez NSU,aktualizacja przebiegła-w zasadzie nie doszło do aktualizacji,przy dokładnie 33,6Mb w dalszym ciągu pojawia się błąd...Zastanawia mnie czym jest to spowodowane,nie zamierzam czekać aż naprawią ten błąd,oficjalna wersja pojawiła się już w sieci,nieco info oraz potrzebne linki znajdziecie tutaj http://smartnokia.pl/2010...irmware-pr-1-2/ ,za chwilę opiszę jak przebiegła instalacja.

lokiclone 

Wysłany: 26-05-2010, 7:10    

ja zainstalowałem około godziny 16 i nie było żadnych problemów.. na pierwszy rzut oka nie ma żadnych rewelacji.. lepsze mapy i wideo rozmowy np w skape (ale jakość obrazu z przedniej kamerki daje dużo do życzenia)..nic ciekawego więcej nie zauważyłem..

przy instalacji za pomocą NSU (Nokia Software Updater-"blase"-zamiast jakiegoś linku ściągnij ten program i sam CI wykryje aktualizację i ją pobierze) pisało że wszystkie dotychczasowe dane jakie są w pamięci telefonu zostaną utracone-cieszyło mnie to bo już dużo syfu tam miałem (do tego wrażenie że wolno coś mi chodzi to moje n900) ale nic nie zniknęło, nic się nie usunęło-nawet kontakty z pidgina lub key z sygic był nadal aktualny...
jak ktoś zauważył coś innego nowszego, lepszego w nowym sofcie niech da mi znać;)hehe

blase 

Wysłany: 26-05-2010, 7:16    

Niestety posiadam maca więc wielmożna Nokia nie zechciała przygotować aplikacji do updatu softu dla Mac OS X, a manadżer aplikacji nie wykrywa nowego softu do updatu ofer the air. Nie wiedzieć dlaczego. W jakiś inny sposób w samej N900 robi sie update?

lokiclone 

Wysłany: 26-05-2010, 7:21    

w inny sposób? najprościej?:) idzie się do kolegi z windowsem i robi się to u niego_trwa to max 30min;).. no chyba że się ma wi-fi w domu lub dostęp do jakiegoś hotspotu-pewny nie jestem ale dotychczasowe aktualizacje robiłem z poziomu telefonu..

dodatkowo dojrzałem gdzieś i sprawdziłem w nowych funkcjach jest możliwość przeglądania stron internetowych w pionie i rozbudowane funkcję aparatu fotograficznego..

blase 

Wysłany: 26-05-2010, 7:24    

lokiclone napisał/a:
w inny sposób? najprościej?:) idzie się do kolegi z windowsem i robi się to u niego_trwa to max 30min;).. no chyba że się ma wi-fi w domu lub dostęp do jakiegoś hotspotu-pewny nie jestem ale dotychczasowe aktualizacje robiłem z poziomu telefonu..

dodatkowo dojrzałem gdzieś i sprawdziłem w nowych funkcjach jest możliwość przeglądania stron internetowych w pionie i rozbudowane funkcję aparatu fotograficznego..

Kolegi z windowsem nie ma. WiFi jest, szybki internet z sieci GSM jest - ale cóż z tego skoro manadżer aplikacji nie pokazuje nowego softu do pobrania :(

wabior1

Postawił 4 piw(a)
Wysłany: 26-05-2010, 7:32    

Zobacz czy w managerze aplikacji masz dobry adres dla "Aktualizacje oprogramowania systemowego.."
Ma być: https://downloads.maemo.nokia.com/fremantle/ssu/mr0

necroHV

Wysłany: 26-05-2010, 7:35    

OK niech mi ktoś napisze jak wpisywać znaki typu "ś" "ć" bo ą jest, ę jest ale tamtych w nowej klawiaturze nie ma!

blase 

Wysłany: 26-05-2010, 7:42    

wabior1 napisał/a:
Zobacz czy w managerze aplikacji masz dobry adres dla "Aktualizacje oprogramowania systemowego.."
Ma być: https://downloads.maemo.nokia.com/fremantle/ssu/mr0

u mnie jest
https://downloads.maemo.nokia.com/fremantle/ssu/205
hmm

blase 

Wysłany: 26-05-2010, 7:44    

I nie mogę edytować tego katalogu..hmm

speediprzemek

Wysłany: 26-05-2010, 7:45    

Mam już nowy sofcik,jedno co mnie w poprzedniej wersji irytowało to kody USSD,w nowej wersji w końcu to załatali,co do samego działania telefonu-różnicy nie widzę,pierwszy raz flashowałem fona poprzez "maemo flasher" banalnie proste,szybkie i wydaje się bezpieczne narzędzie,w razie ubicia fona można go łatwo podnieść.Szkoda tylko że pozostały wszystkie śmieci,cały wcześniejszy syf...Poczekam jeszcze aż uruchomią NSU-podczas poprzedniej aktualizacji wyczyścił wszystko do zera-podsumowując,aktualizacja nie wniosła niczego szczególnego,zobaczymy z czasem czy poprawiono żywotność baterii itp.Pozdrawiam :roll:

Odpowiedz do tematu