nokia
Witaj na maemo-forum.pl - Zarejestruj się u nas, to potrwa kilka sekund, a uzyskasz pełną funkcjonalność lub zaloguj się.

ZAPAMIĘTAJ HASŁO

Poprzedni temat :: Następny temat
OVERCLOCKING - opinie
Autor Wiadomość
JohnyZ89

Model telefonu: N900
Piwa: 19/2
Wysłany: 01-04-2011, 9:54    

Ja tam jadę bez przerwy na ustawieniach "ideal" (850/500) i nie widzę absolutnie żadnych złych stron. Telefon się nie przegrzewa, nie zawiesza a wszystko śmiga oczywiście o niebo lepiej niż na standardowym taktowaniu. Gdy potrzebuję jeszcze większej mocy obliczeniowej to przekręcam na 1100/1100 i wtedy to dopiero torpeda jest ;). Jednak przy tak dużym taktowaniu czuć po pół godziny że telefon robi się ciepły, więc na dłuższą metę odradzam używać takiego taktowania.

Wydaje mi się że przy 900 też powinien działać w porządku.
Postaw piwo autorowi tego posta

arrkai 

Postawił 7 piw(a)
Wysłany: 06-04-2011, 7:51    

Witam,
mam problem po instalacji kernel power settings, mianowicie nie działa mi aparat foto również przez BlessN900. Pojawia się komunikat 'operacja się nie powiodła' , czy ktoś wie co powinienem zrobić, nie mogłem nigdzie znaleźć odpowiedzi.

Proszę o jakąś rade.

blu84

Wysłany: 06-04-2011, 8:22    

Spróbuj może najpierw odinstalować kernela i bless+sterowniki (chyba fcam drv) i później zainstalować najpierw kernela ; reboot; i dopero bless'a. Może pomoże. Ja kiedyś tak zrobiłem i mi działało :).

arrkai 

Postawił 7 piw(a)
Wysłany: 06-04-2011, 10:37    

a jak usunąć kernela? Wiem że nie wolno tego robić z menu 'deinstall kernel' bo potem sprzęcik nie chce się uruchomić.

Ogólnie chce podkręcić proc do 900mhz,

metodą: root
sh MyDocs/oc-script

kopiując wcześniej plik oc-script do głównego folderu. czy to dobre rozwiązanie do poprawienia wydajności?
css updating, szukałem tej paczki, słysząłem że po zainstalowaniu jej bateria trzyma dłużej, bo teraz bateria max do 8h, a mam jeden widok włączony ;/

[ Dodano: 06-04-2011, 2:40 ]
Sprawę aparatu rozwiązałem, działa.
Procesor podkręciłem wpisując komendę:

root
kernel-config limits 125 900, tylko tu jest problem następujący: dolna granica to 250mhz
co zrobić żeby jednak było to 125mhz?

Dalej pozostaje sprawa żywotności baterii ;/

mac02 

Piwa: 50/7
Wysłany: 06-04-2011, 5:31    

arrkai napisał/a:

css updating, szukałem tej paczki, słysząłem że po zainstalowaniu jej bateria trzyma dłużej, bo teraz bateria max do 8h, a mam jeden widok włączony ;/

jezeli przy jednym ekranie masz 8h to polecam jednak re-flash, bo musisz mieć coś "popsute" w softwarze.
a co do CSSU to: http://maemo-forum.pl/com...erow-vt1017.htm
 Autor postu otrzymał 1 piwo(a)

arrkai 

Postawił 7 piw(a)
Wysłany: 07-04-2011, 7:55    

w takim zrobię re flash pamięci i systemu, żeby telefon był zupełnie czyściutki. Potem zainstaluje sccu, dodam katalogi, załaduję biblioteki -libgles* preenv, mc - i pytanie, czy jeszcze jakieś są dość ważne?

Potem kernel power settings, paczka do podkręcenia, nie wiem czy muszę mieć COŚ jeszcze by telefon funkcjonalnie działał. Zaznaczę że nie znam się na Linuksie, jednak sam robię wszystko opierając się na forum,bądź metodą prób i błędów.

arcean 

Model telefonu: Nokia N900, N9/N950
Piwa: 353/83
Wysłany: 07-04-2011, 8:45    

arrkai napisał/a:
w takim zrobię re flash pamięci i systemu, żeby telefon był zupełnie czyściutki. Potem zainstaluje sccu, dodam katalogi, załaduję biblioteki -libgles* preenv, mc - i pytanie, czy jeszcze jakieś są dość ważne?

Pamiętaj - nic na zapas :-) . Biblioteki są instalowane razem z aplikacjami, które ich wymagają.

kastoestoramadus

Wysłany: 27-04-2011, 1:49    

Podkręcać zacząłem 4 lata temu. Podkręcam wszystko co mogę. Procki i ram (bez zwiększania napięcia) prędzej staną się przestarzałe niż się zużyją. Znacznie częstrze przyczyny uszkodzeń to : uszkodzenia mechaniczne, przepięcia, temperatura (jeśli płyta główna nie ma zabezpieczeń), wysypanie systemu od niestablinie podkręconego procesora.
U mnie N900 chodzi na 250-1000 MHz ze zmodyfikowanym parametrem w profilu up_treshold=97 .
Mam też inne profile:
oszczędny 250-600 z profilem starving (jak potrzebuje oszczędzać na max)
maxymalny 500-1100 z normalnym napięciem i parametrami (jak nie żal mi baterii np. przy ładowaniu).

Zmodyfikowałem również profil boot na 250-1000. Ładuje się istotnie szybciej.

Jedyne co się obawiam to temperatura. Jak przejdzie test lata to będę polecał moje rozwiązania każdemu ;).

Odpowiedz do tematu