Witam! Z nudów szperałem na youtube, aż nagle zauważyłem dziwny tytuł: N900 bootscreen. Z ciekawości wlazłem, obejrzałem i byłem ciekaw do czego to służy. Oczywiście wujek Google pomógł mi zrozumieć, że te filmiki służą do tak zwanego powitalnego filmiku.
Na naszych Nokiach też to możemy zaobserwować kiedy włączymy telefon / wpiszemy kod PIN i wyskakuje nam filmik charakterystyczny do Nokii - podające sobie ręce. To jest właśnie "bootscreen".
Doczytałem się, że w repozytoriach jest taka aplikacja do zmiany bootscreena. Nazywa się Bootscreen Manager.
Po zainstalowaniu zastanawiałem się jak to uruchomić. Po oglądaniu różnych filmikach na youtube, ikonkę od aplikacji inni mieli w Menu, a ja nie :P. Żeby uruchomić aplikację trzeba wejść w Ustawienia, poczekać chwile, aż się do końca załaduje i mamy (tak jest w moim przypadku) ;)
Na screenie wyżej jest przedstawiona aplikacja. Swoje filmiki możecie dodać poprzez naciśnięcie menu BootScreena / Add. Filmiki muszą być w formacie MP4 lub AVI. Za pomocą przycisków Up / Down, możemy ustawić kolejność odtwarzania.
UWAGA! Żeby filmik działał, trzeba go zaznaczyć (patrz na screen) po czym wcisnąć SAVE. Filmik o nazwie Hands-v32-h264.avi możecie usunąć, ale to już na własną odpowiedzialność.
mam pytanie,czy się zrobić kopie standardowego filmu?
Oczywiście że się da wykonać kopię standardowego filmu. Podstawą do takiej kopi jest pozbycie się myślenia jak użytkownik windowsa - przestać używać GUI.
Domyślny plik znajduje się:
Kod:
Aby móc zobaczyć zawartość umieszczoną w tagu [ CODE ] musisz się zarejestrować
wystarczy go skopiować na swoją partycję czyli w konsoli wydać polecenie:
Kod:
Aby móc zobaczyć zawartość umieszczoną w tagu [ CODE ] musisz się zarejestrować
Po podłączeni telefonu do komputera w trybie pamięci masowej będzie on dostępny do skopiowania na komputer.
Inna sprawa że użycie programu do podmiany filmiku z powitaniem nie jest do niczego potrzebny a zajmuje tylko pamięć.
Wystarczy się zainteresować tylko dwoma elementami:
- plikiem konfiguracyjnym: /etc/hildon-welcome.d/default.conf
- katalogiem gdzie należy umieścić potencjalny film powitalny: /usr/share/hildon-welcome/media/
i po całej filozofii.
A to znaczy że najpierw warto się douczyć bo możesz za dużo przekombinować.
Cytat:
gdzier mam to w pisać?
w xterminalu?
Drugie polecenie gdzie jest "cp" jak najbardziej. Zawsze możesz zastosować inne rozwiązanie. Dostęp zdalny do n900 poprzez ssh (trzeba włączyć ssh serwer) i i wtedy nawet nie będzie potrzebne żadne kombinowanie z "cp" tylko pomoże zwykłe scp lub winscp.
Cytat:
a jak tak to jak potem mam tam wsadzi,ć film który chce?
Uwaga jak wyżej - ssh serwer. Jak tylko manipulujesz samymi filmami wystarczy że nowy plik będzie się nazywał dokładnie jak oryginalny: Hands-v32-h264.avi i znajdzie się w podanej wcześniej lokalizacji.
sciagnalem i zainstalowalem "Bootscreen Manager". na probe nagralem filmik 4 sek aparatem w 900. chcialem wstawic jaki powitalny, ale manager go nie widzi. katalog, w ktorym sie filmik zapisal, pokazuje jako pusty. gdzie tkwi blad?
Ustawienia -> bootscreen manager ->na górnej belce wybierasz add i znajdujesz film który chcesz ustawić jak już go doda do listy filmów to odznaczasz film nokiii (Hands-v32-h264.avi) zaznaczasz swój i naciskasz up bodajże i save
Ja osobiście używam tego fajny jest :) link do pobrania w opisie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum