Model telefonu: Nokia N900, N9/N950
Wysłany: 01-02-2012, 6:54
psg napisał/a:
u mnie tez flashowanie RX-51_2009SE_20.2010.36-2_PR_COMBINED_MR0_ARM.bin lub innych starszych zatrzymuje sie na CMT Flashing failed, valila flashuje sie OK
oczywiscie mam problem bo n900 nie widzi karty SIM
Model telefonu: N900
Wiek: 29 Dołączył: 04 Mar 2011 Posty: 631 Piwa: 103/27 Skąd: Ziemia Obiecana
Wysłany: 03-02-2012, 10:00
Tylko na początku.
_________________ Nokia 3110 > Panasonic GD30 > Nokia 3330 > Nokia 6610i > Nokia 1600 > N70 > HTC TyTN II > N900
maniekdbn
Model telefonu: Nokia N900
Wysłany: 08-02-2012, 5:38
Zbyt duzo problemow ma ten model
Ostatnio zmieniony przez maniekdbn 20-02-2012, 3:49 , w całości zmieniany 1 raz
maniekes
Model telefonu: n900
Wysłany: 16-02-2012, 10:00
witam,
czy możliwe jest aby nokia po wielokrotnym flashowaniu mogła się 'zużyć'?
jak dostałem n900, miała dużo aplikacji, ale bez speedpatcha i na standardowych 250-600 chodziła b. szybko, potem zrobiłem reflasha, dalej chodziła b.szybko, nic nie zacina, a po wgraniu speedpatcha i przetaktowaniu do 250-950 to już marzenie :)
jednak potem zrobiłem kolejnego flasha, i zaczęła niemiłosiernie zamulać, nawet na 250-1000, przycinały się animacje pulpitów/menu, strony wolno itp (tzn nie tylko gpu zacinało), więc zrobiłem kolejnego reflasha i zaczęła chodzić szybciej, da się korzystać, jednak daleko jej do ideału z pierwszego flashowania, gdzie nawet na 250-600 chodziła idealnie. dodam, że po kolejnym reflashu chodzi dalej tak samo.
ma ktoś pomysł jak znowu przywrócić ją do dawnej świetności? czy może eeprom się zużywa?
dodam, że za każdym razem flashowałem przez ten sam kabel, z tego samego komputera i z tych samych plików fiasco + emmc(sumy md5 są dobre)
Mamy mieć gwarancję powodzenia, niestety ja jej nie mam... Na początku robię flash - "VANILLA.bin" (zmieniłem sobie nazwę), a potem ten FIASCO (nie jestem pewny, ale chodzi tu o soft czy co?) czyli "SOFT.bin" (też sobie zmieniłem nazwę) i po drugim procesie flashowania, Nokia N900 dziwnie miga, a jak ją włączę to zamiast cyferek do wpisania PIN są jakieś krzaczki i wszystko się posypało... Gdy robię najpierw "SOFT.bin", a potem "VANILLA.bin" to wszystko działa, lecz telefon ma dziwne zwiechy np. przy otwieraniu MENU, nie zawsze, ale ma... Da się to jakoś wyjaśnić? A może mam złe pliki pobrane, może ktoś podać poprawne nazwy najnowszym plików jakimi należy flashować telefon? Pozdrawiam.
Gdy najpierw flashuje komendą: flasher-3.5.exe -F VANILLA.bin -f
a potem: flasher-3.5.exe -F SOFT.bin -f -R
to jest jakieś dziwne okienko (screen) i telefon się nie włącza, tylko jak odłączę od kabla to się włącza i są właśnie te krzaczki... aby działał to muszę robić tak: VANILLA > SOFT > SOFT - wtedy telefon włączą się (migają te kropki) około 3 minut! ... to normalne, podajcie jakies najnowsze obrazy do pobrania ok?
Trochę pokręciłem, więc jeszcze raz. Komendy to:
flasher-3.5.exe -F VANILLA -f
flasher-3.5.exe -F SOFT -f -R
flasher-3.5.exe -F SOFT -f -R
Patrz screen:[/b]
_________________ Nokia N900 powered by Maemo 5. Cyber Korsarz teraz posiada takie cacko.
Model telefonu: Nokia N900
Wiek: 14 Dołączył: 28 Sty 2012 Posty: 85 Piwa: 1/34 Skąd: z Polski
Wysłany: 25-03-2012, 2:39
No nie wiem... VeR napisał, że eMMC bez -R na końcu... Ale zrobiłem eMMC i dwa razy SOFT i jest git (chyba)...
EDIT:
Właśnie jest do kitu, po wgraniu "rootsh" telefon się zmulił, że nie dało się otworzyć MENU... zobaczę Twój sposób suppiluliumas
EDIT2:
Zrobiłem tak jak napisałeś, ale po flashu "soft.bin" telefon się nie włączył. Sam musiałem go włączyć... włączał się 3 minuty, ale się włączył. Jeszcze nie wiem czy wszystko będzie śmigać jak powinno... zobaczę i poinformuję. Póki co leci piwko Dzięki
_________________ Nokia N900 powered by Maemo 5. Cyber Korsarz teraz posiada takie cacko.
Model telefonu: Hello Kitty S5230
Wiek: 20 Dołączył: 17 Cze 2011 Posty: 648 Piwa: 63/34 Skąd: Z Polski
Wysłany: 25-03-2012, 5:10
Prawidłowa kolejność flashowania to:
1. Vanilla
2. Soft
3. Soft
Inaczej jeśli po vanilli wgrasz tylko raz FW, to będą pojawiać się artefakty.
Co do komend, to w przypadku flashowania vanilli wpisujesz bez -R na końcu. W przypadku fiasco wstawiasz owe -R.
Wysłany: 02-04-2012, 9:36
bez sensu, próbuje, próbuje i lipa... mam system w7 x64, wgrałem sterownik: libusb-win32-bin-1.2.2.0 no i flaszowanie softu działa, zarówno do 1.2 jak i 1.3 ale za to formatowanie eMMC nie rusza za nic w świecie, kombinowałem po reflaszu PR 1.2 jaki 1.3 to samo:
Image 'mmc', size 255947 kB
Version RX-51_2009SE_10.2010.13-2.VANILLA
Suitable USB device not found, waiting.
USB device found found at bus bus-0, device address \\.\libusb0-0001--0x0421-0x0
105.
Found device RX-51, hardware revision 2204
NOLO version 1.4.14
Version of 'sw-release': RX-51_2009SE_10.2010.19-1_PR_MR0
Booting device into flash mode.
Suitable USB device not found, waiting. .
i tak stoi stoi i nic się nie dzieje, próbuje potem ponownie odpalać tą samą komendę, ale nic się nie dzieje, jakieś sugestie ?
EDIT:
jaka wersja Linuksa będzie w 100% odpowiednia do tego procesu? Czy wystarczy Ubuntu ? No i ostatnie pytanie. Czy można flashować n900 z zbootowanego systemu (bez jego instalacji) ?
Inaczej jeśli po vanilli wgrasz tylko raz FW, to będą pojawiać się artefakty.
Co do komend, to w przypadku flashowania vanilli wpisujesz bez -R na końcu. W przypadku fiasco wstawiasz owe -R.
Bzdura!!! Nie trzeba niczego wgrywać dwa razy, a i kolejność jest nieistotna (rozbierałem oba pliki do flasher'a i zauważyłem, że część wspólna do softu i vanilli jest identyczna <te same hashe MD5>). Ja od kiedy mam N900 zawsze wgrywam tak:
1. Soft
2 Vanilla
Flash'uje na Linux x86.
Model telefonu: Hello Kitty S5230
Wiek: 20 Dołączył: 17 Cze 2011 Posty: 648 Piwa: 63/34 Skąd: Z Polski
Wysłany: 07-04-2012, 1:53
athame napisał/a:
Bzdura!!! Nie trzeba niczego wgrywać dwa razy, a i kolejność jest nieistotna (rozbierałem oba pliki do flasher'a i zauważyłem, że część wspólna do softu i vanilli jest identyczna <te same hashe MD5>). Ja od kiedy mam N900 zawsze wgrywam tak:
1. Soft
2 Vanilla
Flash'uje na Linux x86.
No to życzę powodzenia. Może wytłumacz mi jeszcze w takim razie dlaczego gdy tylko raz przeflashuję soft, to po odpaleniu telefonu wyskakują same artefakty i znaki że nie można było załadować grafiki?? Zero jakiegokolwiek obrazu, tylko chaotyczne kolory. Po drugim przeflashowaniu softu jakoś wszystko wraca do normy.
Robiłem reflash już wiele razy i tu akurat mogę śmiało się wypowiadać. Nie potrzebuję do tego technicznej znajomości oprogramowania.
Jak sypie ci artefaktami to masz coś popsutego (najpewniej kompa <może netbook>, choć może i telefon lub pliki z softem). Robiłem reflash sobie i kumplom (ja siedzę na linux 32bit, oni najczęściej na win 7 64bit, więc mieli problemy u siebie) i nigdy nie widziałem artefaktów. Nigdy też niczego nie wgrywałem 2 razy, a i kolejnością wgrywania żonglowałem co pierwsze mi się wpisało. Twierdzenie że raz wgrane sypie artefaktami, a drugi raz działa już dobrze jest co najmniej podejrzane - przecież to dane cyfrowe, a nie np. taśma magnetyczna, więc czy wgram raz czy 10 razy dane te będą identyczne.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum