nokia
Witaj na maemo-forum.pl - Zarejestruj się u nas, to potrwa kilka sekund, a uzyskasz pełną funkcjonalność lub zaloguj się.

ZAPAMIĘTAJ HASŁO

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: arcean
23-10-2011, 12:30
Pytania przed kupnem N900
Autor Wiadomość
Pawel_K

Wysłany: 16-10-2011, 10:20    Pytania przed kupnem N900

Witajcie

Już prawie się zdecydowałem na zakup N900 ale mam kilka wątpliwości.
Miałem już kilka modeli nokii (m.in. e50,e52,e72,5800) i w każdym pojawiał się jeden problem. Oprogramowanie. Jestem poweruserem więc wykorzystuję mój telefon w 100% i wymagam od telefonu niezawodności a w wymienionych modelach do ideału brakowało duuużo. W tym momencie mam 5800 z najnowszym softem. Aktualizacji nie ma od jakiejś połowy roku. W telefonie jest masa błędów do poprawy ale widać nokia nie bawi sie w łatanie dziur tylko goni z wydawaniem nowych telefonów. W 5800 najbardziej mnie boli bardzo niedopracowany klient mail ale to tylko jeden z błędów.

Pytanie jak jest w N900 ?? Wiem, że linux daje ogromne możliwości modyfikacji ale chyba nikt nie napisze softu od podstaw za nokię jeśli w tym modelu też stosują taką politykę.
Postaw piwo autorowi tego posta

lesiot 
-= LES!O =-

Model telefonu: N900
Piwa: 103/27
Wysłany: 16-10-2011, 10:40    

Najpierw określ co masz na myśli pisząc o sobie "poweruser", bo określenie to nie wiele mówi, a jedynie brzmi poważnie.
Do czego Ci ten telefon ma być?
Do grania, do czynności biurowych, zdjęcia, multimedia, administracja, internet, programowanie?

Bo dla jednego power user to instalowanie kupy aplikacji, a dla innego niezbędne będzie ssh, zdalny dostęp i administracja, a dla innego rozwijanie aplikacji i programowanie.

Tym bardziej po Twoich doświadczeniach praktycznie tylko z mocno ograniczonym symbianem, to porównując do N900 poweruser to może być zupełnie inna osoba.

Pawel_K

Wysłany: 16-10-2011, 10:48    

Miałem wrażenie, że pytanie zawarte w mojej wiadomości nie przysporzy problemów nawet średnio inteligentnemu osobnikowi. Myliłem się. Widzę bardzo kolegę nurtuje słowo poweruser. Polecam słownik bądź encyklopedię choć tam definicja jest zawarta w języku angielskim co może spowodować dodatkowe problemy.

Odpowiedź na pytanie została już napisana.
"wykorzystuję mój telefon w 100% i wymagam od telefonu niezawodności" - czytaj korzystam z praktycznie wszystkich aplikacji i chcę aby działały.

SSH jak najbardziej ma działać bezproblemowo. Co do programowania, to zdecydowanie lepszym narzędziem jest komputer więc to odpuszczam nokii.

I kolejny raz pokazujesz, że nie znasz definicji tego słowa.

lesiot 
-= LES!O =-

Wysłany: 16-10-2011, 10:54    

Skoros taki bystry i taki cwany poweruser to po co w takim razie zadajesz pytania... takim jak Ty powinno chyba wsytarczyc poczytac forum i samemu dojsc do wnioskow.

Ja tylko Ci chcialem powiedziec ze symbiana i maemo dzieli przepasc i to co dla symbiana jest sufitem dla maemo jest podloga.

Jak dla mnie EOT, niechcesz pisac do czego i jak masz zamiar uzywac, to radz sobie sam.

PS. Niezawodny telefon to nokia 6310.

Pawel_K

Wysłany: 16-10-2011, 11:18    

Nie używałem tego telefonu więc pytam a pytania są zawarte w mojej pierwszej wiadomości.
Nie potrafisz ich zrozumieć bądź udzielić na nie sensownej odpowiedzi - Nie odpowiadaj.
Masz napisać coś podobnego do powyższych postów - Nie odpowiadaj.

Szkoda robić offtopic.

Spoon

Wysłany: 16-10-2011, 2:43    

Jesli potrzebujesz telefonu do programowania pilotow dla bram garazowych, pilotow samochodowych, oraz zdalnych domofonow, to przy odrobinie znajomosci programowania jestes w stanie w tym celu przeprogramowac telefon, uwazam ze to zagadnienie nie dla normalnych uzytkownikow wiec jako power user powinno Cie interesowac,
normalny czlowiek nei wykorzystuje rowniez telefonu do rzucania nim, a na n900 jest aplikacja ktora mierzy jak wysoko jestes w stanie rzucic telefonem, sadze ze moze Cie ta aplikacja zainteresowac (zwlaszcza ze ponoc interesuja Cie wszystkie) i okazesz w niej swoja poweruserowatosc zwiazana z wykorzystaniem akcelerometru,
beyond the ability of normal user, uwazam ze moze tez byc sluchanie muzyki pod woda, glosniki stereo na pewno daja ku temu pewne ciekawe mozliwosci, wiec odkryjesz w sobie dusze audio-nurko-fila.
Mozesz rowniez pilnowac dziecko za pomoca N900, sa do tego specjalne aplikacje, chociaz nie czuje sie do konca normalnym uzytkownikiem to z tego nie korzystam, moze Ciebie zaciekawi

A jak juz zejdziesz na ziemie i zaczniesz konkretnie mowic co chcialbys sie dowiedziec, to daj znac :P

mac02 

Piwa: 50/7
Wysłany: 16-10-2011, 3:07    

Pawel_K napisał/a:
. Co do programowania, to zdecydowanie lepszym narzędziem jest komputer więc to odpuszczam nokii.

I kolejny raz pokazujesz, że nie znasz definicji tego słowa.

czyli nie bedziesz wykorzystywal telefonu w 100% ... sam sobie przeczysz...

arcean 

Model telefonu: Nokia N900, N9/N950
Piwa: 353/83
Wysłany: 17-10-2011, 1:24    

N900 straciła pełne, oficjalne wsparcie rok temu. Teraz całą platformę utrzymuje społeczność z większą lub mniejszą pomocą od Nokii. Poczytaj o aktualizacjach CSSU (które wprowadzają OLBRZYMIĄ ilość zmian), odtwarzaniu i nagrywaniu wideo 720p, uruchamianiu części aplikacji z MeeGo (po przebudowaniu), czy w końcu o samym MeeGo CE.

dzidzio2 

Piwa: 1/13
Wysłany: 22-10-2011, 12:35    

HAHAHHAHAHAHAHAHAH!!!!!!!!!!!!!!! No nie moge z tego power usera :D ja sie za niego nie uwazam i nie wykozystuje fona w 100% ale moge powiedziec ze telefon jest jedyny w swoim rodzaju i polecam go tez w 100%
Najbardziej mi sie podoba sluchanie muzyki pod woda :) haha
Jesli tez lubisz sporty extremalne takie jak zucanie sie na klate to aplikacja miezaca ile metrow przeleciales pomoze ci bic nowe rekordy.
Znakomite wykonanie delikatnego pocisku dla typa(power usera).

karoltom 

Piwa: 28/17
Wysłany: 22-10-2011, 12:56    

W mało których telefonach mozna spotkac taką ilosc aplikacji, no moze poza androidem i iosem. caly czas powstają nowe, CSSU naprawia system, jezeli chcesz wykorzystywac N900 w 100% to na pewno bedziesz mial co do roboty... Aplikacji, modyfikacji, mozliwosci jest mnostwo. Z n900 mozna robic przedziwne rzeczy jesli tylko ci sie bedzie chcialo.. Inne telefony nie mają takiego wsparcia jak N900. moze i nokia ją porzuciła, ale ma wspaniałe grono uzytkownikow wiec moim zdaniem wsparcie o wiele lepsze.

A teraz jeszcze słowo do tych wszystkich ktorzy narzekają na brak supportu od nokii. Powiedzcie tak szczeże, na którym telefonie mieliscie tyle modyfukacji SYSTEMU i przeróżnych aplikacji. Cały czas powstają nowe. cały czas znajduję coś nowego.. Nie mogę tego powiedzieć o moim poprzednim telefonie (N73), gdzie nie było ani aplikacji ani updateów ani modyfikacji systemu. Więc nie wiem czemu narzekacie, skoro w N900 jest o niebo lepiej nawet bez supportu Nokii

taziff 
Beginner progremmer

Piwa: 249/6
Wysłany: 22-10-2011, 1:36    

Odam ze na n900 jest android no ale nie do konca sprawy wiec mozesz dokonczyc to wtedy bedziesz pro. Mozna odpalic debiana, meego (nemo) i inne systemy. Wiec jak widać system ma duuuzy zasób aplikacji do zainstalowania (na debiana jest ich sporo :-) )

[URL]Zapraszam!!!!!!![/URL]
 Autor postu otrzymał 1 piwo(a)

lesiot 
-= LES!O =-

Wysłany: 22-10-2011, 2:31    

Proponuję zamknąc temat i przestać szydzić...
Co prawda kolega zamiast prosto odpowiedzieć czego oczekuje i jak wykorzystywać ma swój telefon, zachował się jak arogant, ale to nie znaczy, że użytkownicy z naprawdę dobrego forum się z naigrywali i szydzili.
Może to była prowokacja, może sam nie wiedział na co mu ten telefon, a wydawało mu się że wie więcej niż użytkownik takowego... trudno, nie dowiemy się. Każdy na forum może sam sobie poczytać i wyłuskać o tym sprzęcie bardzo dużo informacji, jeżeli tylko będzie chciał oczywiście.

MutoN007 
Maemo Fan

Piwa: 9/7
Wysłany: 23-10-2011, 10:18    

Musiałem :P

arcean 

Model telefonu: Nokia N900, N9/N950
Piwa: 353/83
Wysłany: 23-10-2011, 12:30    

Zrobił się z tego temat o niczym - ląduje w koszu ;-) .

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi