Jakiś czas temu zacząłem się interesować pisaniem aplikacji na Nokię N900. Docelowo chciałbym stworzyć aplikację kontrolującą prace zdalnie sterowanego pojazdu ( taki mały samochodzik zaprojektowany przeze mnie - mikrokontroler AVR Atmega, silniki, kilka czujników zbierających dane z otoczenia i jeszcze troche innej elektroniki ). Do sterowania chcę wykorzystać akcelerometr i bluetooth:
Odczyt danych z czujnika -> processing tych danych do formatu nadającego się do wysłania do pojazdu -> wysłanie danych przez bluetooth.
Elementem odbiorczym będzie BTM222. Stworzyłem już GUI, odczytałem dane z akcelerometru, przetwarzam je do formatu jaki mnie interesuje ( 8-bitowe paczki danych na podstawie których mikrokontroler będzie sterował silnikami oraz innymi elementami wykonawczymi w pojeździe. Schody zaczynają się przy Bluetooth. Zainstalowałem najnowsze QtSDK (v.1.1.4 ) który ma zaimplementowane w sobie biblioteki QtMobility 1.2, jednak brak w nich wsparcia dla Maemo5. Znalazłem instrukcje jak to "naprawić" :
Ale niestety nie mogę sobie z tym dać rady. Czy ktoś może próbował wykorzystywać QtMobility 1.2 w pisaniu aplikacji na Maemo i mógłby podzielić się wiedzą jak to zrobić :)
Dodam że Qt mam zainstalowane na Windowsie7. Czy możliwa jest integracja qtm1.2 z maemo na tym systemie czy konieczne będzie korzystanie z linuxa?
Model telefonu: Nokia N900, N9/N950
Wysłany: 22-12-2011, 4:37
Ale z czym dokładnie masz problem? Instrukcja instalacji qtm którą podałeś jest poprawna i wszystko powinno działać. Fajnie by było gdybyś napisał krok po kroku co robiłeś, do momentu w którym zaczęły się robić schody .
Generalnie problem jest z integracją QtM1.2 z Maemo :)
Pobieram dwa pliki do których podane są linki:
- libqtm-12-dev_1.2.0+git20111104-0nd~fremantle5_armel.deb
- libqtm-12_1.2.0+git20111104-0nd~fremantle5_armel.deb
W wierszu poleceń ( QT for Desktop (MinGW)) wpisuje komendy podane na stronie ( w opcji do windowsa )
Teraz krok z ScratchBox'em i tu zaczynają się problemy, a przynajmniej tak mi sie wydaje bo wszystko wczesniej wyglądało jakby działało. Gdzie powinienem miec zainstalowanego Scratchbox'a, czy da sie to zainstalować pod windowsem czy muszę mieć do tego Linuxa?
W samym Qt Creatorze mam dostęp do QtMobility 1.2 a dokladnie to do bibliotek wspomagających bluetooth ale tylko gdy kompiluje dla symulatora Qt, gdzy chce skompilować ten sam kod dla Maemo5 wyskakuje błąd że kompilator nie widzi pliku z biblioteką, przyklłądowo qbluettoth.h
a po co dla symulatora? kompiluj dla maemo5 i od razu uruchamiaj na telefonie program za pomoca madde
Przy kompilacji dla maemo kompilator nie widzi bilbliotek do obsługi bluetooth i w tym jest problem
arcean napisał/a:
Wykonujesz tylko podpunkt "QtSDK install" dla Windowsa. Później w pliku .pro danego projektu dodajesz
Kod:
Aby móc zobaczyć zawartość umieszczoną w tagu [ CODE ] musisz się zarejestrować
Przed uruchomieniem programu na Maemo musisz zainstalować libqtm-12
Kod:
Aby móc zobaczyć zawartość umieszczoną w tagu [ CODE ] musisz się zarejestrować
Oczywiście dodaje ten kod w pliku .pro. Odnośnie instalacji libwtm-12 gdzie to zrobić i jak ? na telefonie, w systemie w którym mam środowiko programistyczne?
Wracając do Scratchboxa, co to, gdzie to i czy z Windowsem działa ? Nie lubimy się z Linuxem ale jak trzeba to zaczną pisać soft na tym systemie.
Jest tam wszystko tylko nie conncectivity które mnie interesuje :) a bez tego załączanie jakichkolwiek bibliotek do bluetooth jest niemożliwe. Poprawcie mnie jeśli się mylę :)
taziff napisał/a:
A co do kodu to może dodaj po prostu QBluetooth
To była pierwsza biblioteka która próbowałem załączyć :)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum