Witaj na maemo-forum.pl - Zarejestruj się u nas, to potrwa kilka sekund, a uzyskasz pełną funkcjonalność lub zaloguj się.

ZAPAMIĘTAJ HASŁO

Poprzedni temat :: Następny temat
OVERCLOCKING - opinie
Autor Wiadomość
jagu 

Wysłany: 29-08-2010, 11:11    OVERCLOCKING - opinie

Witam.

Chciałem poruszyć temat podkręcania procesora w noki n900: jego zalet, wad i konsekwencji.
Jeśli ktoś już to robił albo czytał i ma ochotę podzielić się opinią na ten temat to bardzo proszę.

Generalnie, oczytawszy się co nieco, doszedłem do wniosku że ludzie bezpiecznie podkręcają procka z obecnych 600 do 800Mhz (podobno przy ciepłym klimacie jest to max - co jednak nam nie grozi). Statystycznie raczej nie było problemów z takim taktowaniem (aktualnie chyba już przekroczono próg 1Ghz). Nie cyfry jednak mnie interesują. N900 jest reklamowana jako telefon obsługujący dobrze wielowątkowość, czy tam wydajną obsługę wielu aplikacji na raz. Posiada procesor taktowany zegarem 600Mhz. To wiem, ale interesuje mnie czy faktycznie podkręcenie jej do "bezpiecznego" progu 800Mhz daje jakiekolwiek rezultaty?("podobno" system działa płynniej i nieznacznie szybciej uruchamia aplikacje). Jak to się ma do wydajności w grach? Czy faktycznie zyskuje się te klatki na sek.? Czy to ściema. Czy procesor na dłuższa metę bardzo się grzeje i czy poza większym zużyciem baterii jego żywotność faktycznie tak maleje? W ogóle czy jest faktyczny sens to robić poza nerdowskim dążeniem do podkręcania wszystkiego co można? Na aplikacje nie narzekam, zależy mi na płynniejszej emulacji ale czy to tędy droga? Może robił ktoś testy? Czy procek się grzeje przy normalnym użytkowaniu o wiele bardziej? I w końcu czy ktoś z was podkręcał (atmosferę)?:)

Dla dopełnienia treści link do how to overclock:Overclocking n900
Postaw piwo autorowi tego posta

mac02 

Piwa: 43/7
Wysłany: 29-08-2010, 11:23    

z tego co widziałem to juz nawet do 1.15 podkręcaja. No i faktycznie wtedy gry sie nie tna.. ;)
hm.. ja wychodze z załozenia ze w telefonie nie bez powodu jest 600 a nie wycisniete na siłe 1 Ghz. Jak dla mnie to jest jak z samochodami, jeżeli wyciągniesz z silnika maximum jego mozliwości, to naturalnie ze zywotność bedzie krótsza.
Jeżeli miałbym ten telefon na 1 rok, to bym sobie podkręcił, ale planuje go miec troszke dłużej, i po dłużym czasie raczej jest wieksze prawdopodobienstwo ze cos sie rozwali.

jagu 

Wysłany: 29-08-2010, 11:51    

Podzielam Twoją skromną opinię:) Z reguły użytkuję telefon do jego całkowitego unicestwienia więc na pewno dłużej niż rok. Poza tym zauważam że procek grzeje się i tak przy aktualnym stanie od czasu do czasu przy "cięższym" użytkowaniu. Fakt jest taki że kto nie ryzykuje ten nie ma ale nie wiem czy w tym wypadku się sprawdza. Jeśli miałbym zaplecze finansowe na tyle zasobne by w każdej chwili kupić nowy, może parcie na kręcenie było by większe. Generalnie na gry nie można aż tak bardzo narzekać. Frameskipy robią swoje a i soft od czasu do czasu aktualizują. Chciałbym żeby telefon pozostał telefonem a nie zamieniłby się w stacjonarny piec z dodatkowym chłodzeniem cieczą bo od tego jest już jeden. No i bateria...

Reasumując. Gry służą mi jedynie w przypadku podroży, a jak wiadomo wtedy nawet arkanoid cieszy:) A tutaj mamy emulator psx..myślę że nie ma na co narzekać. No chyba że standard 1Ghz wejdzie w życie i Nokia będzie za drobną opłata przetaktowywać nam procki i dawać gwarancje :D

dnc 

Piwa: 5/3
Wysłany: 29-08-2010, 11:59    

Procesory można podkręcać do 20-30% swojej obecnej mocy bez większych konsekwencji (zawsze ejst zapas bezpieczeństwa - w silnikach też tak jest). Czyli dla naszej Nokii to jest ok. 120-150MHz więcej. POtem już zaczynają się ekstrema, na które może nie być przygotowana nie tylko elektronika, ale także sam telefon (wymienność ciepła). Tu się niestety nie da załozyć większego coolera.
Tak więc te 750-800MHz nie powinny byc niebezieczne dla telefonu.

mac02 

Piwa: 43/7
Wysłany: 29-08-2010, 12:10    

no wiadomo ze jest jakis mały zapas bezpieczenstwa, ale jest on chyba za mały aby zmianilo nasze telefony w demony prędkości i gier ;)

jagu 

Wysłany: 29-08-2010, 12:38    

Nie jest to wszystko takie do końca jasne. Jedne procesory podkręcają się o drugie tyle a innych nawet nie ruszysz. Kwestia pewnie nawet serii. W necie istnieje tyleż samo tematów za podkręcaniem co i przeciw. Wyczytałem, że n900 bez podkręcania powinno żyć około 10 lat według tam matematycznego wzoru zużycia procka (czas do taktowania) a po podkręceniu może spaść około 30% czyli do 7, ale kto tyle ma telefon? Ot dywagacje, z drugiej strony może się usmażyć nawet po miesiącu. To wszystko kwestia eksploatacji oraz ew wytrzymałości indywidualnej chipu (jak wiemy trafiają się różne). Wiele kluczowych osób wracało do pierwotnych ustawień. Fakt jest taki że podobno zmiana jest odczuwalna ale chyba nie na tyle by ryzykować (chyba że chodzi o granie).

A co się nie da większego coolera! Tytan prędkości

knypek3 
Power User

Model telefonu: N900
Piwa: 31/10
Wysłany: 29-08-2010, 1:37    

Swoją n900 mam przetaktowaną na 500 do 850 ze standardowych 250 - 600
System od razu po załączeniu ekranu śmiga - zasługa taktowania minimalnego 500.
Tel chodzi jakoś już tak 1.5 miesiąca. Nic się z nim nie dzieje. Temperatura 25-30 stopni (przy mocniejszym dłuższym użytkowaniu 35 max). około 22-25 było przy standardzie. Raz tylko musiałem zmniejszyć taktowanie - jechałem samochodem z navi. Gorąco strasznie, chyba z 40 stopni było telefon przy szybie...
Dojechałem wyciągam go o mało co się nie oparzyłem (no może przesadzam :D) W każdym razie patrzę na temp. w telefonie około 50 stopni było. Także radzę uważać gdzie się go zostawia telefon. Jest on po to by go używać. Nokia na pewno by nie dała wartości maksymalnie bezpiecznej :) Mam nadzieję, że rozumiecie o co mi chodzi.

Co do maksymalnego podkręcania to często jak włączam metasploit to, żeby szybciej się załączył przełączam sobie na 1.15 Ghz. Wszystko doskonale śmiga
Aha zapomniałem - przy moim overclockingu z 250-600 na 500-850 mam obniżone napięcie dzięki czemu bateria trzyma dłużej.

Pozdro

ps. to zdjęcie postu wyżej jak i taktowanie 1.7 to fake żeby nie było ;)
 Autor postu otrzymał 2 piwo(a)

jagu 

Wysłany: 29-08-2010, 1:56    

Przetaktowałeś 500 do 850? Tzn że w stanie spoczynku procek jedzie na 500? Nie za dużo? Widziałem w necie że ludzie używali 125 - 800. Przypadkiem nie lepiej?
Swoja drogą jak nazywa się ten program do monitoringu, który był na zdjęciu?

knypek3 
Power User

Wysłany: 29-08-2010, 7:16    

program się nazywa conky (jak chcesz pobrać to w terminalu wpisz
root
apt-get install conky

Nie jest lepiej - jak otwierasz telefon i chcesz zacząć pracować to od razu na wejściu masz ścinę bo jest 125. Jak mam 500 to po odblokowaniu od razu płynnie idzie. Ja mam 500-850 do tego ultra titan config.

jagu 

Wysłany: 29-08-2010, 7:51    

Dzięki za program. A powiedz mi jak z trzyma Ci bateria wobec tego? po ilu godzinach przeciętnie pada przy średnim użytkowaniu? A i jakim programem sprawdzasz temperaturę?

knypek3 
Power User

Wysłany: 29-08-2010, 9:48    

Prog do temp. : cpufreqUI
trzyma mi 2-3 dni.
Przy dużym użytkowaniu dzień

bartoszstasiu90 
everybody lies

Wysłany: 05-10-2010, 8:03    

hej, tak czytam komentarze i doszedłem do wniosku że najlepiej byłoby zainstalować program który monitoruje nam temp. na procku i w razie przekroczenia pewnej granicy stosunkowo obniża taktowanie procesora.
jest może taki program?

kamil

Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 07-10-2010, 9:04    

Witam,

ja jakiś miesiąc temu przetaktowałem swój telefon na 125-800 i zauważyłem, że telefon działa lepiej z kilku względów:

1. kiedy leży sobie zablokowany to wykres baterii układa się niemal poziomo, jest różnica niż na większym taktowaniu
2. poza supertuxem nie zauważyłem żeby gry chodziły jakoś szybciej a emulator psx muli tak jak mulił na 600mhz
3. aplikacje chodzą faktycznie szybciej, nawigacja, player, jakiś pdf reader i pisanie smsów jest nadal płynne

Jedynie problem pojawia się gdy "wybudzamy" telefon, tj. kiedy odblokowuję klawiaturę / ekran - trzeba chwilkę odczekać zanim się przetaktuje, ale nie jest to na tyle uciążliwe żeby nie można było się przyzwyczaić.

Oprócz samego przetaktowania warto zobaczyć co nam chodzi w tle i niepotrzebne procesy zabić to też nam dużo pomoże.

Co do skrócenia wydajności to jakoś specjalnie nie zauważyłem problemów. Najczęściej ładuję go co noc (jest około 45 - 55% baterii) a cały dzień telefon jest używany (połączenia, player, pisanie notatek na wykładach etc)

zel 
GOD

Otrzymał 2 piw(a)
Wysłany: 07-10-2010, 1:20    

a audiodelay w rmvb ?

Endzi

Postawił 2 piw(a)
Wysłany: 01-04-2011, 12:06    

ja podkręcałem do 900mhz swoją nokię i grzała się do 37 st. dosyć ciepła była jak się w ręce trzymało. Można było grzać ręce w zimowe dni :) :P
Szybciej się wszystko otwierało przy 900 mhz. Gry płynniej chodziły, filmy i wszystko inne ;)

Ja nie zauważyłem, żeby jakoś się źle telefon zachowywał przy 900mhz oprócz tego nagrzewania.
Nie wiem jaka powinna być temp. takiego procesora. Może ktoś ma jakieś informacje na ten temat?

Odpowiedz do tematu