Przymierzam się do zakupu N900 ale mam parę pytań dotyczących tego telefonu i bardzo zależy mi na szczerych odpowiedziach. Postaram się pytania precyzować najlepiej jak tylko potrafie.
1. Nokia N900 ma świetny dźwięk w nagranych przez nią filmach. Ogólnie jakość ich jest na przyzwoitym poziomie. Czy na Nokii N900 istnieje program który pozwala na ich edycje ?
Może być na którykolwiek system odpalany na tym tablecie - Maemo, Nitdroid czy MeeGo ale czy jest szansa na ich edycję z poziomu telefonu ?
2. Bardzo dużo korzystam z internetu. Wiele stron które przeglądam to strony zawierające filmy wideo. Np. Taka strona jak cinemassacre.com. Zawiera niestandardowe odtwarzacze flash. Blip.tv, vimeo czy inne takie serwisy są obsługiwane przez N900 na poziomie znośnym ? Da się to oglądać ? A co z prawdziwymi stronami Flash z muzyką itp ?
3. Może głupie pytanie ale czy Nokia N900 obsługuję HTML5 ? Czy wszelkie zaawansowane formularze, belki itp są obsługiwane ?
4. Miałem znikomą styczność z linuksem ale z wszelikimi konsolami tekstowymi miałem do czynienia więc pewnie sobie poradzę. Czy będzie trzeba często z nich korzystać podczas używania telefonu ?
5. W internecie widziałem filmik KDE Plasma. Co to jest ? Czy to jakaś nakładka czy system operacyjny z którego można korzystać (dzwonić, pisać sms itp)
6. Czy N900 posiada aplikację która nagrywa rozmowy bez "piip" ?
7. Czy jest jakiś spis skompilowanych aplikacji na N900 na easy debiana*
* W sensie czy są aplikacje linuksowe które uruchomią się na N900 ? Słyszałem gdzieś że coś takiego się da ale z czym to się je to nie wiem :P
8. MeeGo 1.2 z N9 uruchamia się na N900 ? Jeśli nie to czym się różni ta wersja od tej na N900 ? Czy aplikacje tworzone na N9 uruchomią się na n900 czy to fizycznie niemożliwe ?
9. Czy w N900 za pomocą konsoli da się "wszystko" zmienić/spieprzyć o ile się potrafi ?
Czy system od razu jest złamany ? Czy trzeba go łamać tak jak symbiana by coś zrobić ?
10. Obecnie mam N95 z kartą 16GB. Mam na niej 2234 zdjęć (1,5mpx do 5mpx) i 683 filmy (2mpx-5mpx). Oprócz tego 728 utworów i 4 filmy. Czy Nokia N900 może mieć problemy z tak dużą ilością zdjęć w Galerii ?
11. Czy Akcelerometr można wykorzystać do własnych celów ? Np. zmiany piosenki poprzez potrząśnięcie lub granie w gry na NITDROIdzie ?
12. Ile REALNIE wytrzyma dobrze sformowana bateria w N900 ? Często na swojej obecnej Nokii N95 słucham muzyki, w tle komunikator Parlingo, Opera Mini. Transmisja 3G. Bateria piszczy po jakiś 2-3 godzinach. Jak to wygląda na N900 ?
Chyba wyczerpałem limit pytań na dziś ;]
To tyle, czekam na odpowiedzi. Dzięki za fatygę :)
Przymierzam się do zakupu N900 ale mam parę pytań dotyczących tego telefonu i bardzo zależy mi na szczerych odpowiedziach. Postaram się pytania precyzować najlepiej jak tylko potrafie.
1. Nokia N900 ma świetny dźwięk w nagranych przez nią filmach. Ogólnie jakość ich jest na przyzwoitym poziomie. Czy na Nokii N900 istnieje program który pozwala na ich edycje ?
Może być na którykolwiek system odpalany na tym tablecie - Maemo, Nitdroid czy MeeGo ale czy jest szansa na ich edycję z poziomu telefonu ?
Razem z mplayerem instaluje się mencoder. Bardzo potężne narzędzie do manipulacji na filmach. Obsługiwane jedynie z linii komend. Poradniki na G.
verbatim05 napisał/a:
2. Bardzo dużo korzystam z internetu. Wiele stron które przeglądam to strony zawierające filmy wideo. Np. Taka strona jak cinemassacre.com. Zawiera niestandardowe odtwarzacze flash. Blip.tv, vimeo czy inne takie serwisy są obsługiwane przez N900 na poziomie znośnym ? Da się to oglądać ? A co z prawdziwymi stronami Flash z muzyką itp ?
Wszystkie strony działają. Standardowa przeglądarka nie obsługuje HTML5, ale można zainstalować na tę okoliczność np. Operę.
verbatim05 napisał/a:
3. Może głupie pytanie ale czy Nokia N900 obsługuję HTML5 ? Czy wszelkie zaawansowane formularze, belki itp są obsługiwane ?
Patrz wyżej.
verbatim05 napisał/a:
4. Miałem znikomą styczność z linuksem ale z wszelikimi konsolami tekstowymi miałem do czynienia więc pewnie sobie poradzę. Czy będzie trzeba często z nich korzystać podczas używania telefonu ?
Są tacy co konsoli nawet nie otwierają, jednak nie da się w pełni wykorzystać wtedy tego urządzenia. Tzn. bez konsoli to kolejny smartphone, a z konsolą to już komputer.
verbatim05 napisał/a:
5. W internecie widziałem filmik KDE Plasma. Co to jest ? Czy to jakaś nakładka czy system operacyjny z którego można korzystać (dzwonić, pisać sms itp)
Rodzaj interfejsu graficznego, a właściwie tylko zarządza okien. Niestandardowy dla Maemo.
Na N900 tylko ciekawostka. Raczej nie będziesz miał styczności.
verbatim05 napisał/a:
6. Czy N900 posiada aplikację która nagrywa rozmowy bez "piip" ?
Nawet kilka (znam i używałem dwóch, a słyszałem też o trzeciej).
verbatim05 napisał/a:
7. Czy jest jakiś spis skompilowanych aplikacji na N900 na easy debiana*
* W sensie czy są aplikacje linuksowe które uruchomią się na N900 ? Słyszałem gdzieś że coś takiego się da ale z czym to się je to nie wiem :P
Na Easy Debian działają (prawie) wszystkie paczki Debiana dla ARM - niektóre wolno. Lista na oficjalnych serwerach Debiana. Napisz czego oczekujesz konkretnie. Ja sprawdzałem np. Kile, Okular i kilka innych i działały bez problemu (czasem wolno).
verbatim05 napisał/a:
8. MeeGo 1.2 z N9 uruchamia się na N900 ? Jeśli nie to czym się różni ta wersja od tej na N900 ? Czy aplikacje tworzone na N9 uruchomią się na n900 czy to fizycznie niemożliwe ?
MeeGo 1.2 działa tylko na N9/N950. Jest bardzo duża szansa, że aplikacje tworzone na N9 uruchomią się na n900. Przeportowania wymaga jeszcze kilka bibliotek, ale prace są już w toku.
verbatim05 napisał/a:
9. Czy w N900 za pomocą konsoli da się "wszystko" zmienić/spieprzyć o ile się potrafi ?
Tak.
verbatim05 napisał/a:
Czy system od razu jest złamany ? Czy trzeba go łamać tak jak symbiana by coś zrobić ?
System jest w pełni otwarty i niczego nie trzeba "łamać".
verbatim05 napisał/a:
10. Obecnie mam N95 z kartą 16GB. Mam na niej 2234 zdjęć (1,5mpx do 5mpx) i 683 filmy (2mpx-5mpx). Oprócz tego 728 utworów i 4 filmy. Czy Nokia N900 może mieć problemy z tak dużą ilością zdjęć w Galerii ?
Nie. Jest przecież wydajniejsza o kilka długości od N95. Galeria wyświetla zindeksowane pliki, więc tylko za pierwszym razem, kiedy tracker będzie dopiero tworzył bazę, będzie to trochę trwało. Później powinno działać szybko i sprawnie.
verbatim05 napisał/a:
11. Czy Akcelerometr można wykorzystać do własnych celów ? Np. zmiany piosenki poprzez potrząśnięcie lub granie w gry na NITDROIdzie ?
Na jedno i drugie istnieją rozwiązania. Dobrze sprawdza się w grach z WebOS.
verbatim05 napisał/a:
12. Ile REALNIE wytrzyma dobrze sformowana bateria w N900 ? Często na swojej obecnej Nokii N95 słucham muzyki, w tle komunikator Parlingo, Opera Mini. Transmisja 3G. Bateria piszczy po jakiś 2-3 godzinach. Jak to wygląda na N900 ?
12. Od 2 do 5 dni ze wskazaniem na tą pierwszą wartość. Internet po 3g to jakieś 6-8h nonstop. W porównaniu do innych smartphone'ów jest nieźle.
verbatim05 napisał/a:
Chyba wyczerpałem limit pytań na dziś ;]
Może jeszcze coś sobie przypomnisz.
verbatim05 napisał/a:
To tyle, czekam na odpowiedzi. Dzięki za fatygę :)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum