nokia
Witaj na maemo-forum.pl - Zarejestruj się u nas, to potrwa kilka sekund, a uzyskasz pełną funkcjonalność lub zaloguj się.

ZAPAMIĘTAJ HASŁO

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Falon
06-11-2010, 12:36
router WiFi pod DSL Dialog
Autor Wiadomość
noizex

Wysłany: 17-02-2010, 7:11    router WiFi pod DSL Dialog

siemka mam dosyć szukania po mieście hot spotów lub domowych WiFi ,a ponieważ w n900 wszystko jest "uinternetowane" więc mam plan ale prosze o korekcje ;]

posiadam internet DSL w Dialogu, gdybym kupił za ok 100zł router WiFi czy dałoby go jakoś podłączyć pod mój modem DSL dialogu tak żeby nie tracić na sygnale w PC i jednocześnie przez WiFi rutera łączyć się z n900??
Postaw piwo autorowi tego posta

Falon
Administrator

Model telefonu: N900
Piwa: 5/1
Wysłany: 17-02-2010, 7:21    

no nie bardzo wiem czym jest internet dsl dialogu ale skoro będziesz miał w domu WiFi to i N900 chwyci, no normalne jak każda komórka z obsługą wireless.

noizex

Wysłany: 17-02-2010, 7:32    

oczywiście ale nie oto sie marttwie. obecnie mam połączenie : telefon stacjonarny>modemDSL>PC. niewiem jak to zrobić z ruterem,,,, prawdopodobnie telefon>ruter>modem>PC i nie wiem czy przez ruter nnie siądzie mi połączenie iczy w ogóle da sie ruter połączyć przez kabel telefoniczny ,,,, i jak to wszystko połączyć żeby było ok, dzięki za odp. popytam sie w dialogu najwyżej bo w sumie to nie forum informatyczne ;]

Falon
Administrator

Wysłany: 17-02-2010, 8:03    

aaaaa, o to loto :-)
a to słuchaj, kabel z sygnałem podłączasz do modemu bo to na niego idzie sygnał. Teraz modem kablem (tradycyjny do internetu) podłączasz do routera i to przez niego jest teraz rozdzielany sygnał. A od routera WiFi możesz puścić kapel do laptopa i używać WiFi lub wsio na WiFi.

noizex

Wysłany: 17-02-2010, 9:06    

aa to widze że znasz sie ;] a ruter jakoś mam dobierać pod względem przepustowości ,mam net 8Mbs każdy ruter to obsłuży, niewiem... to teraz norma ??

czyli :

telefon>modem>ruter>Pc(kabel)
>n900(wifi)
i dzięki za pomoc :-D

Falon
Administrator

Wysłany: 17-02-2010, 9:39    

router musisz dobrać sobie bardziej pod względem marki i siły. Bo jeden Cię obsłuży tylko do piętra domu a drugi nawet do trzeciego sąsiada w rzędzie :-)
O przepustowość się nie martw.
Ja mam coś z tych typów: klik i jestem zadowolony mając net 20mb. ale nie czytałem o nim, mam coś koło tego, a nie taki właśnie.

luc_m88 

Postawił 2 piw(a)
Wysłany: 21-03-2010, 12:03    

A od tego modemu który masz teraz do kompa jakim przewodem Ci idzie sygnał? USB czy skrętką??

Bo mi dali jakiś taki badziewny modemik który przesyłał sygnał internetu przez usb a routerów rozdzielających taki sygnał nie ma więc musiałem sobie kupić taki który ma wbudowany modem dsl (w moim przypadku aneks A).

noizex

Wysłany: 21-03-2010, 5:14    

skrętka. taki mały czarny speedstream

Deeamon 
N900 USER

Otrzymał 11 piw(a)
Wysłany: 21-03-2010, 6:24    

Cytat:
Bo mi dali jakiś taki badziewny modemik który przesyłał sygnał internetu przez usb a routerów rozdzielających taki sygnał nie ma więc musiałem sobie kupić taki który ma wbudowany modem dsl (w moim przypadku aneks A).

Anneks jest tylko w ADSL (asynchroniczna linia DSL)
Annex A- linia analogowa (neostrada i wszystko neostrado-podobne)
Annex B- linia cyfrowa (multimo itp)

Zamiast tego modemu kup sobie jakiś dobry (tani) router z wifi. Albo jeżeli mówisz, że masz modem na skrętce rj45 to daj tylko jakiś prosty access point.

noizex

Wysłany: 21-03-2010, 6:41    

no ja mam prosty modem na skrętce,,,, a co to access point i jak to "dać" ? ;]]

Deeamon 
N900 USER

Otrzymał 11 piw(a)
Wysłany: 21-03-2010, 7:12    

To jak masz modem na skretke to po prostu podloncz zamiast go do pc to do routera a router poprzez skretke do kompa. Access point to taki router tylko ze bez wbudowanego modemu. Tylko porty lan i wifi.

Albo (drozsze rozwiazanie od kupna byle jakiego access pointa) kup sobie router dsl z wifi i podloncz bezposrednio bez zadnego modemu.

Jak chcesz to mam na sprzedanie jakiegos tp-linka z wifi za 40zl (na allegro nowy 100zl)

noizex

Wysłany: 22-03-2010, 5:08    

dzieki .chyba wybiore pierwsze rozwiązanie jak tylko kase wyszukam ;]

Odpowiedz do tematu