Czyszczenie pamięci rootfs.
Pamięć ta, jest miejscem gdzie system składuje instalki plików i (chyba) pliki temp, tworzone podczas instalacji. Pamięć ta z czasem się zapełnia, więc gdy otrzymamy komunikat że nie można zainstalować aplikacji bo pamięć jest zapełniona, lub np nie mozna wysłać odbierać sms itp, to używamy komendy:
Kod:
Aby móc zobaczyć zawartość umieszczoną w tagu [ CODE ] musisz się zarejestrować
Aktualizacja zależności pomiędzy bibliotekami i zainstalowanymi aplikacjami:
Kod:
Usuwanie zainstalowanej aplikacji:
Kod:
Instalacja aplikacji z repozytoriów (wymagane połączenie z netem):
Kod:
Instalacje bezpośrednio z pliku *.deb:
Kod:
Restart fona:
Kod:
Uruchamianie plików ze skryptami:
Kod:
...jak coś mi się jeszcze przypomni to dopiszę.
Autor postu otrzymał 5 piwo(a)
Ostatnio zmieniony przez thommee 12-10-2010, 11:36 , w całości zmieniany 2 razy
Looper,
Nie ech tyle że komu się chce czytać manuale ? Nawet na forum nie chce się szukać i czytać . To że domyślnie nie ma "man'a" to wiadomo. Ja jestem na to za leniwy. Nie chce mi się tego instalować - po co jak jest spokojnie od tego internet a nawet używany OS.
JohnyZ89, gdzie napisałem że nie rozumiem ? Jak wspomniałem wyżej jestem za leniwy. Nie liczę tego że less to jest podstawowe narzędzie jakie instaluję na n900. Nie uwzględnię również vim'a. Bez tych narzędzi nie da się obyć.
Project
Wysłany: 16-05-2011, 8:05
Witam!
Wpisuje komendę apt-get clean i dalej nic nie wyskakuje wciskam enter i po prostu znika a na pamięci rootfs jest wolne 90 parę mb z ponad 200mb. Tak ma być?
Model telefonu: Nokia N900, N9/N950
Wysłany: 17-05-2011, 5:48
Project napisał/a:
Witam!
Wpisuje komendę apt-get clean i dalej nic nie wyskakuje wciskam enter i po prostu znika a na pamięci rootfs jest wolne 90 parę mb z ponad 200mb. Tak ma być?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum