Model telefonu: Nokia N900, N9/N950
Wysłany: 09-11-2010, 11:12 Obsługa profili Bluetooth PBAP i IrMC
Profile Bluetooth PBAP (Phone Book Access Profile) oraz IrMC umożliwiają zestawowi Bluetooth samochodu na dostęp do naszej książki telefonicznej. Niestety, nie są one standardowo obsługiwane przez Maemo 5.
Po każdym zestawieniu połączenia Bluetooth, książka telefoniczna jest kopiowana do zestawu Bluetooth samochodu. Wykonywane na niej operacje zależą oczywiście od zestawu samochodowego - najczęściej spotykane to: wykonywanie połączeń, wyświetlanie nazwy kontaktu, który do nas dzwoni, obsługa historii połączeń, czy wykorzystanie adresu kontaktu jako punktu docelowego trasy (przy wbudowanych nawigacjach samochodowych).
OK. Trzeba instalować z trybu tekstowego. W graficznym się nie da. Już mam.
Sprawdziłem u siebie na nawigacji Navroad NR780. Działa poprawnie. Kontakty zostały zaimportowane do nawigacji.
O... super, tego mi było trzeba.
Można dzięki temu udostępnić połączenie internetowe dla GPS'a ?
mam TomToma z HD Traffic, ale miałem problemy z podłączeniem go do N900 ;/ (a na starej nokii 3009c hula )
Czy to ze uruchamiam instalacje z pozycji home/user/MyDocs ?Bo mam problem z przeniesieniem. A pytam, bo zrobilem wszystko jak napisane, a numerow w samochodzie jak nie bylo tak nie ma...;/ I jeszcze głupie pytanie na zakonczenie?Restrartowanie maemo to po prostu właczenie i wyłączenie telefonu, tak?Czy trzeba wpisac jakis kod?
Wysłany: 12-12-2010, 4:31
Jeżeli zainstalowałeś te pakiety, to usuwasz stare sparowanie z samochodem i restartujesz urządzenie (wyłączasz i włączasz). Następnie parujesz od nowa i gotowe (a przynajmniej powinno być).
Kod:
sudo gainroot
cd /home/user/pakiety
dpkg -i *.deb
teraz moja kolej na glupie pytania bo mam problemy z opanowaniem tego trybu tekstowego.. po wpisaniu sudo gainroot znajduje sie w katalogu
/home/user #
nastepnie jak wpisuje komende
cd /home/user/pakiety dostaje taki komunikat:
/bin/sh: cd: can't cd to /home/user/pakiety
i o ile znam ang.znaczy to ze nie moge wejsc do tego katalogu? dlaczego? To pierwsza rzecz. Natomiast jesli przeniose pliki potrzebne do instalacji bezposrednio do katalogu user i wpisze komende:
dpkg -i *.deb dostaje komunikat:
dpkg: error processing *.deb (--install):
cannot access archive: No such file or directory
Errors were encountered while processing:
i teraz czy te katalogi sa w innych miejscach niz mi sie wydaje czy poprostu pominalem jakis szczegol zeby to skumac..
Katalogu "pakiety" nie ma standardowo w /home/user/. Możesz go stworzyć w następujący sposób:
Kod:
Aby móc zobaczyć zawartość umieszczoną w tagu [ CODE ] musisz się zarejestrować
Co do instalacji plików *.deb. Zamiast * powinieneś w komendzie wpisać dokładną nazwę pliku, czyli libopenobex2_1.5_armel.deb i obexd2_0.35-0maemo1_armel.deb.
komendy do instalacji tych pakietów będą wyglądały tak:
Kod:
Dla ułatwienia możesz zmienić sobie nazwy przed wrzuceniem na telefon, wtedy oczywiście w komendzie wpisujesz tą nazwę na jaką zmieniłeś.
Gdyby Ci się nie udało tym sposobem, to spróbuj zainstalować pliki z poziomu telefonu, czyli poprzez kliknięcie na nie - otworzy Ci się Menadżer Aplikacji i zainstaluje (wymagane jest chyb połączenie z internetem).
Zapoznaj się z działem Podstawowa wiedza, to dowiesz się więcej.
dobra powoli mi sie rozjasnia okazuje sie ze utworzenie katalogu pakiety z poziomu menedzera plikow to zupelnie co innego jak tworzenie kat.z poziomu terminala no i tu znow problem..komp nie widzi nowego folderu /home/user/pakiety i nie czaje jak przeniesc tam te dwa pliki zeby terminal je zobaczyl..mam nadzieje ze to juz moje ostatnie pytanie ;P
Oj, po prostu zrób tak:
1. Wrzuć pliki na telefon za pomocą kabla USB. Nie wrzucaj ich w żadne katalog, typu: Zdjęcia, Obrazki. Utwórz sobie folder pakiety i do niego wrzuć te pliki.
2. Uruchom X Terminal.
3. Teraz robimy coś takiego:
Kod:
jeżeli nie będziesz znajdował się w tym katalogu to wpisujesz
Kod:
a teraz instalacja:
Kod:
Czy wiadomo o jakiejś aktualzacji? Pytam bo wiem, że nie wszystkie urządzenia działają. Mam to u siebie w Oplu Astrze. Mam moduł BT i służbowa Nokia 6300 działa. Książka działa jak powinna, ale z N900 nie chce pobierać ksiażki. Zastanawiam się kto to stworzył i czy będzie jakoś udoskonalane względnie aktualizowane?
Wysłany: 02-02-2012, 8:31
Nowszych wersji po prostu nie można przenieść do Maemo 5. Większość urządzeń korzystających z profilu PBAP działa bez problemu, z IrMC mogą być czasami kłopoty.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum