Wysłany: 16-10-2011, 10:20 Pytania przed kupnem N900
Witajcie
Już prawie się zdecydowałem na zakup N900 ale mam kilka wątpliwości.
Miałem już kilka modeli nokii (m.in. e50,e52,e72,5800) i w każdym pojawiał się jeden problem. Oprogramowanie. Jestem poweruserem więc wykorzystuję mój telefon w 100% i wymagam od telefonu niezawodności a w wymienionych modelach do ideału brakowało duuużo. W tym momencie mam 5800 z najnowszym softem. Aktualizacji nie ma od jakiejś połowy roku. W telefonie jest masa błędów do poprawy ale widać nokia nie bawi sie w łatanie dziur tylko goni z wydawaniem nowych telefonów. W 5800 najbardziej mnie boli bardzo niedopracowany klient mail ale to tylko jeden z błędów.
Pytanie jak jest w N900 ?? Wiem, że linux daje ogromne możliwości modyfikacji ale chyba nikt nie napisze softu od podstaw za nokię jeśli w tym modelu też stosują taką politykę.
Model telefonu: N900
Wiek: 29 Dołączył: 04 Mar 2011 Posty: 631 Piwa: 103/27 Skąd: Ziemia Obiecana
Wysłany: 16-10-2011, 10:40
Najpierw określ co masz na myśli pisząc o sobie "poweruser", bo określenie to nie wiele mówi, a jedynie brzmi poważnie.
Do czego Ci ten telefon ma być?
Do grania, do czynności biurowych, zdjęcia, multimedia, administracja, internet, programowanie?
Bo dla jednego power user to instalowanie kupy aplikacji, a dla innego niezbędne będzie ssh, zdalny dostęp i administracja, a dla innego rozwijanie aplikacji i programowanie.
Tym bardziej po Twoich doświadczeniach praktycznie tylko z mocno ograniczonym symbianem, to porównując do N900 poweruser to może być zupełnie inna osoba.
_________________ Nokia 3110 > Panasonic GD30 > Nokia 3330 > Nokia 6610i > Nokia 1600 > N70 > HTC TyTN II > N900
Miałem wrażenie, że pytanie zawarte w mojej wiadomości nie przysporzy problemów nawet średnio inteligentnemu osobnikowi. Myliłem się. Widzę bardzo kolegę nurtuje słowo poweruser. Polecam słownik bądź encyklopedię choć tam definicja jest zawarta w języku angielskim co może spowodować dodatkowe problemy.
Odpowiedź na pytanie została już napisana.
"wykorzystuję mój telefon w 100% i wymagam od telefonu niezawodności" - czytaj korzystam z praktycznie wszystkich aplikacji i chcę aby działały.
SSH jak najbardziej ma działać bezproblemowo. Co do programowania, to zdecydowanie lepszym narzędziem jest komputer więc to odpuszczam nokii.
I kolejny raz pokazujesz, że nie znasz definicji tego słowa.
Wysłany: 16-10-2011, 10:54
Skoros taki bystry i taki cwany poweruser to po co w takim razie zadajesz pytania... takim jak Ty powinno chyba wsytarczyc poczytac forum i samemu dojsc do wnioskow.
Ja tylko Ci chcialem powiedziec ze symbiana i maemo dzieli przepasc i to co dla symbiana jest sufitem dla maemo jest podloga.
Jak dla mnie EOT, niechcesz pisac do czego i jak masz zamiar uzywac, to radz sobie sam.
PS. Niezawodny telefon to nokia 6310.
_________________ Nokia 3110 > Panasonic GD30 > Nokia 3330 > Nokia 6610i > Nokia 1600 > N70 > HTC TyTN II > N900
Nie używałem tego telefonu więc pytam a pytania są zawarte w mojej pierwszej wiadomości.
Nie potrafisz ich zrozumieć bądź udzielić na nie sensownej odpowiedzi - Nie odpowiadaj.
Masz napisać coś podobnego do powyższych postów - Nie odpowiadaj.
Jesli potrzebujesz telefonu do programowania pilotow dla bram garazowych, pilotow samochodowych, oraz zdalnych domofonow, to przy odrobinie znajomosci programowania jestes w stanie w tym celu przeprogramowac telefon, uwazam ze to zagadnienie nie dla normalnych uzytkownikow wiec jako power user powinno Cie interesowac,
normalny czlowiek nei wykorzystuje rowniez telefonu do rzucania nim, a na n900 jest aplikacja ktora mierzy jak wysoko jestes w stanie rzucic telefonem, sadze ze moze Cie ta aplikacja zainteresowac (zwlaszcza ze ponoc interesuja Cie wszystkie) i okazesz w niej swoja poweruserowatosc zwiazana z wykorzystaniem akcelerometru,
beyond the ability of normal user, uwazam ze moze tez byc sluchanie muzyki pod woda, glosniki stereo na pewno daja ku temu pewne ciekawe mozliwosci, wiec odkryjesz w sobie dusze audio-nurko-fila.
Mozesz rowniez pilnowac dziecko za pomoca N900, sa do tego specjalne aplikacje, chociaz nie czuje sie do konca normalnym uzytkownikiem to z tego nie korzystam, moze Ciebie zaciekawi
A jak juz zejdziesz na ziemie i zaczniesz konkretnie mowic co chcialbys sie dowiedziec, to daj znac :P
Model telefonu: Nokia N900, N9/N950
Wysłany: 17-10-2011, 1:24
N900 straciła pełne, oficjalne wsparcie rok temu. Teraz całą platformę utrzymuje społeczność z większą lub mniejszą pomocą od Nokii. Poczytaj o aktualizacjach CSSU (które wprowadzają OLBRZYMIĄ ilość zmian), odtwarzaniu i nagrywaniu wideo 720p, uruchamianiu części aplikacji z MeeGo (po przebudowaniu), czy w końcu o samym MeeGo CE.
HAHAHHAHAHAHAHAHAH!!!!!!!!!!!!!!! No nie moge z tego power usera :D ja sie za niego nie uwazam i nie wykozystuje fona w 100% ale moge powiedziec ze telefon jest jedyny w swoim rodzaju i polecam go tez w 100%
Najbardziej mi sie podoba sluchanie muzyki pod woda :) haha
Jesli tez lubisz sporty extremalne takie jak zucanie sie na klate to aplikacja miezaca ile metrow przeleciales pomoze ci bic nowe rekordy.
Znakomite wykonanie delikatnego pocisku dla typa(power usera).
W mało których telefonach mozna spotkac taką ilosc aplikacji, no moze poza androidem i iosem. caly czas powstają nowe, CSSU naprawia system, jezeli chcesz wykorzystywac N900 w 100% to na pewno bedziesz mial co do roboty... Aplikacji, modyfikacji, mozliwosci jest mnostwo. Z n900 mozna robic przedziwne rzeczy jesli tylko ci sie bedzie chcialo.. Inne telefony nie mają takiego wsparcia jak N900. moze i nokia ją porzuciła, ale ma wspaniałe grono uzytkownikow wiec moim zdaniem wsparcie o wiele lepsze.
A teraz jeszcze słowo do tych wszystkich ktorzy narzekają na brak supportu od nokii. Powiedzcie tak szczeże, na którym telefonie mieliscie tyle modyfukacji SYSTEMU i przeróżnych aplikacji. Cały czas powstają nowe. cały czas znajduję coś nowego.. Nie mogę tego powiedzieć o moim poprzednim telefonie (N73), gdzie nie było ani aplikacji ani updateów ani modyfikacji systemu. Więc nie wiem czemu narzekacie, skoro w N900 jest o niebo lepiej nawet bez supportu Nokii
Odam ze na n900 jest android no ale nie do konca sprawy wiec mozesz dokonczyc to wtedy bedziesz pro. Mozna odpalic debiana, meego (nemo) i inne systemy. Wiec jak widać system ma duuuzy zasób aplikacji do zainstalowania (na debiana jest ich sporo )
Wysłany: 22-10-2011, 2:31
Proponuję zamknąc temat i przestać szydzić...
Co prawda kolega zamiast prosto odpowiedzieć czego oczekuje i jak wykorzystywać ma swój telefon, zachował się jak arogant, ale to nie znaczy, że użytkownicy z naprawdę dobrego forum się z naigrywali i szydzili.
Może to była prowokacja, może sam nie wiedział na co mu ten telefon, a wydawało mu się że wie więcej niż użytkownik takowego... trudno, nie dowiemy się. Każdy na forum może sam sobie poczytać i wyłuskać o tym sprzęcie bardzo dużo informacji, jeżeli tylko będzie chciał oczywiście.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum