Wysłany: 17-02-2010, 7:11 router WiFi pod DSL Dialog
siemka mam dosyć szukania po mieście hot spotów lub domowych WiFi ,a ponieważ w n900 wszystko jest "uinternetowane" więc mam plan ale prosze o korekcje ;]
posiadam internet DSL w Dialogu, gdybym kupił za ok 100zł router WiFi czy dałoby go jakoś podłączyć pod mój modem DSL dialogu tak żeby nie tracić na sygnale w PC i jednocześnie przez WiFi rutera łączyć się z n900??
no nie bardzo wiem czym jest internet dsl dialogu ale skoro będziesz miał w domu WiFi to i N900 chwyci, no normalne jak każda komórka z obsługą wireless.
oczywiście ale nie oto sie marttwie. obecnie mam połączenie : telefon stacjonarny>modemDSL>PC. niewiem jak to zrobić z ruterem,,,, prawdopodobnie telefon>ruter>modem>PC i nie wiem czy przez ruter nnie siądzie mi połączenie iczy w ogóle da sie ruter połączyć przez kabel telefoniczny ,,,, i jak to wszystko połączyć żeby było ok, dzięki za odp. popytam sie w dialogu najwyżej bo w sumie to nie forum informatyczne ;]
aaaaa, o to loto
a to słuchaj, kabel z sygnałem podłączasz do modemu bo to na niego idzie sygnał. Teraz modem kablem (tradycyjny do internetu) podłączasz do routera i to przez niego jest teraz rozdzielany sygnał. A od routera WiFi możesz puścić kapel do laptopa i używać WiFi lub wsio na WiFi.
router musisz dobrać sobie bardziej pod względem marki i siły. Bo jeden Cię obsłuży tylko do piętra domu a drugi nawet do trzeciego sąsiada w rzędzie
O przepustowość się nie martw.
Ja mam coś z tych typów: klik i jestem zadowolony mając net 20mb. ale nie czytałem o nim, mam coś koło tego, a nie taki właśnie.
A od tego modemu który masz teraz do kompa jakim przewodem Ci idzie sygnał? USB czy skrętką??
Bo mi dali jakiś taki badziewny modemik który przesyłał sygnał internetu przez usb a routerów rozdzielających taki sygnał nie ma więc musiałem sobie kupić taki który ma wbudowany modem dsl (w moim przypadku aneks A).
Wiek: 24 Dołączył: 16 Mar 2010 Posty: 58 Otrzymał 11 piw(a) Skąd: Olsztyn
Wysłany: 21-03-2010, 6:24
Cytat:
Bo mi dali jakiś taki badziewny modemik który przesyłał sygnał internetu przez usb a routerów rozdzielających taki sygnał nie ma więc musiałem sobie kupić taki który ma wbudowany modem dsl (w moim przypadku aneks A).
Anneks jest tylko w ADSL (asynchroniczna linia DSL)
Annex A- linia analogowa (neostrada i wszystko neostrado-podobne)
Annex B- linia cyfrowa (multimo itp)
Zamiast tego modemu kup sobie jakiś dobry (tani) router z wifi. Albo jeżeli mówisz, że masz modem na skrętce rj45 to daj tylko jakiś prosty access point.
_________________ N900 powered by Linux ..... Nie piszcie mi na gg z prostymi pytaniami np. jak zainstalować jakiś program ponieważ po prostu nie chce mi się 10 razy dziennie tłumaczyć jak się instaluje sygic.
Wiek: 24 Dołączył: 16 Mar 2010 Posty: 58 Otrzymał 11 piw(a) Skąd: Olsztyn
Wysłany: 21-03-2010, 7:12
To jak masz modem na skretke to po prostu podloncz zamiast go do pc to do routera a router poprzez skretke do kompa. Access point to taki router tylko ze bez wbudowanego modemu. Tylko porty lan i wifi.
Albo (drozsze rozwiazanie od kupna byle jakiego access pointa) kup sobie router dsl z wifi i podloncz bezposrednio bez zadnego modemu.
Jak chcesz to mam na sprzedanie jakiegos tp-linka z wifi za 40zl (na allegro nowy 100zl)
_________________ N900 powered by Linux ..... Nie piszcie mi na gg z prostymi pytaniami np. jak zainstalować jakiś program ponieważ po prostu nie chce mi się 10 razy dziennie tłumaczyć jak się instaluje sygic.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum