Model telefonu: N900
Wiek: 29 Dołączył: 04 Mar 2011 Posty: 631 Piwa: 103/27 Skąd: Ziemia Obiecana
Wysłany: 09-07-2011, 10:15
mastal napisał/a:
Pytasz o głębię ostrości ? Manipuluje się przysłoną.
W teorii fotografii owszem, ale tez pod warunkiem odpowiednio dużego elementu światłoczułego (w tym wypadku matrycy). W przypadku miniaturowych matryc (jakaś ćwiartka, może pół paznokcia), manipulowanie głębią ostrości jest praktycznie niemożliwe, tym bardziej jeżeli nie ma się możliwości zmiany ogniskowej.
W przypadku prostych aparatów najskuteczniejszym sposobem uzyskania jakiegokolwiek bokehu (rozmycia właśnie), jest fotografowanie przy dużej ogniskowej z możliwie bliskich odległości. W przypadku N900, mamy do dyspozycji możliwość tylko manipulowania odległością obiektu fotografowanego, który ma być na pierwszym planie i odległością elementów tła od pierwszego planu.
W przypadku tak malutkich (fizycznie - ilość pikseli nie ma znaczenia) matryc złapana ostrość na ponad 1,5 metra, daje efekt ostrości do nieskończoności, w związku z czym wszytko będzie ostre i nie będzie bokehu. Zatem, żeby uzyskać taki efekt potrzeba fotografowany obiekt mieć nie dalej niż 1 metr od siebie, a tło co najmniej 10-15 metrów dalej. Oczywiście proporcje (nie liniowo) są od siebie zależne i jeżeli ostrość będzie na mniejszej odległości to i tło może być bliżej (co widać na zdjęciach makro, gdzie GO jest bardzo krótka).
Poza tym tryb makro w N900, nie ma nic wspólnego z trybem makro w nawet najprostszych aparatach z optyką zmiennoognikową. W takim aparacie ogniskowa zazwyczaj się blokuje gdzieś na 50-80mm i ostrość ma łapać możliwie blisko. W N900 jest to tylko opcja, łapania ostrości byle bliżej (choć i tak kulawa moim zdaniem).
_________________ Nokia 3110 > Panasonic GD30 > Nokia 3330 > Nokia 6610i > Nokia 1600 > N70 > HTC TyTN II > N900
ja robie tak wlaczam opcje makro przyblizam telefon daje wiekszy zoom wszystko jest rozmyte przytrzymuje klawisz ktorym robi sie zdjecia i wtedy ostrosc sie ustawia tylko ze calosc jest wyrazna a nie robi sie sam obiekt. a z daleka to wogole mi tak nie wychodzi bo wszystko jest wyrazzne. takze nie wiem jak to zrobic moze ktos ma link na yt do tego? bo wtedy bym zobaczyl jak ktos to robi moze cos robie zle.
a ktora rozdzielczoscia robic lepiej zdjecia 5 mp czy 3,5 panoramiczna. bo ta druga lepiej na telefonie wyglada ale nie wiem jak na komputerze bo teraz jestem na wakacjach i mam tylko telefon.
tylko te zdjecia wychodza tak jak na podgladzie bo potem ogladam zdjecia i nie sa rozmyte, ostrosc jest jednakowa na calym zdjeciu.
[ Dodano: 10-07-2011, 7:59 ]
a mam wgrane cssu moze tam nie dziala to makro poprawnie ? zmieniam iso na wieksze i to nie daje rezultatu moze jest jakis inny program ktory to lepiej robi? albo jakis program na nokie co moze rozmyc okreslone obszary? wiem ze to mozna w ps zrobic ale do tego trzeba miec komputer
Model telefonu: N900
Wiek: 29 Dołączył: 04 Mar 2011 Posty: 631 Piwa: 103/27 Skąd: Ziemia Obiecana
Wysłany: 11-07-2011, 8:14
Przeczytałeś mój post wcześniej?
Przy N900, GO można tylko kontrolować odległościami, weź dwa kwiatki i spróbuj zmieniać odległości między nimi oraz odległość z jakiej zdjęcie robisz, ustawienia w programie nie mają tu żadnego znaczenia i nie ma to wpływu w tym wypadku głębię ostrości.
_________________ Nokia 3110 > Panasonic GD30 > Nokia 3330 > Nokia 6610i > Nokia 1600 > N70 > HTC TyTN II > N900
Dzięki już wiem jak to zrobić, jest tak jak mówisz tylko manewrowanie odległością daje taki efekt... Szkoda że nie idzie zrobić tym aparatem rozmytego portretu.... tylko zostaje zabawa photoshopem lub lustrzanka (bo chyba tylko ten aparat tak może zrobić ?).
Według mnie 3,5. Ale zdjęcia z N900 to w każdym przypadku dobrze wyglądają najwyżej w rozmiarze ok. 15x9cm. 5MP to większa rozdzielczość, ale sama rozdziałka niekoniecznie definiuje lepsze zdjęcie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum