nokia
Witaj na maemo-forum.pl - Zarejestruj się u nas, to potrwa kilka sekund, a uzyskasz pełną funkcjonalność lub zaloguj się.

ZAPAMIĘTAJ HASŁO

Poprzedni temat :: Następny temat
Przyszłość języka Qt
Autor Wiadomość
Quantum

Piwa: 3/12
Wysłany: 31-10-2011, 8:04    Przyszłość języka Qt

Jak będzie wyglądała przyszłość Qt? Zadałem sobie to pytanie nieprzypadkowo. Od niedawna uczę się podstaw tego języka i jego zastosowania w Qt Creatorze. Tylko czy nie marnuję swojego czasu na naukę Qt, skoro wiadomo, że numerem 1 Nokii będzie teraz Windows Phone, dla którego istnieją już świetne i ogromne narzędzia od Microsoftu (cały pakiet Visual Studio). Nie sądzę, żeby WP dostał wsparcie dla bibliotek Qt. Dodatkowo Nokia pomału rezygnuje z Symbiana, który jakby nie patrzeć ostatnio więcej "korzysta" z Qt niż wcześniej.
MeeGo - N9 to ostatni telefon z tym systemem od fińskiego producenta - plotka czy fakt? I tutaj również nie sądzę, że którykolwiek producent poza Nokią wyda urządzenie mobilne działające pod kontrolą MeeGo - jak już to Intel ale musiałby zrobić niezłą rewolucję na rynku mobilnym. Chwila... Czy przypadkiem Intel nie porzucił swojego wsparcia dla MeeGo? Jeżeli MeeGo przekształci się kiedyś w Tizena, to czy nadal będzie korzystał z bibliotek Qt i będzie można pisać w Qt aplikacje na N9 lub Tizen'owe urządzenia?
Osobiście nie wydaje mi się, żeby Nokia zostawiła sobie tylko jeden system jakim miałby być Windows Phone, obok systemu S40. Gdy Symbian oficjalnie skończy swój żywot w 2016 roku, Nokia pewnie będzie próbowała zastąpić lukę po nim innym systemem. Pytanie tylko czy zrezygnują z rozwijanego przez siebie pakietu Qt SDK?

PS. Gdzieś przeczytałem, że Nokia podała również datę zakończenia wsparcia dla N9 lub MeeGo - nie pamiętam czy dla systemu czy dla tego telefonu. Czy to oznacza, że oni już wiedzą, co będą chcieli robić za te 4-5 lat?

Może trochę ogólnie, ale pisane bez większego zastanowienia - po prostu to co chcę wiedzieć :-)
Postaw piwo autorowi tego posta

taziff 
Beginner progremmer

Model telefonu: N900
Piwa: 249/6
Wysłany: 31-10-2011, 8:18    

QT moim zdaniem jak na razie nie umrze. Wiele programów jest napisanych w tym języku nie tylko na Symbiana/Maemo/MeeGo. Przykładem jest jak dobrze niektórym znany Pidgin. W Qt można także pisać programy na windowsa przecież, więc i możliwe że będzie także na WP działać jeśli Nokia osiągnie sukces z WP na pokładzie to możliwość odpalenia aplikacji na tym systemie będzie :-)

Mówisz MeeGo na urządzeniach mobilnych ale MeeGo nie jest przeznaczony tylko na takie urządzenia. Laptopy, PC, telewizory, samochody itp to jest docelowe miejsce użycia tego systemu :-) Nie wiem jak to będzie teraz gdy MeeGo odchodzi, a rodzi się Tizen.

[ Dodano: 31-10-2011, 8:21 ]
No tak z tego co mi sie obiło o uszy koniec wsparcia w 2015 roku :-) ale to tylko dla N9.

Napiszę to kolejny raz: Mam nadzieję że Nokia przejrzy na oczy i zauważy sukces N9 na rynku :-)

Chociaż maszynki z WP7.5 nie wyglądają źle tylko ciekawo jak to będzie grało w praniu :)

[URL]Zapraszam!!!!!!![/URL]

morys 

Model telefonu: n900
Otrzymał 7 piw(a)
Wysłany: 31-10-2011, 8:34    

Moglibyscie przybliżyć QT.
To język programowania? Myślałem , że to coś na kształt biblioteki graficznej umożliwijącej odpalanie aplikacji z GUI w różnych sytemach operacyjnych(wymagajcych dodania tych bibliotek do systemu) , natomiast logika oprogramowana jest w jakims popularnym języku .
Wyjaśnijcie staruszkowi :)

Quantum

Piwa: 3/12
Wysłany: 31-10-2011, 8:35    

Pisząc MeeGo miałem na myśli to co widzimy obecnie, czyli jedno urządzenie z Maemo, jedno z MeeGo (Maemo6H) i jeden? netbook. Nie wiem co oni chcą osiągnąć rozwijając Maemo/MeeGo pod kątem rozrywki, multimediów, komunikacji z sieciami społecznościowymi itp, by móc go później władować to telewizorów czy samochodów. Jak dla mnie po widocznych już teraz sukcesach N900 i N9 głównym przeznaczeniem powinny być smartfony. Żaden Android nie podoba mi się tak jak Harmattan - a za rok planuję stać się posiadaczem N9 lub czegoś z WP7 - ale tylko od Nokii :-)

morys, dokładnie, QT to język programowania, a dokładnie cała platforma od Nokii, stanowiąca podstawę programowania pod urządzenia fińskiego producenta. Oczywiście w Qt można pisać programy działające chociażby pod Windows, jednak w kontekście mobilnych urządzeń są to programy działające na urządzeniach z Symbianem, Maemo i MeeGo :-)

athame

Piwa: 50/2
Wysłany: 31-10-2011, 9:18    

taziff napisał/a:
QT moim zdaniem jak na razie nie umrze. Wiele programów jest napisanych w tym języku nie tylko na Symbiana/Maemo/MeeGo. Przykładem jest jak dobrze niektórym znany Pidgin...

Moim zdaniem bardziej znane programy napisane w Qt to między innymi:
-Opera
-Google Earth
-Faster Application Manager

morys 

Otrzymał 7 piw(a)
Wysłany: 03-11-2011, 11:40    

Panowie czytałem , że istnieje port Qt na androida (necessitas). Jak to sie sprawdza w praktyce?

arcean 

Model telefonu: Nokia N900, N9/N950
Piwa: 353/83
Wysłany: 04-11-2011, 12:37    

Projekt ma status alpha, więc nie należy za dużo oczekiwać ;-) . W praktyce jest całkiem nieźle, pomijając brak motywu graficznego dla androida, obsługi OpenGL, czy QtMobility. Można nawet aplikacje stworzone w Qt dodawać do Marketu, co jeszcze niedawno nie było wcale takie oczywiste.

morys 

Otrzymał 7 piw(a)
Wysłany: 04-11-2011, 5:19    

Arcean a może działać na adroidzie bez obsługi QtMobility :shock: . Jeszcze jedno - jak wygląda sprawa z bindingiem c# (Qyoto). Jest to zaawansowany projekt? Mógłbyś wyjaśnić (Ty lub ktokolwioek kto wie) co kryje sie tak naprawde pod pojęciem binding'u w paru prostych zdaniach :) Gdybyś mogł też dodać pare słów o QtQuick - szczerze mówiąc troszke sie pogubiłem. :oops:

Odpowiedz do tematu